height="132" />
Elazığ bir değerini daha sonsuzluğa uğurladı

Elazığ bir değerini daha sonsuzluğa uğurladı

ABONE OL
Şub 6, 2022 16:38
Elazığ bir değerini daha sonsuzluğa uğurladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Şairliğin yanı sıra sinema oyunculuğu, senaristlik ve yazarlık gibi birçok unvanı kartvizitinde taşıyan Suat Yığmatepe, vefat etti.

Suat YIĞMATEPE’nin şiirleri Türk Edebiyatı, Kemalist Ülkü, Ajans-Türk, Diyanet Çocuk, Gülpınar, Ana, Erciyes, Yeşilay, Türkiye, Gençlikte Hamle, Gözlem, Eflatun, Size, Hey, Kelebek, Karınca Kardeş, Antoloji, Fısıltı, Hayat Mecmuası, Müzik Magazin, Yeni Asya, K.K.K. Dergisi, Anadolu Sanat,
Günün Kadını, Yeni Defne, Halay, Trakya Ekspres, Bizim Kuşak, Son Gün, Fırat, Uluova, Turan gibi birçok dergi ve gazetelerde yayınlanmıştır.02.12.1957 Elazığ doğumlu olan YIĞMATEPE, PAVLONYA, DAMLALAR, KALKINAN DÜNYA, adlı dergilerin Genel Yayın Müdürlüğü, Sanat yönetmenliği, Yazı İşleri Müdürlüğü ve Genel Yayın Müdürlüklerinde bulunmuştur.
GÜN BATARKEN, BAŞKENTTEN DAMLALAR, BULUTLARIN ÖTESİ, DİLEYİŞ, BİR YER
DÜŞÜNÜYORUM ÇOCUKLAR İÇİN, adlı beş şiir kitabı bulunmaktadır.H.Fethi GÖZLER’in Lise ve Yüksek Okullar için hazırlamış olduğu ” Hece Vezni ve Hecenin Beş Şairi ” adlı İnkilap ve Akayayınları adına çıkan yardımcı ders kitabında, Ajans – Türk Dergisi sahibi Necdet EVLİYAGİL’in çıkarmış olduğu ”Atatürk Şiirleri” Antolojisi, Ana Antoloji 1990-2 Ana Antoloji 1991-3, Mustafa ŞEN’in hazırladığı Can Dostlar şiir Antolojisi, Türkiye Dergisi’nin çıkarmış olduğu Türkiye şiir Antolojisi, Gökçan BOZDAĞ’ın çıkardığı şiir Antolojisi, gibi bir çok Antolojide ve yardımcı ders kitaplarında yer almıştır.
” BİR YER DÜŞÜNÜYORUM ÇOCUKLAR İÇİN ” Adlı şiiri 1979 Dünya Çocuk Yılı dolayısı ile Gözlem Yayınlarının açmış olduğu şiir yarışmasında mansiyon kazanmıştır. Ayrıca aynı adlı şiir kitabı 18 HAZİRAN 1984 yılında Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından Yayımlar Dairesi
Başkanlığınca Tebliğler Dergisinde yayınlanarak Lise ve Meslek Liselerine tavsiyesi uygun görülmüştür.
TV’deki ”Şiir Dünyası” nda Necdet EVLİYAGİL ve TV’ deki ” Bir Şiirdir Yaşamak ” programında şiire sesiyle hayat veren Nedret SELÇUKER tarafından şiirleri okunmuştur.1990 yılından sonra
Erol GÜNGÖR, Ercan AKBAY, Fatma Berna ERKAN, M.Ziya YALÇIN, İsmail DEMİRKIRAN, Engin ÇIR, İsmail ACAR, Şahin ÇANGAL, Mustafa MALAY, Yılmaz TATLISES Ve Orhan GENCEBAY Tarafından şiirleri bestelenmiştir. Sibel CAN, Güler IŞIK, Hüseyin ALTIN, Engin ÇIR, İsmail
ACAR, Almancı FATOŞ, Melek GÜNDEM Ve Sinem UMAŞ gibi birçok değerli sanatçı tarafından okunmuştur. YIĞMATEPE! MESAM (Türkiye Musiki Eserleri Meslek Birliği), İLESAM (İlim ve Edebiyat Eserleri Meslek Birliği ), ve FİLMSAN üyesidir.

Son Röportajından kendi sözleri…

Suat Yığmatepe kimdir sizden dinleyelim?

Bir insanın kendisini anlatması tanıtması kadar zor bir durum yok. Yine de biyografik olarak kendimi anlatmaya çalışayım.  Şiirlerim Türk Edebiyatı, Kemalist Ülkü, Ajans-Türk, Diyanet Çocuk, Gülpınar, Ana, Erciyes, Yeşilay, Türkiye, Gençlikte Hamle, Gözlem, Eflatun, Size, Hey, Kelebek, Karınca Kardeş, Antoloji, Fısıltı, Hayat Mecmuası, Müzik Magazin, Yeni Asya, K.K.K. Dergisi, Anadolu Sanat, Günün Kadını, Yeni Defne, Halay, Trakya Ekspres, Bizim Kuşak, Son Gün, Fırat, Uluova, Turan gibi birçok dergi ve gazetelerde yayınlanmıştır.   02.12.1957 Elazığ doğumluyum. Pavlonya, Damlalar, Kalkınan Dünya, Adlı dergilerin Genel Yayın Müdürlüğü, Sanat yönetmenliği, Yazı İşleri Müdürlüğü ve Genel Yayın Müdürlüklerinde bulundum. Gün Batarken, Başkentten Damlalar, Bulutların Ötesi, Dileyiş, Bir Yer Düşünüyorum Çocuklar İçin, adlı beş şiir kitabım bulunmaktadır. Fethi Gözler’in Lise ve Yüksek Okullar için hazırlamış olduğu ” Hece Vezni ve Hecenin Beş Şairi ” adlı İnkilap ve Akayayınları adına çıkan yardımcı ders kitabında, Ajans – Türk Dergisi sahibi Necdet Evliyagil’in çıkarmış olduğu ”Atatürk Şiirleri” Antolojisi, Ana Antoloji 1990-2 Ana Antoloji 1991-3, Mustafa ŞEN’in hazırladığı Can Dostlar şiir Antolojisi, Türkiye Dergisi’nin çıkarmış olduğu Türkiye şiir Antolojisi,  Gökçan Bozdağ’ın çıkardığı şiir Antolojisi, gibi birçok Antolojide ve yardımcı ders kitaplarında yer aldım. ” Bir Yer Düşünüyorum Çocuklar İçin ” Adlı şiirim 1979 Dünya Çocuk Yılı dolayısı ile Gözlem Yayınlarının açmış olduğu şiir yarışmasında mansiyon kazanmıştır. Ayrıca aynı adlı şiir kitabım 18 haziran 1984 yılında Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından Yayımlar Dairesi Başkanlığınca Tebliğler Dergisinde yayınlanarak Lise ve Meslek Liselerine tavsiyesi uygun görülmüştür. TV’deki ”Şiir Dünyası” nda Necdet Evliyagil ve TV’ deki ” Bir Şiirdir Yaşamak ” programında şiire sesiyle hayat veren Nedret Selçuker tarafından şiirlerim okunmuştur. 1990 yılından sonra Sinemaya da yöneldim birçok sinema filminde ve dizi de rol alarak çalışmalarımı devam ettirmekteyim. Ercan Akbay, Fatma Berna Erkan, Erol Güngör, M. Ziya Yalçın, İsmail Demirkıran, Engin Çır, İsmail Acar, Şahin Çangal, Mustafa Malay, Faruk Şahin, Salih Turhan, Esat Kabaklı, Mikail Şimşek, Yılmaz Tatlıses, Orhan Gencebay ve Sebahattin Sivrikaya tarafından şiirlerim bestelenmiştir.   Sibel Can, Güler Işık, Hüseyin Altın, Esat Kabaklı, Engin Çır, İsmail Acar, Almancı Fatoş ve Melek Gündem gibi birçok değerli sanatçı tarafından şarkılarım okunmuştur. MESAM (Türkiye Musiki Eserleri Meslek Birliği), İLESAM (İlim ve Edebiyat Eserleri Meslek Birliği ), ve FİLMSAN  üyesiyim.

Edebiyata ilginiz, yazmaya merakınız ne zaman başladı?

Okumaya başladığım okuduğumu anlamaya başladığım günden beri yazma içgüdüsel olarak oluştu diyebilirim.

İlimiz İle diğer illerimizi kıyaslarsak; kaynak, tema, doküman ve çalışma sahası bakımından şair ve yazarlar için nasıl bir zenginlik taşımakta?

“BİR ŞEHİR KÜTÜPHANEMİZ OLMALI”

Her ilin kendine özgü bir kültür ve folklor potansiyeli vardır. Ama  bazı iller tarihten gelen bir vizyon taşımakta ve bu vizyonunu gelecek nesillere aktarılması konusunda daha donanımlı daha temel değerlere sahiptirler. İşin gerçeğini söylemek gerekirse ben Elazığ ‘ dan da kırk iki yıldır ayrıyım. Elazığ’da kaynak, tema, döküman ve çalışma sahası var mı yok mu bilemiyorum. Umarım böyle bir Akademik çalışma vardır. Ama fikrimi sorarsanız kültür tarihi zenginliklerle dolu bu şehrin bir şehir kütüphanesi olmalı, bir basın müzesi olmalı. Ve bu müzede şehrinizin yetiştirdiği şairlerin, bestekârların, yazarların, şarkı sözü yazarlarının, Sinema ve tiyatro oyuncularının dokunulabilir tanıtım görsellerinin olmasını arzu etmekteyim.

İlk kitabınızın yazma yayınlanma serüvenini anlatır mısınız?

Ankara’da İlk şiir kitabımı 1977 yılında çıkardığımda henüz yirmi yaşlarında toy bir delikanlıydım. “Gün Batarken “ adını verdiğim bu şiir kitabım benim bu yolda yürürken temel taşım olmuştur. Kendime olan cesaretimi, şiire olan tutkumu artırmıştır. Olumsuz aldığım eleştiriler beni yıldırmamış bilakis daha çok körüklemiştir.

 İlk kitabın farklı heyecanı ve sevinci olur siz neler yaşadınız?

İlk kitabımın dizgiden çıktığı anı ve ilk baskının elime geçtiğinde hissettiğim duyguları burada anlatmam imkânsız. Şair olmak ve kendini şair görmek…

Yeni eser ve yeni çalışmalarınız hakkında neler söylersiniz?

Yani burada kendimi kitap çıkarma konusunda eleştirebileceğim bir soruyla karşılaştığımı hissediyorum. 1977 yılı ile 1984 yılları arasında ( yedi yılda ) beş şiir kitabı çıkaran ben neredeyse her yıla bir kitap düşüyor. 1984’den bu güne kadar hiç kitap. Potansiyel ve birikim olarak daha çok verimli bir otuz beş yıl içinde kitap çıkarmamanın bir sebebi olmalı elbet. Heyecan eksikliği olabilir mi acaba?

Bu arada Kültür Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü tarafından onaylanan bir belgesel film çalışmamız var. Senaryosunu   Engin Temizer ‘ in yazdığı yapımcılığını ve yönetmenliğini üstlendiği  “Şiirlerde  Şarkılarda Filmlerde İstanbul “  adlı bu belgesel filmde yardımcı yönetmen görevini üstlendim. Ayrıca “ İstanbul ‘u Seyrettim “ adlı şiirimle belgeselde yer almaktayım. Belgeselde yer alan şairler Yahya Kemal Beyatlı, Bedri Rahmi Eyüpoğlu, Necip Fazıl Kısakürek, Aşık Veysel Şatıroğlu, Orhan Veli Kanık, Sadri Alışık, Suat Yığmatepe, Ümit Yaşar Oğuzcan, Atilla İlhan, Özdemir Asaf, İlhan Berk ve Cahit Sıtkı Tarancı,

Ülkemizde yazar ve şair olmanın sıkıntıları nelerdir? 

Gerçek şair ve yazarlar hak ettikleri yeri almaktadırlar. Fakat emeklerinin karşılığını alıyorlar mı bu tartışılabilir bir konu. Devletimiz şair ve söz yazarlarının haklarını korumak ve savunmak için MESAM ‘ı kurmuştur. Ama maalesef bu ve benzeri kuruluşlar hak savunucu değil hak yiyici duruma sahiptirler. Üreten ve şarkıları dilden dile hit olan söz yazarı arkadaşlarımız yoksulluk içinde yüzerken onlara daha iyi bir gelecek vaat eden kurum lüks ve saltanat içinde yaşamaktadır.

 Edebiyat sahasında sizi etkileyen akımlar şair yazarlar kimlerdir? 

Edebiyat sahasında beni etkileyen akım hececiler olmuştur tabii ki. Buna paralel olarak da hececilerin beş şairinin etkisinde kalmam mümkündür.

Gelişmiş ülkelerle kendimizi kıyaslarsak okuma oranımız çok düşük seviyelerde bunun sebebi nedir? Sizin ne gibi önerileriniz olur

“KİTAP OKUMANIN NE ÖNEMLİ ETKEN OLDUĞUNU KAVRAYAMADIK”

Bana göre okuma oranının düşük seviyelerde olmasının en büyük sebebi kitap okumanın ne denli önemli bir etken olduğunu kavrayamamaktır.

Ülkemizde de birçok etkinliğin, sosyal projenin içinde sizleri görüyoruz. Bu konu hakkında ki düşünceleriniz?

Ben yıllar sonra kendimi tanıyabildim ancak. Ben hiperaktif bir adamım. Sanatın hemen hemen her dalıyla iç içeyim. Roman yazmak, Seneryo yazmak, Şiir yazmak, Şarkı sözü yazmak benim yaşam tarzım oldu farkında olmadan.  Tabi bunun yanında ilk gençlik yıllarında tiyatro ile uğraşmak daha sonraki yıllarda Sinemayı tanımak benim yol haritam oldu.

 Elazığ da ki yerel medyayı, edebi dergileri takip ediyor musunuz sizce ilimiz kültür sanatı için yeterli mi?

Elazığ ‘ da ki yerel medyayı fırsat buldukça takip etmekteyim. Edebi dergilerden “ Telmih “ dergisini takip etmekteyim. Bahsi geçen derginin editörü sevgili çok değerli kardeşim Talat Özer’e burada isimlerini teker teker yazamadığım yayınlanmasında emeği geçen herkese çok teşekkürlerimi sunuyorum. Böyle düzeyi ve realitesi yüksek bir derginin yayın kurulunda olmaktan da onur duymaktayım.

Geriye dönüp baktığımızda mücadele ile geçmiş bir ömre sahipsiniz? Bu ömür içinde yüreğinizde kalan ukde var mıdır?

Kırk beş yıllık sanat hayatımın inişleri de olmuştur çıkışları da. Zaman zaman küskünlük olsa da sanattan edebiyattan kopmam imkânsızdı. Bu zaman içerisinde yüreğimde kalan, gözümde kalan şunu da yapsaydım diyebileceğim bir şey yok çok şükür.  Yeşilçam ‘ın dışında da dünya sinemasında da rol aldığım projeler oldu. İtalya’da “ 2057 Napoli “ adlı sinema filminde mafya rolünü, yine İstanbul ‘ da Fransız ‘ ların çektiği  “ Çocuk Hırsızı “ adlı sinema filminde mafya rollerini canlandırdım.

Vakit ayırıp bizi konuk ettiğiniz için gazetemiz adına sizlere teşekkür ediyor, başarılarınızın devam etmesini canı gönülden diliyorum. Söyleşimizin son sözünü siz kıymetli şairimiz Suat Yığmatepe Beye bırakıyorum.

Böyle güzel bir söyleşi de bana zaman ayırdığınız, bana fırsat verdiğiniz için asıl ben şahsınızda gazetenize ve size teşekkür ediyor saygılar sunuyorum.

Son olarak hemşehrilerimize, bizleri takip eden okurlarımıza vermek istediğiniz bir mesaj var mı?

Bol bol kitap okumalarını özellikle dünya klasiklerini tanımalarını tavsiye ediyorum. Dünya klasiklerini okuyarak vizyonunuzu ve ufkunuzu genişletmenizi şiddetle tavsiye ediyorum. Okuduktan sonra neden klasik haline geldiğini daha iyi anlayacaksınız. Dünya klasikleri yazıldığı dönemin çok ötesinde olan yazarların, sayfalara döktüğü tecrübeler  ve hayal güçlerinden oluşur.

Medya grubumuz olarak merhum Suat Yığmatepe’ye Allah’tan Rahmet, ailesine, sevenlerine ve kültür-sanat ve sinema camiasına başsağlığı dileriz…

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.