height="132" />
PANDEMİ BULAŞICI OLDUĞU KADAR KAYGILAR DA BULAŞICI

PANDEMİ BULAŞICI OLDUĞU KADAR KAYGILAR DA BULAŞICI

ABONE OL
Nis 16, 2021 08:55
PANDEMİ BULAŞICI OLDUĞU KADAR KAYGILAR DA BULAŞICI
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Uzm.Klinik Psikolog Seren Karabulut Pandemi sürecinin kaygıları arttırdığını belirterek yapılması gerek konular hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Karabulut şu ifadeleri kullandı;

Covid-19 hayatımıza girmesiyle birlikte evde geçirilen sürenin uzaması kaygılarımızı kontrol edememize,hane içinde de  çatışmaların, anlaşmazlıkların artmasına, mutsuzluğun da artmasına sebep oldu. Belirsizlik ve kaygının artmasının yanısıra  kişiler arası çatışmaların da artması bireylerde sadece sosyal izolasyon kapsamında tedbir almak  değil,  bu tür problemlerle nasıl baş edebileceği konusunda da kaygılar oluşturmakla birlikte tedbir alma ihtiyacı oluşturdu. Covid-19 kapsamında devam eden belirsizlik  ile rutinlerimizin ve pek çok planmızın sekteye uğramasının yanısıra kaygılarımızın kontrol edilemez hale gelmesine de sebep oldu.

Kaygıyla başaçıkabilmek için öneriler ;

Önce  kendinize güvenin ve kaygınızı tanıyın.

Yaşanan tüm belirsizliklere ve olumsuzluklara rağmen bireyler kaygılarını tanıyıp azaltabilme eğilimine sahipleridir. Kaygı bizi hayatta tutan yaşamamız gereken bir durumdur ama eğer kaygı seviyemiz  bizim işlevselliğimizi düşüren bir şekilde seyrediyorsa bunu kontrol edebilmek  için bireyin öncelikle bu durumu fark edebilmesi ve kontrol edebilmek için kendine güvenmesi gerekmektedir.

Özellikle dikkat etmemiz gereken bir diğer konu da bilgi aldığımız kaynakların güvenilir kaynaklar olmasıdır. Kirli/güvenilir olmayan bilgilerden uzak durmak gereklidir. Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü bilgilendirmelerini  dikkate alın. Medyada çok fazla bilgi yer almaktadır bu sebeple her bilgiye itibar etmemekle birlikte sadece güvenilir olan kaynaklara itibar etmeliyiz.

Kaygımızı tanımak için somutlaştırabilmek önem arz etmektedir. Bizi kaygılandıran durumu yazıp tanımak ve alternatif açıklamalar getirip gerçek bir endişe mi hipotetik bir endişe mi olduğunu fark edebilmeliyiz bu şekilde somutlaştırmak başa çıkabilme durumumuzu kolaylaştırabilmektedir.

Yeni koşullara  uygun olarak yeni rutinler oluşturmak önemlidir, yeni sürece uyumu kolaylaştırıcı düzenlemeler yapın. Günlük planlar, zaman yönetimi, öz bakıma önem verme gibi durumlar önemlidir.

Duygularımızı paylaşmak çok önemlidir. Ailedeki bireylerle endişelerinizi, korkularınızı paylaştığınız ortamlar oluşturun. Bu paylaşım korkunun tanınıp azalmasına yardımcı olur.Nefes egzersizleri yapın.

Sağlıklı ve düzenli beslenme, uykumuzun düzenli olması, aile içi sağlıklı iletişim kaygılarımızla  başa çıkmak için önem arz etmektedir.

Kaygılı durumlarda odak değiştirebilmek, meditasyon yapmak, nefes egzersizleri vb. Teknikler kaygı seviyemizi azaltmamız açısından yardımcı olmaktadır.

Birey olarak kendimizi mutlu edecek bir hobi bulmak , motor hareketleri aktivite edecek bir ilgi edinmek de oldukça etkili olabilmektedir.

Covid-19 ile birey olarak değil dünyaca mücadele etmekteyiz bu sebeple yaşadığımız endişeleri bireysel algılayıp, kaygılarımızı fark etmeden işlevselliğimizi düşürmesine izin vermemek,  felaket senaryolarına dönüştürmemek önemlidir.

Denenen yöntemlere rağmen kaygıyla başa çıkmakta zorluk yaşıyorsanız ruh sağlığı alanında uzman kişilerden destek almalı ve yardım talep etmelisiniz’’dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.