height="132" />
AĞIN’A MEYVE SUYU FABRİKASI

AĞIN’A MEYVE SUYU FABRİKASI

ABONE OL
Nis 2, 2021 22:16
AĞIN’A MEYVE SUYU FABRİKASI
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ağın’a fabrika lazım. Ağın’a çocukluğumuz döneminde girişteki deri fabrikasının kesif kokusu halen burnumuzda tütüyor. Bu kokuya benzer bir kokuyu İzmir’de öğrencilik hayatım esnasında İzmir Otogarına girişte de hissediyorduk. Olsun. Yine de o kokular, yaşanmışlıkların güzelliklerini götürmüyor. O yıllara ait güzel insanlar, hep güzel anılıyor.

Ağın ile ilgili güzel yazıları ve temennileri okuyunca, Sayın Hasan AKBAŞ abimizin bu konuda ki katkısını inkar edemeyiz (AĞIN HUZUR KENTİ FACEBOOK SAYFASI). Sayfasında paylaştığı, “Ağın’a Fabrika Lazım” ifadesinin altının doldurulması lazımdır. Bu güzel ilçe’nin göç vermesinin en önemli sebeplerinden biri işsizlikdir. Göç eden kişilerin büyük çoğunluğu da, Malatya ilinde ve büyük şehirde ikamet etmektedir. Bugün Elazığ’da normal bir vatandaşı yoldan çevirip Ağın’ı gördünüz mü? sorusuna verdiği cevabın % 80’den fazlası Hayır’dır. Bunun sebeplerinden biri olarak gösterilen köprü’de artık faal durumdadır. Köprü olmasaydı bile, huzur arayan her Elazığlı’nın Ağın’ı bir kere görmesinde fayda var diye düşünüyorum. Geçmişte okumuşluk oranı fazlaydı, kültürlü bir ilçeydi ifadeleri güzel bir temenniden öteye gitmiyor maalesef. Çünkü insan olmadan maalesef hiçbir şey olmuyor.

Mevcutta; Ağın Belediye Başkanlığı’nın yaptığı çok güzel bir hizmetler var. Öğretmenevi’nin açılması, ilçede evi olmayan Ağınlılar’ın artık belli tatil ve zamanlarda bu ilçede kısa da olsa ikamet etmesine olanak sağıyor. Ancak gelen kişilerin bu ilçenin havasından ve suyundan faydalanması yanında farklı sosyal ve kültürel aktivitelerle de meşgul olmasını sağlamak lazımdır. Marka değeri ürünlerin çoğalması lazımdır. Bu ürünlerin başında da meyvecilik ve yan ürünleridir. Ağın üzüm çeşidi başlı başına bilenen bir üzüm çeşidi olarak tarihin çok eski dönemlerinden beri dikkati çekmektedir. Nar ilçe’nin yetiştiriciliği yapılan önemli bir meyvesidir.

Gelelim meyve suyu fabrikasının önemine. Bütün meyve sularındaki fenolik madeler ve Mg, Fe, P, K gibi mineral maddeler meyve sularının insan sağlığı için ne kadar önemli olduğunun göstergesidir (Doyuran ve Gültekin, 2000). Türkiye’de yıllık meyve suyu tüketimi 9 litredir. Bu rakam; Avrupa ve Dünya ölçeğinde çok küçük bir değere karşılık geliyor. İhtiyaç var mı? Hem de çok. Meyve suyu fabrikaları ile ilgili sosyal medyada yayılan hijyen ve temizlik konularında ki soru işaretleri, doğal ve kaliteli üretim ile Elazığ ilinden çıkan ürünlerin sağlıklı bir şekilde üretime dönüştürülmesi açısından önemlidir.

Ağın ilçesinin Elazığ, Malatya ve Erzincan başta olmak üzere kavşak noktada olması bu ilçede kurulacak bir meyve suyu fabrikasından çıkacak ürünlerin pazarlanması ve tanıtılması açısından oldukça değerlidir. Üzüm, Nar, Vişne, Elma, Kayısı, Şeftali başta olmak üzere işlenecek olan ürünlerin doğal meyve suyuna dönüştürülmesi ile katma değer sağlanacaktır. Hammadde konusunda hiçbir eksiklik yaşanmayacaktır. Elazığ ve Malatya illerinden hammadde tedariği kolaylıkla yapılabilecektir. Kurulacak fabrika konusunda Devlet’in özellikle yatırımcılara, teşvik, kredi ve arazi konularında yardımcı olması da önemlidir.

Bu fabrika için, Ağınlılar’ın çaba sarf etmesi lazımdır. Elazığ’lı siyasi karar vericilerin, ilçe’nin küçük olmasına bakmadan bu fabrika’nın temelini atması lazımdır. Bu konuda gerek iktidar partisinin ve gerek Cumhur ittifakının destekleyicisi MHP’nin elini taşın altına sokması lazımdır. Bu konuda ki iradenin olduğuna inananlardanım. Sadece iktidar partisinin değil, gerek gurbette ve gerekse yerelde Ağın’a değer veren tüm siyasi görüşteki kişilerin Ağın’a yapılacak bir fabrika’nın ilçe’nin kaderini değiştireceğine inanmalıdır. Üretilecek kaliteli ve ucuz ürün ile çeşitlendirilmiş ürün çeşitliliği ile önemli bir kazanım sağlanacağı kesindir.
Sağlıcakla kalın.

Literatür
Doyuran, S. D. ve M. Gültekin, 2000. Türkiye’de Meyve Suyu Sektörü. Gıda Mühendisliği Dergisi. 35-39

Prof.Dr.İNANÇ ÖZGEN

Fırat Üniversitesi

Biyomühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi

Yazarın Tüm Yazılarını Görmek İçin TIKLAYINIZ

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.