DOLAR 32,3141 0.19%
EURO 35,0862 -0.15%
ALTIN
BITCOIN 22753680,98%
Elazığ

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

GARA’da PENÇE KARTAL-2 HAREKATI

GARA’da PENÇE KARTAL-2 HAREKATI

ABONE OL
Nis 2, 2021 22:17
GARA’da PENÇE KARTAL-2 HAREKATI
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Irak Kuzeyi Gara Dağı bölgesindeki PKK terörist kapında kullandıkları hedeflere yönelik “Pençe Kartal-2 Harekatı” 10 Şubat 2021 günü başlatılmıştır ve halen planlandığı şekilde devam etmektedir. Bugün de Milli Savunma Bakanı (MSB) Hulusi Akar ve komutanlar harekatın sınırdaki komuta yerine ziyarette bulunmuşlardır. Demek ki harekat bir süre daha devam edecek.

Geçtiğimiz günlerde Irak Merkezi Yönetimi Başbakanı ve Savunma Bakanı ile Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) yetkilileriyle üst düzey görüşmeler yapılmış idi. 16 Aralık 2020’de Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi’nin ve peşinden 28 Aralık 2020’de Irak Savunma Bakanı Cuma Annad Sadun’un Ankara ziyareti gerçekleşmişti. 18 Ocak 2021 tarihinde MSB Akar’ın Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ile birlikte Irak ziyareti vardı. Bağdat ile Erbil’de 8 görüşme yapıldı. Akar’ın bu ziyarete ilişkin açıklaması şöyleydi: “Önümüzdeki dönemde uygun mekanizmaları kurmak suretiyle Türkiye-Irak, Türkiye-Erbil arasındaki iş birliği, terörle mücadele konusunda çok önemli birtakım gelişmelere sebep olabilecek.”

Bu temaslardan sonra gözler Sincar’a çevrildi. Sincar meselesi öteden beri konuşulmaktaydı. Bağdat ile Erbil arasında Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde ve ABD, Almanya, İngiltere ile Türkiye’nin desteklediği Sincar Anlaşması 9 Ekim 2020 tarihinde imzalanmış ancak uygulanması mümkün olamamıştı. Bu anlaşmanın amacı, PKK terör örgütünün Sincar’daki varlığının sonlandırılması şeklindedir. Buna göre Irak Merkezi Hükümeti, Sincar’a 3 tabur askeri polis konuşlandırmıştı. Arazi ve yol kontrolü ve gözetleme yapmaktaydılar. Yerleşim yeri içlerinde etkileri yoktu. PKK terör örgütü ve Haşdi Şabi unsurları Sincar Anlaşmasının uygulanmaması ve başarısız olması için birlikte hareket etmekteydiler.

Bu konu bana sorulduğunda, eğer Türkiye Sincar’a bir harekat yapacak ise anlaşmada adı geçen ilgili ülkelerle, ABD, Almanya ve İngiltere ile mutabık kalması gerekiyor, bu süre alır, şeklinde cevap vermiş idim.

Ancak görüyorum ki çeşitli yorumcuların Gara Operasyonu ile ilgili yaptıkları değerlendirmelerde sürekli bir Sincar harekatı beklentisi yaratılmaktadır. Bu ne derece doğru, bilemiyorum. Ama başından beri bir milli mesele halinde Kandil önümüzde duruyor. Gara Operasyonu Kandil için önemlidir.

Bana göre Gara Operasyonu, tam ismiyle Pençe Kartal-2 TSK’nın kendi inisiyatifiyle, gördüğü lüzum üzerine, ancak stratejik kazanımları olan, derin ve önemli bir harekattır. Bu nedenle haritaya doğru bakılmalı ve öyle yorum yapılmalıdır.

Harekatın amaçları bakımından neler söylenebilir? 1) Türkiye’nin terörü sınırdan uzakta ve kaynağında yok etme stratejisinin uygulanmasına devam edilmektedir. Şu an Gara bu hedeflerden biridir. 2) PKK terör örgütünün Türkiye sınırına yakın kullandığı kamplara (Sinat Haftanin, Metina, Zap, Avaşin Basyan, Hakurk gibi yerlere) yeterince nüfuz edilmiş ve sonuç alınmıştır. Pençe serisi operasyonlar ile terör örgütünün (sözümona) üst düzey yöneticilerinin nerede olsa bulunup etkisiz kılınmış, lojistik, iletişim şebekelerinin işlemez kılınması temel bir sonuç yaratmıştır. Teröristlerin de başka tedbirler almaya zorlanmıştır. Sınırdan daha derinlere (Gara, Sincar, Kandil) yuvalanmaya başlamışlardır. Gara bu bakışla hedef seçilmeye uygun bir yerdir. 3) Türkiye’ye yakın kampların güneyinde, Gara Dağı silsilesi kuzeyinde sınıra paralel (Soran Bölgesinden Zaho bölgesine) uzanan stratejik yol vardır ve burayı PKK terör örgütü zaman zaman kullanmaktadır. Gara’da terör odakları etkisiz kılınırsa doğu-batı ve kuzey-güney boylamlarında Türkiye’nin terörle mücadele stratejisinde önemli bir kazanım elde edilmiş olunacaktır. Soran bölgesi ise Kandil yolundadır. 4) Gara Dağı silsilesi güneyinde petrol bölgeleri, boru hatları ve köyler vardır. PKK terör örgütü Gara güneyinde Sincar’a kadar uzanan alanda rahat hareket ediyor, buna hem Irak Merkezi Yönetimi hem de IKYB önlem almakta güçlük çekiyor ise TSK’nın bu bölgede genişleyen bir harekat yapması uygun bir hal tarzı olmaktadır.

İşte bu gerekçelerle TSK zaman ve mekan olarak çok yerinde bir hamle yaparak Sincar’ı destekleyen ABD’ye karşı da haklı bir hamle yapmaktadır.

Pençe Kartal-2 Harekatı kara (Komando ve Özel Birlikler) ve havadan (Hava Kuvvetleri Uçakları, Helikopterler, İHA ve SİHA’lar) başarıyla devam etmektedir. Bugün itibarıyla 40’tan fazla terörist etkisiz hale getirilmiştir. Ancak unutmamak gerekir, Gara Dağı zorlu bir coğrafyaya sahiptir ve PKK terör örgütü buraya 1996’dan bu yana tahkimat yapmaktadır. Kahraman askerimiz emin adımlarla terörü bitirmeye yönelik belirlediği stratejiyle ve seçilen hedefleri alarak sürdürülmektedir.

Hedef belli!

Gürsel Tokmakoğlu

Yazarın Tüm Yazılarını Görmek İçin TIKLAYINIZ 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.