height="132" />
O MERHAMETLİ BİR NASİHATÇİ ŞEFKATLİ BİR UYARICIYDI

O MERHAMETLİ BİR NASİHATÇİ ŞEFKATLİ BİR UYARICIYDI

ABONE OL
Nis 2, 2021 16:29
O MERHAMETLİ BİR NASİHATÇİ ŞEFKATLİ BİR UYARICIYDI
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Elazığ Kubbeli Cami’de görev yapıyordu bir zamanlar. Düzgün, sevilen bir inanç gönüllüsüydü O. Elazığ merkezde kendisini tanıyanlar “Hafız Abdullah” diye anarlardı. Eskiden mahallemizde çok karşılaşırdım. Sade ve temiz bir insandı. Cuma namazlarında ve teravihlerde gözümüzün aşina olduğu pazarlıksız simaydı.

Hayatını Kur’an’a adayan, binden fazla Hafız yetiştiren, on binden fazla öğrenciye de Kuranı Kerim’i öğreten Hafız Abdullah Nazırlı Hoca’da göçtü bu fani dünyadan. Bütün hayatını “okudum, okuttum ve yazdım” kelimeleriyle özetleyen Hafız Abdullah Nazırlı.

Nazırlı’nın hayatını kaybetmesinin ardından devlet erkânı başta olmak üzere çok sayıda taziye mesajının yayınlanması, cenazesine başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere devlet erkânından birçok ismin katılması, Hafız Abdullah Nazırlı’nın kim olduğu konusunda merak uyandırmış olacak ki, neredeyse tüm basın yayın organlarında Hafız Abdullah Nazırlı Kimdir? Başlıklı yazılar okuduk dün gün boyunca. Kimi haberlere göre 107 yaşında kimi haberlere göre ise 101 yaşında yaşama veda etmişti hocamız.

O, Kur’an ehli bir Hoca, usta bir hattat, içli bir şair, irfan ehli bir yazar ve merhametli bir nasihatçi, şefkatli bir uyarıcıydı. Hafızlığının yanında aruz ve hece vezni ile halk ve divan tarzında şiirlerde yazıyordu. Nazırlı Hoca Allah’ın 99 ismine atfen 99 adet eser kaleme almıştır. Bu eserlerinin hepsini de Osmanlıca olarak bizzat kendisi yazmıştır. Bu eserlerinden; Mükellefin İlmihali, Dilden (Gönülden) Damlalar, Gönülden Gelen Sesler, Sekiz Cennet Yedi Cehennem, Büyüklerden Öğütler, Resulullah’ın Ashabıyla Sohbetleri, Tarikata İntisap Etmenin Bir Kur’an Öğretmeni: Hafız Abdullah Nazırlı (Hayatı, Eserleri ve Kur’an Öğretim Yöntemi Şartları ve Kur’an-ı Kerim’e Ait Bilgiler isimli eserleri günümüz Türkçesine çevrilerek basılmıştır.

Okumaya olan merakı sayesinde kendi çabasıyla Osmanlı Türkçe’sini öğrenmiştir. Hayatına baktığımızda eğitime ne kadar önem vermiş olduğunu görebiliriz. Bu merak ve azminden dolayı Nazırlı Hoca görev yaptığı süre zarfında hem ilim tahsil etmiş hem de öğrenci yetiştirmiştir. Camilerde yaptığı vaazlarını bile 40 kitap halinde toplamıştır.

Eserlerinde tefsir, fıkıh, dinler tarihi, kelam, tasavvuf, tarih ve edebiyat alanlarına dair bilgiler vermiştir. Yazılarında, Kur’an-ı Kerim’de geçen dikkat çekici ayetler ile insanların zihinlerinde Kur’an’ın son ilahi kitap olduğu fikrini yerleştirmeye çalışmıştır. Kitaplarında işlediği konuları ayet ve hadislere dayandırmakta, bu ayet ve hadisler çerçevesinde açıklama yapmaktadır. Kitapları Osmanlıca elyazmasıdır. Kitaplarında Osmanlıcanın yanında Arapça ve Farsça yazılar da bulunmaktadır.

Musiki ile de yakından ilgilenen hocamız ezanın makama uygun tarz da okunmasına da önem vermiştir. Bununla ilgili bir de arşiv oluşturan hocamızın arşivde kendisinin de okuduğu Kur’ an-ı Kerim, ilahi ve kasideleri de yer almaktadır.

Günümüzde halkımızın Hafız Abdullah Nazırlı’nın eserlerinden istifade edebilmesi için eserlerinin konu bütünlüğü oluşturacak şekilde günümüz Türkçesine çevrilmesi gerekmektedir.

Yazmış olduğum bu yazı vesilesi ile hocamıza Allah’tan rahmet yakınlarına ise başsağlığı diliyorum.

Saygılarımla….

Yazarın Tüm Yazılarını Görmek İçin TIKLAYINIZ

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.