DOLAR 32,3721 0.16%
EURO 34,9730 -0.29%
ALTIN 2.323,990,21
BITCOIN 22761680,27%
Elazığ
10°

PARÇALI BULUTLU

13:15

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

ZEYBEK GİYİMİ NEDEN YASAKLANDI? 

ZEYBEK GİYİMİ NEDEN YASAKLANDI? 

ABONE OL
Nis 2, 2021 16:02
ZEYBEK GİYİMİ NEDEN YASAKLANDI? 
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bir toplumun doğru olarak tarihini bilmemesi kadar kötü bir şey olamaz. Çok iyi tanıdığım, yurtseverliğinden hiç tereddüt etmediğim bazı arkadaşlar, okuma zahmetini katlanamadıkları için, içgüdüsel olarak derinlemesine bilgi sahibi olmadan tepki gösteriyorlar. Gerçekleri bir öğrenseler, biliyorum ki benden daha çok yanacak içleri. Irkçı değilim ama Türkçüyüm. Ta Orta Asya’dan bu yana Türk Tarihini doğru öğrenmeye çalışıyorum.

İlk Türk adı Orhun Anıtlarında geçiyor. İkinci Türk adı da Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu son Türkiye Cumhuriyetinde geçiyor. Atatürkümüz de Türk sözcüğünün “Türkiye Cumhuriyeti kuranların ortak adı” olduğunu belirtiyor. Kimliğini, kültürünü, gelenek ve göreneklerini sahip çıkmayan, tarihini iyi bilmeyip başkalarının maşası, uydusu olan ulusların, ulusal sınırlarını düşmanları çiziyor.  Bugün ABD’nin yapmak istediği gibi.

Her yıl görkemli olarak kutlanan kurtuluş günlerinde Efeler’in attığı yalancı mermiler yasaklandı. (Bu mermiler sadece barutla yapılan, ses çıkaran mermilerdi) Halbuki bu günlerin farklı güzellikleri vardı. Efeler ellerinde silah, arkalarında Efe Giysileri, atlarını koşturarak girerlerdi Nazilli’nin kurtuluş meydanına. Halk büyük bir coşku içinde alkışlardı onları. Tüfekler atılır, karalara sarılmış, zincirle bağlanmış Türk Kızı’nı kurtarırlar, altından al bayrağımıza sarılmış Türk Kızı selamlayınca yer gök inler, insanlar ağlardı. Milli birliğimiz daha da pekişir,gurur duyardık. Geçen yıllarda padişah özentili yöneticiler nedense silah atmayı da yasakladılar, ardından da ulusal bayramlarımızı da yasaklamaya kalktılar.

Bilgisiz düşünmek büyük bir bela, Çalıkakıcılar doldu meydana.

Aslında Osmanlı Devletiyle  Aydın Efeleri’nin  yıldızı hiç  barışmadı. Ekmede, dikmede olmayıp ta yemede ortak olan, savaş çıktığında oğullarını zorla alıp götürüp de geri getirmeyen,  Türk’ün dilini, kültürünü, geleneğini hor gören  Osmanlı’yı da Efeler hiç sevmediler.

Zeybekler’le mücadelede başarılı olamayan Osmanlı bu kez de Ege Bölgesi’nde yaygın olan ve direnişin simgesi haline gelen Zeybek Giyimi’ni çeşitli dönemlerde yasaklama girişiminde bulunmuştur. Bu tür girişimler çoğunlukla 2. Mahmut döneminde, Atçalı Kel Mehmet’in vurulduğu (1830) ve Sinanoğlu Efe’nin idam edildiği (1854) yılları arasında, yani dağların boş kaldığı zamanlarda yasaklanmıştır.  Bu tür giyimleri “ahlaka ve dine” uygun değildir diye yasaklayarak Zeybeklik’e engel olabileceklerini düşünmüşlerdir. Bu tür girişimler ayaklanmalara yol açınca geri adım atmak zorunda kalmışlardır.

Aydın Sancağı’na 1838 yılında merkezi yönetim tarafından gönderilen bir başka hükümde ise bu istek açık bir şekilde belirtilmiştir.  Fermanda Zeybekler; “kafasız ve akılsız  köpekler” olarak  nitelenmekte, “dağda bazı rezil ve eşkiyaların külah, kısa dağ donu, dizlik giydikleri” belirtilerek yöneticiler tarafından buna çeki düzen verilmesi ve “ İslam ülkelerindeki gibi  giyinilmesi” istenmektedir. Bunun anlamı açıktır.  Osmanlı yöneticilerine göre Zeybek Giyimi  İslami giyim tarzına  uymayan bir giyimdir. Bunun için  “rezil, kafasız ve akılsız eşkıya ve derme çatma Zeybek makulesi ve haşaratı”na haddini bildirmelidir.  Kısacası zeybekler ezilecek, kırılacak, ne pahasına olursa olsun ortadan kaldırılacaktır.

Bugün Anadolu Folklorü’nün zenginliğinden söz ederiz ya eğer Osmanlı başarılı olsaydı bugün dünyanın gözlerini kamaştıran bu güzel giysilerin pek çoğu olmayacaktı. “Kısa kes Aydın Abası olsun,  Osmanlı’dan dost olmaz” sözü de o günlerden gelmektedir.  Aydın Efeleri’nin kıyafetleri öbür Efeler’den daha  farklıdır. Dağ donları daha kısa, feslerindeki dağ çiçek işlemeleri  daha görkemlidir. Bugün “ Muhteşem Yüzyıl” dizisini televizyonda izleyenler, “Osmanlı Padişahları böyle miydi?” diye tepki gösteriyorlar. Onlar hakkında derinlemesine bilgileri olsaydı, örneğin, 36 Osmanlı padişahından sadece ikisinin anasının Türk olduğunu, Hıristiyan anaların Topkapıda ki kilisede ibadet ettiklerini, hiç bir padişahın dini dillerinden düşürmemelerine karşın hacca gideninin hiç olmadığını, kendileri dört duvar arasında her tülü içkiyi içmesine karşın halka yasakladıklarını, Osmanlının yönetim çevresinde pek Türk olmadığını, korumalarının bile, Çerkez ve Arnavutlardan oluştuğunu bilseler neler düşünürlerdi bilemem.

Efe torunları, Atatürk sevdalıları, yurt sevdalıları, yarın çok geç olabilir. Parti, etnik köken, din, dil, farkına bakılmaksızın, Anadoluyu sevenler, emperyalizme karşı güç birliği oluşturalım. ABD ve AB insan hakları dediği zaman kendi halklarını kastediyorlar. Bizleri insan olarak görmüyorlar.

Bağımsızlığımızı, ülke bütünlüğümüzü sahip çıkarak Kurtuluş Savaşında olduğu gibi sömürgecilere tekrar ders vermenin zamanıdır.

Saygılarımla….

Yararlandığım Kaynaklar: 1- A. Haydar Avcı, Zeybeklik ve Zeybekler. Sayfa 196, 197, 198, 199. Sayfalar. 2- H. 1134 (1721) tarihli Anadolu Beylerbeyi Ail Paşaya gönderilin hüküm. 3- Dr. Sabri YETKİN Batı Anadolu’da Eşkiyalık Olaylarının Yapusal Bir İncelemesi. 4- Mehmet Avni Özbek, Zeybek, İslam Ansiklopedisi, Cilt 13 5- Dr. Sabi Yetkin, Ege’de Eşkiyalar 6-Tuncer Baykara, Zeybekler ( Zeybek Elbisesi Giyme Yasağı) ETEM ORUÇ

SÜLEYMAN EFE KOCAZEYBEK
Yazarın Tüm Yazılarını Görmek İçin TIKLAYINIZ

SÜLEYMAN EFE KOCAZEYBEK
Yazarın Tüm Yazılarını Görmek İçin TIKLAYINIZ

zenci porno izle

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.