DOLAR 32,3825 0.19%
EURO 35,0667 -0.07%
ALTIN 2.324,920,25
BITCOIN 2267552-1,86%
Elazığ
13°

KAPALI

19:29

AKŞAM'A KALAN SÜRE

ORMAN NEDEN ÖNEMLİ?

ORMAN NEDEN ÖNEMLİ?

ABONE OL
Nis 2, 2021 15:49
ORMAN NEDEN ÖNEMLİ?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İnsanlar ormanlar için “dünyanın akciğeri” diyor. Çünkü ağaçlar zehirli CO2’yi oksijene dönüştürür. Ve nefes almak için ona ihtiyacımız var. CO2 çevreye, örneğin otomobillerden, uçaklardan ve hatta fabrikalardan gelir. Ve ormanlar çok fazla CO2 emebilir. Aynı zamanda orman tekrar büyük miktarda oksijen salmaktadır.

Tarım için suya ihtiyacınız var değil mi? Bu da bir yerden gelmek zorunda. Ağaçlar sadece suyu emmekle kalmaz aynı zamanda yaprakları ile tekrar havaya salınırlar. Bu sürece terleme veya buharlaşma denir. Tek bir ağaç günde birkaç yüz litre su buharlaştırabilir. Tabii ki, havaya salınan su sonunda dünyaya geri dönecektir. Orman kendi yağmurunu yaratacak. Ne kadar çok ağaç ölür ve boşluk alanlar büyüdükçe, o kadar az yağmur yağar. Kurak mıntıkalarda ormanı olmayan bölgelerde çiftçiler kullanacakları su için bent, göl ve gölet yapmak zorunda kalırlar. Ve sadece etraflarında ormanlarının yokluğundan dolayı çok kuru olduğu için. Kuraklık aynı zamanda kalan ağaçlara da zarar veriyor.

Uzun vadede ormansızlaştırılmış ve yakılmış alanlarda hiçbir şey yetiştirilemez. Toprakta o kadar az besin vardır ki bunlar genellikle birkaç yıl kullanılabilir. Bir noktada üzerinde hiçbir şey büyümez. Orman daha sonra geri dönüşü olmayan bir şekilde yok edilir. Bu bağlamda orman vasfını kaybetmiş, bilim ve fen bakımından yeniden orman olamayacak alanların orman sınırlarına çıkarılarak tarımsal faaliyetlerde kullanılmasını öngören 2/B Yasasının ülkemizdeki ormansızlaşmanın en önemli kilometre taşlarından biri olmaya hala devam ediyor.

Ormanlarımızda o kadar çok farklı hayvan ve bitki yaşıyor ki, bu orman sakinleri birbirine bağımlı, bir sistem oluşturuyorlar. Bu sisteme orman ekosistemi adı verilir.. Türkiye’de sık sık yeni ormanların meydana geldiği ağaçlandırmadan söz edilir. Ancak doğal ormanlar binlerce yıldır var olmuştur. Bu süre içinde gelişen sayısız hayvan ve bitki o kadar kolay geri getirilemez, orman ekosistemi zaman içerisinde tahrip olur.

Ormanı yeniden ağaçlandırmak iyi bir fikirdir. Ancak ormanlarını oluşturan şey onu geri getirmez.

Kaynak: Ayhan KÜYÜK

LİNK: https://turkiyeyabanhayati.org/blog/detail/orman-neden-onemli

NOT: Bu yazı Türkiye Yaban Hayatı  Dergisi sitesinden özel izinle alınıp yayınlanmıştır.

Türkiye Yaban Hayatı Dergisi resmi site adresi:

https://turkiyeyabanhayati.org/

TÜM YAZILARI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.