DOLAR 32,3390 0.26%
EURO 35,1338 -0.03%
ALTIN 2.308,431,37
BITCOIN 22852382,30%
Elazığ
10°

AZ BULUTLU

02:00

YATSI'YA KALAN SÜRE

UYU ELAZIĞ

UYU ELAZIĞ

ABONE OL
Nis 2, 2021 15:04
UYU ELAZIĞ
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sebepler ve sonuçlar itibariyle hiçbir kurumu ve kişiyi karşımıza almak amacıyla değil, ancak Elazığ ilinin son 10 yılda kaçırdığı fırsatlara değinmek amacıyla bu yazıyı kaleme almak istedim. Tarım bir ülkenin olmazsa olmazıdır. Mevcut durum itibariyle kuraklığın almış başını gittiği bir ortamda maalesef sıvı yağın fiyatı konuşurken, kendi kendine yetebilecek bir ülke olamamanın sıkıntısını daha da çok hissedeceğiz. Geçiş kuşağında olan bir il olarak, hemen hemen her türlü meyvenin ve sebzenin yetiştiği bir ilde Ziraat Fakültesi’nin olmaması büyük bir eksikliktir. İki farklı Ziraat Fakültesi’nde kadrolu, ,Tarım ve Gıda Bakanlığın Tarımsal Araştırma kurumlarında ve Merkez/Taşra teşkilatlarında idareci, araştırmacı ve mühendis olarak çalışmış, tarım sektörü ile ilgili aynı zamanda sayısız AB ve ARGE projesi yürütmüş biri olarak, bu eksikliğin geçen yıllar içerisinde etkisini daha da çok hissettireceğini belirtmek isterim.  Bu konuda şahsi olarak, makam ve mevki de dahil, hiçbir beklentimde olamaz.

Fakülte açılımı ile ilgili üniversitemiz girişimde bulundu mu? Evet bulundu. Hem de birden fazla. Komisyonlar oluşturuldu. Dosyalar hazırlandı. Sonuç alınabildi mi? Hayır? Nedenlerini ve niye sonuç alınamadığı noktasında birçok hususun devrede olduğunu az çok biliyoruz. Çevre illerde bulunan Ziraat fakültelerinin temsilcilerinin ve baskın siyasilerinin bunu engellediği aşikardır. Öğrenci alamayacağız! Elazığ ili cazibe merkezi olacak! vs vs. Şimdi soruyorum? Elazığ ili mi Ziraat Fakültesi açılması için daha elverişli, Yoksa Bingöl ili mi?. Araziyi nasıl kaptırmadık, halen onunla övünüyoruz. Yıl 2013, Yıl 2021. Aradan geçen 8 yıl. İnönü Üniversitesi’ne bağlı Battalgazi MYO 2013 yılından sonra aynı dönem itibariyle bırakın fakülteye, fakülteden Turgut Özal Üniversitesi’ne dönüşümünü izliyoruz. Şu anda belirli bölümlerde ARGE faaliyetlerini yürütmekte ve hızla gelişim kaydetmekteler. Elazığ ilimiz ise, maalesef gerek YÖK kanalında ve gerekse siyasi olarak bu trend’i takip etmek ve icraata geçirmek noktasında oldukça zayıf.

Şu an; eski ismiyle Kesikköprü, şimdi ki ismiyle Harput Yerleşkesi’nin arazisinin elden gideceği korkusuyla değil, gerçekten Elazığ iline yaraşır, gerek ülkemiz ve gerekse Uluslararası alanda önemli eğitim ve ARGE çalışmalarını yapabilecek bir Fakültenin kurulumu, bu fakültenin zamanla ikinci bir Üniversite’nin temel taşı olmasını dört gözle bekliyoruz.

Elazığ ilimizde, Ziraat fakültesi açılsaydı sadece üretim noktasında “kısaca” ne olabilirdi?

“Üniversite’nin sahip olduğu alanlar ve tesislerde bitkisel ve hayvansal üretim yapılır, değişik işlenmiş ürünler üretilir ve elde edilen ürünleri mevcut satış yerleri aracılığıyla tüketicinin kullanımına sunulabilirdi. “Kısmen üniversitemiz bu imkanı sunmaktadır”. Bu ürünler arasında sebze, meyve, çiçek, salça, reçel, tarhana, bal, bazı süt ürünleri (yoğurt, peynir, tereyağı, kefir gibi) vb. ürünler olabilirdi. Bu ürünlerde yerleşkenin uygunluğu nedeniyle organik üretime geçilmeye başlanabilirdi. Tüketici bu ürünlere satış merkezlerinden daha iyi ulaşabilirdi. Ziraat Fakültesi’nin üreticiye yönelik hizmetleri içinde değişik yollardan bilgi aktarımı yanında damızlık hayvan, kaliteli tohum, fide, fidan ve yaprak gübresi gibi hizmetleri de ilimize ve bölgemize rahatlıkla sunabilirdi”. Yöresel ürünlerin markalaşması daha da hızlanabilirdi.  Tarım makinalarının test edilmesi, toprak-su-gübre-yem analizleri ve öneriler yapılması, meslek içi eğitim kursu ve seminerler düzenlenmesi, üniversite-tarım sektörü-sanayii işbirliği’nin arttırılması sağlanırdı. Elazığ ili için önemli birçok “Asma, Meyve ve Sebze” çeşidi korunmuş, gelecek nesillere aktarılması “garanti” altına alınmış olunurdu.

Sonuç olarak, yazacağımız faydalarla kitap yazılır. Artık Elazığ ili milliyetçidir, vatanseverdir, bu ülkenin temel taşıdır hikayelerini kimse yapmasın. Evet; çok şükür bu hasletlere sahibiz. Ama kimse bizi bu hasletlerle sınamasın.

Sağlıcakla kalın.

Prof.Dr.İNANÇ ÖZGEN

Fırat Üniversitesi

Biyomühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi

Yazarın Tüm Yazılarını Görmek İçin TIKLAYINIZ

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.