height="132" />
“KARA CUMA” TERBİYESİZLİĞİ

“KARA CUMA” TERBİYESİZLİĞİ

ABONE OL
May 13, 2023 11:38
“KARA CUMA” TERBİYESİZLİĞİ
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kara Cuma, her yıl milyonlarca insanın çılgınlar gibi alışveriş yapmasına sebep olan ​ bir alışveriş çılgınlığıymış. Maalesef bu yıl ülkemizde de “Efsane Cuma” adı altında uygulamaya konuldu.

25 Kasım tarihinde gerçekleşen uygulamada ürünlerde  %80’e varan indirimler uygulandığı söylendi.

“Kara Cuma” adı altında yapılan uygulamayı TV’den izlediğimiz kadarıyla şu şekilde gözlemledim. İnsanlar geceden alışveriş merkezlerinin önünde çadır kurmuşlar. Kapılar açılınca ise koyun sürüsü gibi içeriye dalmışlar. İtişen kakışan bir sürü insan, lüzumlu, lüzumsuz olup olmadığına bakmadan, denemeden, incelemeden artık kim neyi kaparsa almışlar. Haa… Aldıklarını o izdihamda sağlam olarak dışarıya çıkarabilmişler mi orasını bilemiyorum.

Tek cümle ile akıllara zarar bir yöntemi uygulayan alış veriş merkezlerine hücum eden sayısız bilinçsiz insan…

Bu güne özenti olarak “Efsane Cuma” adı altında ülkemizde uygulanan satış yönteminde ise duyduklarıma göre; uygulamanın başlamasına yakın siteler çökmüş. Siteye girebilenler ise %80 diye vaat edilen indirimi göremeyerek hayal kırıklığına uğramışlar.

“Kara Cuma” uygulamasında amaç sözde halka kaliteli ürünleri indirimli satmakmış. Peki, böyle güzel bir amaç için yapılan uygulamanın adı neden “Kara Cuma?”

İlk olarak 1961 yılında Amerika’da bulunan mağazaların ortak indirim günü olarak uyguladıkları bu güne, güya alışverişten dolayı yaşanan yoğunluk sebebiyle “Kara Cuma” ismi verilmiş.

Sonraları ise iki söylenti daha türemiş…

İlki;  mağazalar kapılarını gün ağarmadan açtığından dolayı,  İkincisi ise; yaşanan arbedede insanlar birbirini ezip, hayatını kaybedenlere bile rastlanabiliyor olmasıymış.

Sormazlar mı adama, alış verişte yaşanan yoğunluk kara olarak adlandırılır mı? Ayrıca madem uygulamanız yüzünden insanlar ezilip, ölüyor neden yapıyorsunuz?  Ve de en önemlisi  haftanın toplam 7 günü mevcutken bu saçmalığı Müslümanların kutsal günü olan Cuma ile neden adlandırıyorsunuz? O zaman “Kara Pazar” deseydiniz.

İnsanlar mallarını satabilmek için promosyon yapıyor, yaşanan yoğunluk nedeni ile de “Kara Cuma” olarak adlandırılıyor. Bu söylentilere karnımız tok.

Bu saçmalıkların ülkemizde uygulamaya konulmasının sonuçlarını düşünecek olursak; Batının bütün geleneklerinin yavaş yavaş ülkemizde uygulatılmaya çalışıldığı görüyoruz.  İnsanımız kendi geleneklerini bırakıp gayri Müslimlerin geleneklerini yapmaya, günlerini kutlamaya yönlendiriliyor. Gittikçe benliğimizi, kültürümüzü kaybediyoruz.

Bir diğer sonucu ise, insanları bilinçsizce tüketime yönlendirilmesi… Ayrıca Amerika’ya olan özentinin ticari ahlaksızlığa dönüşmesi…

Amerika’nın uşağı mısınız? Kendi milletinizin mübarek gününde bu uygulamayı yapıyorsunuz? Yazıklar olsun!

Eğer insanlara güzellik olsun diye bir şeyler yapmak istiyorsanız, sene boyunca ürünlerinizde indirim uygularsınız. İnsanlar bir şeye ihtiyacı olup siteye baktığı zaman görür ve indirimden faydalanır. İnsanları bilinçsizce, aldatıcı reklamlar yayınlayarak kandırmak ne ticari, ne de insani ahlaka sığmaz. Hele ki Cuma gününü kullanarak…

Yazarın Tüm Yazılarını Görmek İçin TIKLAYINIZ

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.