DOLAR 32,3318 0.22%
EURO 35,0652 -0.27%
ALTIN 2.306,671,29
BITCOIN 22887933,29%
Elazığ
12°

KAPALI

05:24

İMSAK'A KALAN SÜRE

DOLAR KURU MU? FIRSATÇILIK MI?

DOLAR KURU MU? FIRSATÇILIK MI?

ABONE OL
May 13, 2023 11:57
DOLAR KURU MU? FIRSATÇILIK MI?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Şu lanet papazın tutuklanması öne sürülerek yükselmeye başlayan dolar kuru, papazın salıverilmesi ile 5,6 seviyelerine indi.

İndi inmesine ama son üç ayda dolardaki yükseliş dile getirilerek iğneden ipliğe her türlü ürüne zam üstüne zam yapıldı. Tabiri caizse zamlar resmen otomatiğe bağlandı.

Son üç ay içerisinde zamlanan birkaç ürüne bakacak olursak…

Gıda fiyatları ile başlayalım, çünkü tamamen sinir bozucu… İnsanların en önemli ihtiyaçlarından olan gıda ürünleri en sık fiyat artışı yapılan ve türlü oyunlar oynanan sektör oldu. Marketlerde devamlı değişen fiyatlar, eksiltilen gramajlar, etiketsiz ürünler karşısında hepimiz birer dedektif edasıyla yarım saatlik market alışverişini 1,5 saate çıkararak her ürünü incelemeye başladık. Market ürünlerinin genelinde ortalama %30 zam görüldü. Sonuç olarak; birkaç ay önce 100 TL’ye 2 poşet dolarken şu an bir poşet bile dolmuyor.

Gelelim gariban vatandaşın en elzem ihtiyacı olan ekmeğe… Ekmekte zamdan nasibini aldı. Kalabalık ailelerin günlük ekmek ihtiyacını düşünecek olursak büyük külfet… Bakanlığın ekmek fiyatları konusundaki açıklamalarına, un ve kimyevi gübre fiyatlarında yapılan indirime rağmen ise fırıncılar bildiklerini okumaya devam ediyor.

Kırmızı etten hiç bahsetmeyelim direkt tavuk fiyatlarına geçelim… Çoğu insanın yanına yaklaşamadığı kırmızı etin müdavili olarak tüketilen tavuk fiyatları da son zamlarla birlikte neredeyse kırmızı ete yaklaştı. Yumurtaya bakacak olursak 30’luk kolisi 17-18 TL’ye fırladı.

Bu arada üç tarafı denizlerle, iç tarafı ise göllerle ve barajlarla dolu olan ülkemizde balık fiyatları da maalesef zamlardan nasibini aldı… Demek ki balıklarda dolara endeksli…

Sebze fiyatlarına bakacak olursak; bu yaz halk yeterince sebze de alamadı. Zamlar sayesinde Yazın en çok tüketilen sebzelerinden olan domates ve taze fasulyenin fiyatı ilimizde 5 TL’nin altına düşmedi.

Kış aylarının olmazsa olmazı kuru bakliyatın ise yanına yaklaşılmıyor. Pirinç, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi en fazla tüketilen bakliyat türleri %30 oranında zamlandı.

Suya yapılan zamları da atlamayalım. Suya %25 oranında zam yapıldı. Zamlardan sonra insanlar suyu iki kere düşünerek kullanmaya başladı. Allah’tan ilimizde karaçalı çeşmeleri varda çoğu insan içme suyuna para ödemiyor.

Okulların açılması ile birlikte kırtasiye ürünleri ve kâğıtta muazzam bir artışa şahit olduk. Kırtasiye ürünleri neredeyse %100 zamlandı. Bir paket A4 kâğıdının fiyatı 20-25 TL’ye çıkarken, halkımız kâğıda gelen zammı tuvalet kâğıdı fiyatlarıyla fark etti.

İlaç sektörüne bakacak olursak; Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın “İlaç fiyatlarında artış olmayacak” şeklindeki açıklamasına rağmen bu sektörde de fırsatçılığa şahit olduk.  Devamlı kullandığım bir ilacı geçen aya kadar 2,75’e alırken bu ay 3,5 TL’ye aldım.

Benzin ve motorin fiyatlarındaki artışa değinmeden geçemeyiz. Artış oranı %30…

Evet, son olarak halkın en önemli ihtiyaçlarından ikisi olan doğalgaz ve elektrik fiyatlarına bakalım… Doğalgaz ve elektrik fiyatları son üç ay içerisinde üç defa arttırıldı. Son zamlarla birlikte üç ayda elektrik ve doğalgaza konutlarda yaklaşık %30 sanayide ise yaklaşık %50 zam geldi.

İşte papazın tutuklanması öne sürülerek yaşanan ekonomik kriz ile halkın sırtına yüklenen kambur… Burada aklıma gelen en önemli ihtiyaçlardan bahsetmeye çalıştım. Dolara endeksli olsun, olmasın, aklımıza gelen, gelmeyen her şeyde maalesef zamlara maruz kaldık.

Yaşanan bu ekonomik kriz karşısında Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak, 9 Ekim günü “Enflasyonla Topyekûn Mücadele”isimli bir programı tanıttı. Programın özeti enflasyonla mücadele… Mücadeleye destek veren firmalar, mağazalarında “Enflasyonla Topyekûn Mücadele” logosunu kullanmaya başlayarak %10 oranında indirim yapacaklar. Bu arada isteyen firma daha fazla oranda indirim de yapabilecek.

Şimdi görüldüğü üzere %30-50 hatta %100 zam yaptıktan sonra bakanın çağrısı ile devletin gözüne girmek için %10 indirim yapmak bence hiçbir şey ifade etmiyor. Kaldı ki dolar kuru 7,2 seviyesinden 5.65’e düştü. Bu durumda aylardır fahiş oranlarda zam yapan firmaların bakanın çağrısına gerek kalmadan zaten indirime gitmesi gerekmiyor mu? Yorum sizin…

Sözün özü, eğer ki yapılan zamlar denildiği gibi dolar kuru ile alakalı idiyse başta elektrik, doğalgaz, benzin, motorin ve su olmak üzere her türlü üründe indirim yapılmasını bekliyoruz. Bekleyip göreceğiz… Bakalım hakikaten dolar kuru ile alakalı mıymış, yoksa fırsatçılık mıymış?

Yazarın Tüm Yazılarını Görmek İçin TIKLAYINIZ

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.