height="132" />
DOLANDIRILMAYA DOYAMIYORUZ

DOLANDIRILMAYA DOYAMIYORUZ

ABONE OL
May 13, 2023 11:52
DOLANDIRILMAYA DOYAMIYORUZ
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Millet olarak dolandırılmaya doyamıyoruz.

İnsanların başına gelen bazı dolandırıcılıklar iyi niyet ve saflıktan, bazıları ise kısa yoldan zengin olma hırsından kaynaklanıyor.

Gündeme oturarak dolandırılanlar furyasına eklenen çiftlik bank mağdurları, konunun son örneği…

Bu haberler çıkana kadar böyle bir çiftliğin ve böyle bir sistemin varlığından şahsen benim haberim yoktu. Haberlerden sonra saf görünümü altında dâhiyane dolandırıcılık zekâsına sahip tosunun çiftliği neymiş şöyle bir bakayım dedim.

Bir oyun olarak başlatılan ve geçmişi 2 yıl öncesine dayanan sistemin hikâyesi şöyle…

Oyunda kullanılan altınları alabilmek için Çiftlik Bank hesabına bankalar üzerinden para yatırılıyormuş. Bu altınlarla çiftlikten hayvanlar satın alınıyormuş. Depo ve yem satın almak içinde altınlar kullanılıyormuş ve en can alıcı nokta oyunculara bir yıl içerisinde %100 kâr edileceği vaat ediliyormuş.

Valla kulağa çok hoş ve cazip geliyor… Çalışmadan… Oturduğun yerden oyun oynayarak %100 kar edilen bir iş…  Al tavuğu, sat ineği gelsin paralar…

Bu vaatler karşısında pembe hayallere dalan oyuncuların aklına böyle kolay bir yolla para kazanmanın altında bir bit yeniği olabileceği gelmemiş.  Aksine mağdurlar binlerce insanın sisteme kayıt yaptırdığını görünce “Bu kadar insan aptal olamaz” diye düşünerek gözü kapalı işin içine girmişler… Maalesef evdeki hesap çarşıya uymamış… Günün birinde dolandırıldıklarını anlamışlar ama iş işten çoktan geçmiş.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) raporuna göre Çiftlik Bank 2016-2017 arasında 77 bin 843 kişiden 511,7 milyon TL toplamış.

62 bin 877 kişiye 398,3 milyon TL ödeme yapılırken kalan 113,4 milyon TL’nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde kurulan başka bir şirkete aktarılmış. Oradan da Çiftlik Bank’ın Ceo’su ve kurucusu Mehmet Aydın’ın ve karısının şahsi hesaplarına gönderildiği belirtilmiş. Bunun dışında farklı ödeme sistemlerinden de Kıbrıs’a yaklaşık 120 milyon TL gönderildiği tespit edilmiş.

Şimdi mağdurlar yana yakıla paralarını nasıl kurtaracaklarının derdinde…

İlk katılan oyuncularının ağzına bir parmak çalarak son üyeleri üzerinden vurgun yapan çiftlik bankın güzel başlayan fakat sonrasında kâbusa dönüşen hikâyesi bu şekilde son bulmuş.

Bu haberlerin akabinde yerel gazetelerimizin birinde gözüme takılan bir reklam bana “Acaba burada da mı bir film var?” dedirtti. Merkezi farklı bir ilde olan ve gayrimenkul alım satımıyla uğraşan firma yatırımcılarına asgari olarak 10.000 TL karşılığında paketler satıyormuş. Yatırımcılardan toplanan bu paralar ile düşük fiyata gayrimenkul alınıp kârla satılarak her 10.000 TL karşılığında aylık 500 TL ödeniyormuş.

Firmanın iddiasına göre, bu şekilde yatırımcıların paraları ticarete girerek Helal kazanç ve her türlü yatırımdan daha fazla para kazanıyormuş. Bana mantıklı gelmemekle beraber yoruma açık olarak sizlerle paylaşmak istedim.

Unutmadan bitcoin denen elektronik para birimini de sıkça duymaya başladık. Bunda da sistem çok ta farklı değil. Havuzda paraları topla, katılanlara dağıt hesabı… Üstelik bu sistemde bitcoinler  takip edilemediği için vergi ödemeye de gerek kalmıyormuş. Varın siz düşünün…

Açıkçası tehlike büyük… Farklı isimler adı altında fakat birbirine benzeyen sistemler üretilerek toplu olarak insanları dolandırmak isteyenlere karşı yetkililer tarafından acilen önlemler alınması gerektiğini düşünüyorum.

Bu güne kadar pek çok talihsiz dolandırıcılık olayı duyduk. Kimi insan şahsi, kimileri ise toplu halde buna maruz kaldı. Görülen o ki ne dolandırıcılar bitecek ne de yapılan tüm uyarılara rağmen dolandırıcılara ısrarla inanan insanlar…

Yapılması gereken her ibretlik mevzudan kendimize ders çıkarabilmek… İnsanların zekâlarını kötü işler için kullandığı günümüzde Rabbim kötülerle ve kötülüklerle karşılaştırmasın diye dua etmekten, aklımızı kullanarak göz açık olmaktan başka çaremiz yok.

Yazarın Tüm Yazılarını Görmek İçin TIKLAYINIZ

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.