height="132" />
BAKAN ZEYBEKÇİ’NİN DEDİĞİ GİBİ

BAKAN ZEYBEKÇİ’NİN DEDİĞİ GİBİ

ABONE OL
May 13, 2023 11:52
BAKAN ZEYBEKÇİ’NİN DEDİĞİ GİBİ
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Geçtiğimiz günlerde Denizli’de bir toplantının açılış konuşmasını yapan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, özel sektörde çok sayıda çalışana ihtiyaç olmasına karşın 5 milyon kişinin KPSS sınavına başvurduğunu belirterek bir şeylerin yanlış yapıldığını ifade etti.

Zeybekçi konuşmasında bir milletvekili aracılığı ile kendilerine ulaştırılan 2 yıllık maliye ve muhasebe mezunlarının atanma talebine de değinerek devlette böyle bir kadro olmadığını belirtti.

Haberin ardından izlediğimiz röportajda vatandaşlar neden kamuyu özel sektöre tercih ettiklerini kendilerince dile getirdiler.

Evet… Sayın Bakanın da dediği gibi bir şeyler yanlış yapılıyor.

Ama ne? Ancak bu yanlışların ne olduğunu tespit etmek bizleri çözüme ulaştıracaktır.

İnsanlar iyi bir meslek sahibi olarak para kazanmak ve ekonomik kaygı olmadan yaşamak için okul hayatının başladığı ilk günden itibaren yönlendirilirler ve okurlar. Mezun olunduğunda alınan diploma sadece insanlara iş kapısını aralar.

Bu sebepledir ki öncelikle kadro verilmeyecek olan bölümlerin yani işe yaramıyor gözüyle bakılan bölümlerin üniversitelerde yer almasının anlamı var mı?  O bölümden mezun olunduğunda hedeflenen işe giremeyip istenilen kaygısız hayat yaşanmayacaksa bölümlerin açık kalması ve tercih listesinde yer alması bence yanlış…

Bu yanlıştan sonra gelelim kamu ve özel sektör arasındaki çalışma farkına…

Kamuda çalışan kişinin iş garantisi varken özelde çalışan kişi her zaman işten çıkarılacağı korkusuyla yaşar… Sonuçta kişinin kendinden değil de çalıştığı firmadan kaynaklanan sorunlarla ilgili işten çıkarma olaylarına rastlıyoruz.

Kamuda çalışan kişi son rakamlara göre en düşük 2550 TL maaş alırken özel sektörde çalışan kişi 1600 TL alarak açıklanan açlık sınırının altında bir rakamla yaşamaya mecbur bırakılıyor.

Ayrıca kamu personeli gününde ve tam olarak maaşlarını alabilirken, özel sektör çalışanı gününden sonra, eksik, bölük pörçük verilen ücretlere maruz kalıyor.

Gelelim izin ve tatillere… Kamuda çalışan kişi çok rahatlıkla izin kullanabilirken, özel sektörde çalışanlar çok çok zaruri sebeplerden dolayı izin kullanabiliyorlar.

Günlük 8 saat çalışan kamu personeli resmi tatillerden bilfiil yararlanırken, fazla mesai ücreti almadan 8 saatten fazla çalışan özel sektör personeli resmi tatillerde bile çalışmak zorunda kalıyor. 1 Mayıs işçi bayramında bile memurlar tatil yaparken işçiler maalesef çalışıyor.

Kamuda çalışan personel emekli olduğu zaman tazminata hak kazanırken özelde çalışan vatandaşın böyle bir hakkı da bulunmuyor.

Bence aklıma ilk gelen bu sebepler kamuyu tercih etmek için fazlasıyla yeterli… Bu sebepleri çoğaltmak ta mümkün…

“Bu ülke Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün gösterdiği o muasır medeniyetler seviyesine yürüyecek ise bırak namerde, merde dahi muhtaç olmayacak günlere yürüyecek ise bunu özel sektör eli ile yapacak devlet eliyle değil” diyen Sayın bakanımıza sormak istiyorum…

Bu şartlar ve farklar altında siz olsaydınız özel sektörde çalışmak ister miydiniz?

Tabi ki istemezdiniz… Kim ister ki? Verilen emek aynı fakat yaşanan hayatlar arasında uçurum var.

Demek ki sorunu çözmek için altında yatan sebepleri sorgulamamız gerekiyor.

Mevcut olan yanlış bariz ortada aynı emeği sarf ederek bir yerlere gelmiş insanların yaşam standartları arasındaki bu haksız fark…

Bence bu tercih mevzusunun çözmenin tek yolu var. Hazır sayın bakan konuyu dile getirmişken birileri çıkarda kamu ile özel sektör arasındaki bu uçurumu ortadan kaldırabilecek bir formül üretilebilirse o zaman insanlar huzurlu ve mutlu bir şekilde çalışarak ille de kamu sektöründe çalışayım diye kendilerini paralamazlar.

Yazarın Tüm Yazılarını Görmek İçin TIKLAYINIZ

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.