1974 yılında Elazığ’da doğan İnanç Özgen, İlk ve Orta Öğrenimini Keban’da, Lise öğrenimini Elazığ’da tamamladı.
Elazığ Merkez Günbağı köyünden bir baba ile Ağınlı bir annenin evladı olan Özgen, 1992 yılında girmiş olduğu Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde lisans öğrenimini tamamladı.
Van YYÜ Üniversitesinde Araş Gör, Gevaş İlçe Tarım Müdürlüğünde ve Van Tarım İl Müdürlüğünde Ziraat Yüksek Mühendisi, Diyarbakır Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsünde Uzman Araştırmacı ve Müdür olarak görev yaptı.
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde doktora öğrenimini tamamladı. Bu zaman zarfında Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü ve Ege Üniv Ziraat Fak Bitki Koruma Bölümlerinde doktora asistanı ve uzman olarak olarak görev yaptı. Bu süre içerisinde, Güneydoğu Anadolu bölgesinde yer aletleri ile zararlı mücadelesi, Süne’de biyolojik mücadele ile Mardin ve Siirt illerinde yapılan Organik Tarım çalışmaları onun zamanında başladı. Bölge’nin Modern Zirai Mücadele anlamında İlk Moleküler Biyoloji laboratuvarı ile Biyolojik Mücadele laboratuvarı onun döneminde kuruldu.
Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü İnsektaryum Kurulumu projesinde araştırmacı olarak görev aldı. Bölgede “organik tarım çalışmalarının gelişmesinde önemli katkıları” oldu. Bölgede Organik tarım çalışmaların sosyal kitlelere yayılmasında, özellikle farklı dini ve etnik grupların tarımsal faaliyetlerde yer almasında önemli çalışmaları oldu.
Siirt ilinde proje kapsamında 20000 adet menengiç ağacının aşılanarak ekonomiye kazandırılması, Mardin İlinde damlama sulama sistemli organik kiraz bahçelerinin kurulumu çalışmaları ilk defa onun projeleri sayesinde gerçekleşti.
Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde Dr. Öğretim Üyesi, Fırat Üniversitesi Baskil MYO müdürlüklerinde Dr. Öğretim Üyesi, Doç. ve Prof Dr. olarak görev yaptı.
Birçok ulusal ve uluslararası kongrenin organizasyonu ile GAP idaresi Bitki Koruma ve Organik tarım stratejilerinin oluşturulmasında raporları bulunmaktadır.
Eğiticilerin Eğitimi, Liderlik, Pazarlama stratejileri konularında Uzman sertifikaları bulunmaktadır.
Alanında ismine ihhaf edilen 2 yeni böcek türü bulunan (Psallus inancozgeni, Sunius ozgeni ) Özgen, Fransa Doğa Tarihi Müzesi, St Petersburg Zooloj Müzesi, Quesland Üniversitesi ve Milano müzeleri ile ortak birçok araştırma çalışması yürümektedir.
Birçok yeni türü bilime kazandıran Özgen’in Türkiye faunası için kayıt ettirdiği 50’den fazla böcek türü bulunmaktadır.
Zararlılarla mücadelede Zirai Mücadele Teknik Talimatlarına yerleştirilen metotları bulunmaktadır.
Ayrıca; Özgen’in Tarım Bakanlığı, TÜBİTAK ve Üniversitelerden aldığı çeşitli ödülleri bulunmaktadır.
Halen Fırat Üniv. Müh fakültesi’nde Prof Dr. olarak görev yapmaktadır.
Halen Biyoteknik Zararlı Mücadelesi ile Organik Zararlı kontrolü alanında projeler yürütmektedir. İlaveten, birçok AB, Tarım Bakanlığı, Üniversite fonları, UNDP, AB projelerinde uzman ve araştırmacı olarak görev alan Özgen, kısa süreli yurt dışı projeleri kapsamında İtalya, Almanya, Belçika ve Rusya’da çeşitli teknik faaliyetlerde bulunmuştur.
250’nin üzerinde ulusal ve uluslararası düzeyde eseri bulunan Özgen’in 1000 ‘e yakın atıfı bulunmakta ve Nazenin Kitap isimli bir şiir kitabı bulunmaktadır.
Edebiyat, Yaşam, Doğa ve İnsan üzerinde yazıları ve deneme yazıları bulunan yazar İyi derecede İngilizce bilmektedir.
Türkiye Biyolojik Mücadele, Türkiye Entomoloji Derneği, Türkiye Faal Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri derneği, birçok Uluslararası dergide editör ve hakemlik görevleri bulunan Özgen, Evli ve iki çocuk sahibidir.
Yazarın Tüm Yazılarını Görmek İçin TIKLAYINIZ
GÜNDEM
14 gün önceGENEL
21 Kasım 2024GÜNDEM
21 Kasım 2024GÜNDEM
21 Kasım 2024ELAZIĞ
21 Kasım 2024ULUSAL
21 Kasım 2024GÜNDEM
21 Kasım 2024