EKO-KÖY MODELİ: ELAZIĞ
542 okunma

EKO-KÖY MODELİ: ELAZIĞ

ABONE OL
Nis 2, 2021 14:35
EKO-KÖY MODELİ: ELAZIĞ
0

BEĞENDİM

ABONE OL
 

Eko-köyler, doğal yaşam tarzı oluşturmak için çeşitli modeller oluşturarak, 21. yüzyılda dünyaya zarar vermeden yaşamanın mümkün olduğunu göstermek amacıyla tasarlanmaktadır (Kılıç ve İşçan, 2019). Ekolojik köylerde çevre sorunlarının sıfırlandığı, yeşil politikalar, enerji verimliliği, biyolojik çeşitlilik, tehlike altındaki türlerin korunması, ölçülebilirlik, yoğun olmayan yalın bir köy tasarımı, kırsal-kentsel bütünleşme gibi birçok normu beraber düşünen komple bir sistemdir.

Organik tarımın gelişmesine paralel, Covid 19 salgını ile köylere dönüşün hızlanması ile bitkisel ve hayvansal üretime sadece tarım toplumlarından gelen kitleler değil, hiç tarımla ilgisi olmayan tıp, hukuk, işadamı, futbolcu gibi parasal döngünün daha hızlı aktığı meslek grupları da bu sektöre ilgi duymaya başlamıştır. Şehir yaşamının boğduğu insan grubunda, salgının psikolojik etkilerinin en fazla görüldüğü iller arasında büyük bir deprem yaşayan Elazığ ili başta gelmektedir. Tarım sektöründe, özellikle de şehir-köy yaşamı, gıda sektöründeki büyük fiyat dalgalanmalarında bozulan yaşam dengesinin kurulmasında büyük önem taşımaktadır.

Ekolojik köylerin ortaya çıkmasının en önemli sebebi, dünya üzerinde giderek çoğalan çevre kirliliği, kültürel yapının çökmesidir. Tüketici toplumu olmanın en önemli göstergelerinden biri OBEZİTE’dir. Bugün büyük devletlerin önemli sorunu olan OBEZİTE’nin en önemli sebebi sağlıklı beslenememe ve bunu önlemenin en iyi yolu da, Hareketli Yaşam, Organik Tarım ve Organik Gıda’dır.

Elazığ ili neden bu konuda örnek model olabilir. Maddelerle açıklayabiliriz.

 

1.Yerel kültürün zengin olması, eko-köylere turist çekebilme potansiyelinin olması.

2.Sivrice ilçesi civarının doğal güzellikleri ile hem dağ sporu-eko köy, su sporu-eko-köy, sağlık turizmi-eko-köy, kış sporları-eko-köy gibi modelleri içerisinde barındıracak bir sistemi içerisinde barındırması.

3.Harput Kültürü’nün çok geniş bir coğrafyaya hitap etmesi ve bu kültürün yansımalarının Ortadoğu ve Mezopotamya kültürünün temel dinamiği olması.

4.Yerel yemek kültürlerinin çok geniş bir coğrafyanın izlerini taşıması ve harman olması.

5.Üretilecek Eko-Köy ürünlerinin, gerek Ortadoğu ve gerekse Avrupa’ya pazarlanması noktasında geçiş bölgesinin olması.

6.Kaplıca yatırımlarının düşünülmesi ve bu yatırımların eko-köy potansiyeli ile birlikte düşünülmesine olanak vermesi

7.Keban ve civarının Fırat yaşam kültüründe önemli bir yere sahip olması, balıkçılık kültürünün ve su sporlarının eko-köylerle taçlandırma potansiyelinde olması.

8.Halkın yeniliklere açık olması, kültürel ve insani dinamiklerin güçlü olması.

9.Mühendislik anlamında Fırat Üniversite’sinin önemli bir akademik alt yapının olması, geri dönüşüm, ekolojik enerji üretimleri, çevre dizaynları ve sürdürülebilir üretim noktasında engin deneyimlere sahip olması ve uygulayabilmesi. Bu konuda özel araştırma desteklerinin sağlanılabilmesi ile sürdürülebilir bir yaşam alanı potansiyeli oluşturabilme potansiyeline  sahip olması,

10.İnsanlarının birçoğunun yurtdışında olması, bu insanların iyi bir örgütlenmeyle ilde üretilecek organik ürünler, eko-köylere turist kazanımı gibi noktalarda katkı sunabilecek bir potansiyele sahip olması.

11.Mimari kazanımların eko-köy modeline tarihsel bakış açısıyla yansıtabilme olanağının olması.

12.Arıcılık konusunda büyük ve derin bir bitki coğrafyasına sahip olması, Dağ köyleri-Ek-Köy modellerinin oluşturulmasına olanak sağlanabilir bir ekolojiye sahip olunması.

13.Birçok tarım ürünlerinin coğrafi işaretlerinin bu ilde olması ve bu ürünlerin yan ürünlerinin turistlerin ilgisini çekebilecek noktada olması.

Bu maddelerin hepsi birer çalışma konusudur. Yaklaşık olarak; 15 yıllık bir organik tarım altyapısı olan bir araştırmacı olarak bu konuların karar vericilerin ilgisini çekmesi ümidiyle;

Sağlıcakla kalın

Prof.Dr.İNANÇ ÖZGEN

Fırat Üniversitesi

Biyomühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi

Yazarın Tüm Yazılarını Görmek İçin TIKLAYINIZ

Literatür

Kılıç, D. ve F. İşçan, 2019. Dünya’da ve Türkiye’de Ekolojik Köy Uygulamaları. TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası, 17. Türkiye Harita Bilimsel ve Teknik Kurultayı, 25-27 Nisan 2019, Ankara. 1-9 s.

Lütfen Paylaş
 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.