Fuat SEZGİN hocamız; bir röportajında Müslüman bilim adamının Batı karşısında aşağılık kompleksinden kurtulmalı demektedir. Müslüman bilim adamını Batı karşısında aşağılık kompleksine iten nedenler neler olabilir kısaca bahsedelim.
Hocamız; Avrupalıların 10. Yüzyıldan 16. Yüzyıla kadar 500 yıl boyunca Müslümanlardan bilim aldığını, daha sonra Müslümanlarda duraklama, yavaşlama ve sonra gerileme dönemine girdiğini ifade etmiştir. Bu yüzyıldan sonra Müslüman bilim adamları tarafından gelen önemli eserlerin Avrupalı bilim adamları tarafından geliştirilerek yeni dönemin kapılarını aradığını söylemiştir.
Avrupalıların bu tarihten sonra kendilerini Müslümanlardan üstün görmeye başladığını 16. Yüzyılın sonları ile 17. Yüzyılın başlarında Avrupalıların bu tekniklerinin üstünlüklerini gördüğü aşikardır.
Avrupalılarda; 17. Yüzyılın başlarında bir üstünlük duygusu Müslüman bilim adamlarında ise bir aşağılık kompleksi oluşması, Müslüman bilim adamlarının bu soruyu kendilerine sormaya başlamasına neden olmuştur. İlerleyen süreçte özellikle Müslüman Türkler; 19. Yüzyılın başlarında Avrupa ile yeniden temas etmeye başlamış bu gerilemeyi en acısından hisseden ulus olmuştur.
Birinci Dünya harbinden sonra memleket bu istiladan önemli dersler çıkarmıştır. Ulus; bilim ve tekniğin gerilemişliğini çok acı bir şekilde hissetmiştir. ATATÜRK bu geri kalmışlığın nedenlerini en iyi gören insandı.
Bu durumu o dönemde izah edecek bilim tarihçisi eksikliği ya da azlığı kendini göstermişti. Bu sebepleri derinlemesine irdeleyen bilim adamı eksikliğinin geçen 80-90 yıllık sürede ki gelişmeler dikkate alındığında giderilemediği SEZGİN hocanın önemli tahlillerinden.
Hocamız bilim adamının öncelikle aşağılık kompleksinden kurtulması gerektiğini, geçmişte yapılan dünyayı değiştiren önemli buluşların Müslümanlar tarafından yapıldığının bilinmesi.
SEZGİN hocanın bu kompleksten kurtulmanın en önemli hususunun 800 yıl insan akıl tarihinde büyük rol oynayan bir medeniyetin insanları olarak bütün bunların nasıl olduğunu düşünerek medeniyeti geliştiren insan tiplerini tanımakla olduğunu belirtmektedir.
Örneğin bu işe BİRUNİ’nin hayatını okumakla başlayalım.
Vesselam..
Sağlıcakla kalın.
Prof.Dr.İNANÇ ÖZGEN
Fırat Üniversitesi
Biyomühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi
Yazarın Tüm Yazılarını Görmek İçin TIKLAYINIZ
GÜNDEM
14 gün önceGENEL
21 Kasım 2024GÜNDEM
21 Kasım 2024GÜNDEM
21 Kasım 2024ELAZIĞ
21 Kasım 2024ULUSAL
21 Kasım 2024GÜNDEM
21 Kasım 2024