Elazığ’ın Palu ilçesinde 3.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi’nden alınan bilgiye göre, bugün saat 19.38’de merkez üssü Elazığ’ın Palu ilçesi olan 3,7 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Yerin 5 km deriliğinde meydana gelen deprem Elazığ şehir merkezinde ve çevre illerde hissedildi.
Elazığ’da geçen akşam saat 19.39 sıralarında hissedilen bir deprem meydana geldi. AFAD ve Kandilli Rasathanesi depremin Sivrice İlçesi’nde olduğunu, 3.6 büyüklüğünde meydana geldiğini açıkladı.
“24 Ocak’ta yaşadığımız deprem felaketi, şehrimizin yaşadığı en acı felaketlerden biri olarak tarihte yerini aldı.”
Elazığ Depremi’nin depremin üzerinden üç yıl geçti. 1 dakika boyunca devam eden depremde 41 kişi hayatını kaybetti.
Elazığ depreminin 3. yıl dönümü kaydediliyor. Elazığ’da tarihler 24 Ocak 2020’yi gösterdiğinde saat 20.55’te merkez üssü Sivrice olmak 6,8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Sarsıcı depremde 41 kişiyi hayatını kaybederken, geride çok büyük bir enkaz kaldı. Sayısı bini aşkın kişi yaralı olarak kurtarıldı.
Deprem, başta Adıyaman, Adana, Batman, Bingöl olmak üzere Çorum, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya, Mardin, Osmaniye, Samsun, Sivas, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Tokat ve Tunceli gibi birçok il ve Irak, İran, İsrail, Lübnan ve Suriye’den de hissedildi. Türkiye’yi seferber eden deprem için arama kurtarma çalışmalarında 45 kişi enkazdan sağ kurtarıldı. Bölgede kapsamlı ve yoğun çalışmalar sürdürüldü.
Şehir geçen 3 yılın ardından hala yaralarını sarmaya çalışıyor. Elazığ’da 24 Ocak depreminin ardından yeni bir şehir inşa ediliyor. Depremde ağır hasar gören ve yıkılanların yerine inşa edilen 32 camide ezan sesi yükseliyor.
14 BİN 556 KONUT HAK SAHİPLERİNE VERİLDİ
Elazığ’ın Sivrice ilçesinde meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremden sonra 21 bin 43 konut AFAD, 3 bin 436 konut ise Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından toplam 24 bin 479 konutun ve 1316 iş yerinin yapılması planlandı. Bugüne kadar 14 bin 310 konut ve 246 iş yeri olmak üzere toplam 14 bin 556 konut ve iş yeri hak sahiplerine teslim edildi.
24 Ocak 2020’de yaşanan deprem sonrası ağır hasarlı 23 okul yıkılırken, çoğu kamu imkânlarıyla olmak üzere 41 okul yapıldı. Hayırsever iş insanları tarafından da katkı sunulmasına rağmen TOKİ tarafından inşa edilen yeni yerleşim alanlarında okul yapılmasının unutulması öğrencilere büyük zorluk yaşatırken birçok okul ise hayırsever iş insanları ve kurumlar tarafından inşa edildi.
Elazığ, 24 Ocak 2020 tarihinde yaşanan 6,8 büyüklüğündeki depremin ardından birçok alanda yaralarını sararken, yıkılan okulların yerine yenileri yapılarak eğitim- öğretimin hizmetine sunuldu.
AĞIR HASARLI 23 OKUL YIKILDI
Yaşanan depremin ardından İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Fırat Üniversitesi arasında bir protokol imzalanarak kent genelindeki tüm okullarda inceleme yapılmış, yıkılması ya da güçlendirilmesi gereken okullar tespit edilmişti.
Bu kapsamda ağır hasar gören 23 okul kontrollü olarak yıkılırken, orta ve hafif hasarlı 42 okulun ise güçlendirilmesine karar verilmişti.
27 OKUL BİNASINDA GÜÇLENDİRME YAPILDI
Yıkılan okulların yerine Milli Eğitim Bakanlığı koordinesinde İl ve Devlet Yatırım Programı ile hayırseverlerin desteğiyle yapımına başlanan 41 okuldan 15’i tamamlandı, 27 okulda ise güçlendirme yapılarak eğitim öğretime açıldı.
GÜRTÜRK: “DEPREMDE TÜM İMKÂNLARIMIZI HALKIMIZA SUNDUK”
24 Ocak 2020 tarihinde yaşanan depremin hemen ardından devletin tüm kurumlarının ve sivil toplum kuruluşlarının büyük bir özveriyle depremzedelere yardım elini uzattıklarını belirten İl Milli Eğitim Müdürü Feyzi Gürtürk, ilk etapta ildeki 80 bin depremzede hemşerimize okul ve pansiyonlarda barınma imkânı sağladıklarını, 120 bin depremzedeye de psiko-sosyal destek hizmeti sunduklarını ifade etti.
Büyük hasara neden olan depremden kentteki bazı okulların da etkilendiğine işaret eden Gürtürk, “23 okulumuzun yerine 41 yeni okul yapıyoruz ve bunlardan 15’inde eğitim ve öğretim hizmeti vermekteyiz. Geri kalan okullarımız ise 2022 yılı içinde periyodik olarak bizlere teslim edilecek. Devlet yatırım programımız ile Bakanlığımızın TOKİ eliyle yaptırmış olduğu, hayırseverlerin katkı sunduğu okullarımız, çağın ve zamanın ihtiyaçlarına göre en güzel şekilde yapılmakta ve öğrencilerimizin hizmetine sunulmakta” diye konuştu.
OKULLAR AKILLI BİNA OLARAK İNŞA EDİLİYOR
İnşa edilen okulların çağın gereksinimlerine uygun, depreme dayanıklı, donanımlı, modern ve nitelikli okullar olarak inşa edildiğini dile getiren İl Milli Eğitim Müdürü Feyzi Gürtürk, “Yeni okullarımızda çatılardaki yağmur sularının toplanarak depolarda biriktirilmesi ve buradan bahçe sulamalarının yapılmasını sağlayacak sistemler dahi kuruyoruz. Akıllı okul dediğimiz çağın durumuna uygun laboratuvarlar, işlikler, derslikler, kütüphaneler ve spor salonları ile daha kullanışlı bir hale getiriyoruz“ dedi.
Okulların boyasının dahi özenle seçildiğini aktaran Gürtürk, 6,8 büyüklüğündeki depremin ardından yaraların sarılması için devlet ve hayırseverlerin desteğiyle çalışmalar yürütüldüğünü belirtti.
BAHŞİ: “TOKİ, OKULU UNUTTU”
Konuyu aylar öncesinden dile getiren Memur- Sen İl Başkanı İbrahim Bahşi, TOKİ tarafından yaptırılan 10687 konut alanına okul alanı bırakmayı unuttuğunu, konutlara taşınacak ailelerin okul olmaması nedeniyle çocuklarını gönderecek okul arayacaklarını ifade etmişti.
BAHŞİ: “TOKİLERDE 20 OKULUN YAPILMASI GEREKİYOR”
Deprem sonrası 2020 yılı içerisinde TOKİ tarafından konut inşaatları devam ederken yine TOKİ tarafından yapılan ihalelerin içerisinde herhangi bir okulun yer almadığını gören ve yetkilileri bu konuda önlem almaya çağıran Memur Sen İl Başkanı İbrahim Bahşi, o gün için şu açıklamalarda bulunmuştu:
“Yapılan konutlarda hane başına bir öğrencinin okula gittiği düşünüldüğünde 20 okulu yapılması gerekiyor. Yapılan yeni konutlara insanlar taşındığında, çocukların velileri gidecekler okul arayacaklar ama bulamayacaklar çünkü okul yok. Bu yerlerdeki okul ihtiyaçlarına bakıyoruz, öğrenci sayısına göre ortalama bir evde üç kişi kaldığı düşünülürse ve birinin çocuk olduğunu düşünürsek, üretilen konut sayısına, nüfus oranına göre incelediğimiz zaman 8 adet en az 8 derslikli Anaokuluna ihtiyaç var. 5 adet 24 derslikli ilkokula ihtiyaç var. 3 adet 32 derslikli ortaokuluna ihtiyaç var. 1 adet 16 derslikli liseye ihtiyaç var. 3 adet 32 derslikli liseye ihtiyacımız var. Ama bunların hiç biri maalesef yok. Bu sıkıntı nereden kaynaklanıyor bilmiyoruz.”
TAŞIMALI EĞİTİM NEREYE KADAR?
Değişik bölgelerde yapılan TOKİ konutlarında ikamet eden ailelerin çocukları, şu an itibariyle taşımalı sistemle ya da özel servislerle değişik okullara gidiyorlar. Bu durum hem devletimiz hem de vatandaş için büyük bir maddi külfet getirmekle birlikle öğrenciler için de zahmete dönüşmüş durumda.
ACİLEN OKUL YAPILMALI
TOKİ mahallelerinde okul ihtiyacının acilen giderilmesi için kamu ya da hayırsever iş insanlarının katkısıyla yeni okullara ihtiyaç duyulduğuna dikkat çeken vatandaşlar, iki yıl içinde 41 okul yapan devletimizin 10 okul daha yapacak güçte ve kudrette olduğunu ifade ediyorlar.
GÜNDEM
18 gün önceGENEL
25 Kasım 2024GÜNDEM
25 Kasım 2024GÜNDEM
25 Kasım 2024ELAZIĞ
25 Kasım 2024ULUSAL
25 Kasım 2024GÜNDEM
25 Kasım 2024