Elazığ’da bulunan ve milattan önce 3 binli yıllardan itibaren yerleşim alanı olarak kullanılan Harput Kalesi’ndeki arkeolojik kazılar, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Geleceğe Miras Projesi” kapsamında hızla devam ediyor. Urartu Krallığı döneminde surlarla çevrilen ve 2018 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edilen tarihi kale, bugüne kadar keşfedilen buluntularıyla büyük ilgi görüyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Elazığ Valiliği ve Fırat Üniversitesi iş birliğiyle yürütülen kazı çalışmalarında bugüne kadar pek çok önemli buluntu gün yüzüne çıkarıldı. Kalede şimdiye dek;
Bu sene “Geleceğe Miras Projesi” kapsamında 12 ay boyunca devam eden kazılarda, 1000 yıllık sanayi sitesindeki atölyelerin konservasyon çalışmaları yapıldı ve alan geçici çatıyla koruma altına alındı.
Kazı Başkanı Prof. Dr. İsmail Aytaç, Harput Kalesi’nde ilk kazıların 2004-2009 yılları arasında yapıldığını, 2014’ten itibaren çalışmaların kesintisiz sürdüğünü belirtti. Bu sezon, özellikle sanayi sitesi alanında yoğunlaştıklarını ifade eden Aytaç, yeni buluntuların koruma altına alındığını ve ziyaretçilere açıldığını söyledi.
Aytaç, “Kültür ve Turizm Bakanlığımız, restorasyonları tamamlayarak eserleri turizme kazandırma çalışmalarına başladı. Yurt içi ve dışından seyahat acentelerinin bölgeye ilgisi arttı. Harput, tarihi ve kültürel değeriyle turizme büyük katkı sağlamaya hazır bir noktaya ulaştı” dedi.
Harput Kalesi, tarihi mekanları, arkeolojik buluntuları ve geçmişten izler taşıyan atmosferiyle ziyaretçileri adeta bir zaman yolculuğuna çıkarıyor. Aynı zamanda, doğası ve Elazığ’a yüksekten bakan manzarasıyla da ilgi çekiyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle restorasyon çalışmalarının hız kazandığı kale, gelecekte turizm açısından bölgenin en önemli duraklarından biri haline gelmesi bekleniyor.
Prof. Dr. Aytaç, kazı ve restorasyon çalışmalarında Fırat Üniversitesi’nin de lojistik ve personel desteği sağladığını belirterek şunları ekledi:
“Harput Kalesi’nde oldukça önemli bir aşamaya geldik. Bundan sonraki süreçte hedefimiz, yapılan restorasyon ve konservasyon çalışmalarını tamamlayarak alanı turizme kazandırmak. Harput, geçmişin zengin mirasını geleceğe taşıyan bir köprü olacak.”
Tarihin ve doğanın eşsiz bir birleşimi olan Harput Kalesi, ziyaretçilerini bekliyor.
GÜNDEM
7 saat önceSİYASET
1 gün önceULUSAL
2 gün önceGÜNDEM
7 gün önceGÜNDEM
9 gün önceGÜNDEM
10 gün önceULUSAL
14 gün önce