DOLAR 34,2012 0.22%
EURO 37,1654 0.08%
ALTIN 2.979,130,85
BITCOIN 2308287-0,11%
Elazığ
10°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

   
   
Hisseli Konut Satın Alma Modeli mi Geliyor?

Hisseli Konut Satın Alma Modeli mi Geliyor?

ABONE OL
Eki 7, 2024 15:09
Hisseli Konut Satın Alma Modeli mi Geliyor?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
 

Türkiye’de “kademeli ilave vergi” önerisi kapsamında, konut piyasasına yönelik bir dizi yeni düzenleme tartışılıyor.

Bu düzenlemeler arasında, konut fiyatlarını sınırlandırmaya yönelik mekanizmalar ve Londra’da uygulanan “hisseli kiracılık” modeline benzer bir uygulama da bulunuyor.

Shared ownership adı verilen bu modelde, bireyler konutun yüzde 25’ini satın alıyor ve geri kalan hisseleri kira öder gibi zamanla satın alma fırsatına sahip oluyorlar.

Bu düzenleme, konut ve kira fiyatlarını dengelemeye yönelik olarak planlanırken, gayrimenkul uzmanı Rıdvan Akgün ve İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa gibi sektör temsilcileri, uygulamanın sonuçları konusunda belirsizlik ve endişelerini dile getiriyorlar.

 

Akgün, özellikle Türkiye’de “hisseli kiracılık” modelinin uygulanabilirliği konusunda tereddütler olduğunu belirtiyor. Akgün’e göre, Türk halkının malına hissedar almak istemeyeceği ve modelin yerel kültüre uyum sağlamakta zorlanacağını belirtiyor..

Akgün vergi​ uygulamasının nasıl yürütüleceği konusunda belirsizlikler olduğunu belirterek “Emlak sektörünü olumsuz etkileyeceğini düşünmüyorum. Şimdi vatandaşın mevduattan çıkıp gayrimenkule yatırım yapacağı bir dönemdeyiz. İkinci konut dediğiniz zaman diyelim vatandaş kendi oturduğu dairenin dışında askere gitmiş evlenmek üzere oğlu için de kendi üzerinde bir konut tutuyor. İnsanlar almış oldukları arsayı kat karşılığı verdiği zaman buradan birkaç konut alabiliyor. Vatandaşın gayrimenkule yaptığı yatırıma müdahale olmamalı. Bu uygulamayla ikinci konutu olan vatandaşların bir bölümü elinden çıkaracak. Bu durum kısa vadede konut fiyatlarını vatandaş lehine düşürebilir. Çünkü insanlar vergi yüküyle karşı karşıya kalmaktan korkabilir. Şu anda verginin ne şekilde uygulanabileceği belli değil.”“KİMSE TÜRKİYE’DE HİSSELİ KİRACILIK İSTEMEZ”
Rıdvan Akgün öneriler arasında yer alan ‘hisseli kiracılık’ ile ilgili de “Hisseli kiracılık paylı satış uygulamalarını hatırlatıyor. Ama ‘hisseli kiracılık’ denilince bunun nasıl uygulanacağı şu anda belirsiz. Ben uygulamada sorunlar olabileceğini düşünüyorum. Türkiye’de kimse malına hissedar almak istemez. Nasıl uygulanacağını görmek gerekiyor” dedi.

Kaynak: Haber Global

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.