DOLAR 33,9935 0.29%
EURO 37,8562 0.65%
ALTIN 2.820,790,41
BITCOIN 1966761-2,91%
Elazığ
26°

PARÇALI AZ BULUTLU

05:11

İMSAK'A KALAN SÜRE

   
   
Topuk Kanı Tartışması Sürüyor! TTB, O Hakimi Şikayet Etti

Topuk Kanı Tartışması Sürüyor! TTB, O Hakimi Şikayet Etti

ABONE OL
Eyl 7, 2024 17:20
Topuk Kanı Tartışması Sürüyor! TTB, O Hakimi Şikayet Etti
0

BEĞENDİM

ABONE OL
 

Türk Tabipler Birliği (TTB), Kars Aile Mahkemesi’nin topuk kanı testine ilişkin verdiği karara tepki göstererek, kararı veren hakimi Hakimler ve Savcılar Kurulu’na (HSK) şikayet etti ve istinaf yoluna başvurdu.

Olay, bir ebeveyn çiftin, Yenidoğan Tarama Programı kapsamında bebeklerinden topuk kanı alınmasını reddetmesiyle başladı. Kars İl Sağlık Müdürlüğü, Çocuk Koruma Kanunu’nun ilgili maddesine dayanarak mahkemeye başvurdu. Ancak Kars Aile Mahkemesi, 20 Ağustos 2024 tarihli kararında, “Topuk kanı almanın çocuğun Anayasa ile korunan yaşam ve sağlık hakkı üzerinde yapacağı olumlu sonuçlarının tıbbi otoritelerce ispatlanmamış olması ve olası bir teşhis ve tedavinin de tıp otoritelerince hala tartışmalı olması” gerekçesiyle başvuruyu reddetti.

TTB, mahkemenin kararını bilimsel bilgi ve yöntemleri yok sayarak, bilim dışı iddialara dayandığını belirtti. TTB ve Ağrı-Kars-Ardahan-Iğdır Tabip Odası, Kars İl Sağlık Müdürlüğü yanında feri müdahil talebiyle istinaf başvurusunda bulundu ve kararı imzalayan hakimi HSK’ya şikayet etti.

TTB’nin açıklamasında, tarama programlarının hastalıklara erken teşhis ve tedaviye başlamada önemli rol oynadığı ve bu uygulamaların toplum sağlığı açısından kritik önemde olduğu vurgulandı. Yenidoğan tarama programlarının çocuğun yaşam ve sağlığını korumak için uygulandığını belirten TTB, bu uygulamanın çocuğun üstün yararına olduğunu ve yararının olmadığına dair herhangi bir bilimsel veri bulunmadığını ifade etti.

 

TTB’nin başvuru metinlerinde, Türkiye Biyoetik Derneği’nin Yenidoğan Tarama Programı ile ilgili etik tutum görüşüne de yer verildi. Dernek, bu taramaların çocuğun sağlığını koruma açısından kritik olduğunu ve programların yararının, oluşabilecek risklere kıyasla çok daha önemli olduğunu belirtti. TTB, ayrıca, mevcut bilimsel ve hukuki dayanakları hatırlatarak, bilim dışı kararların sadece ilgili çocuğun değil, tüm çocukların ve halkın sağlığını tehlikeye atabileceğine dikkat çekti.

TTB’nin bu hamlesi, toplum sağlığı ve koruyucu sağlık hizmetleri açısından önemli bir tartışma başlatmış durumda.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.