DOLAR 33,9935 0.29%
EURO 37,8562 0.65%
ALTIN 2.820,790,41
BITCOIN 1966761-2,91%
Elazığ
26°

PARÇALI AZ BULUTLU

05:11

İMSAK'A KALAN SÜRE

   
   
Bir Başarı Hikayesi: Artuğ Su Ürünleri

Bir Başarı Hikayesi: Artuğ Su Ürünleri

ABONE OL
Eyl 4, 2024 13:11
Bir Başarı Hikayesi: Artuğ Su Ürünleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL
 

Türkiye’de alabalık üretiminde ilk sırada yer alan Elazığ’ın Keban ilçesinde Fırat Nehri üzerinde yetiştirilen Türk somonu ve alabalık, ihraç edildiği 30 ülkede lezzetiyle talep görüyor. 2009 yılında iki ortaklı olarak kurulan Artuğ Su Ürünleri 4 Bin ton üretim kapasitesiyle Elazığ’ın sektörde ki sayılı firmaları arasında yer alıyor.

Fırat Nehri’nin, su kalitesi, soğukluğu, oksijen miktarı ve debisinden dolayı son derece kaliteli ve lezzetli alabalık ve somon yetiştirilmesine imkân sağladığını vurgulayan firma ortaklarından Su Ürünleri Mühendisi Fatih Yüksel gazetemize yaptığı açıklamada Elazığ’da üretim için çok özel su kaynakları olduğunu belirterek; “Sektör olarak Alabalık ve Somon üretiminde Dünyada önemli bir yere sahibiz. Elazığ’ımız da proje ve üretim bazında Türkiye’de ilk sırada yer alıyor. Bu gururla hareket ediyoruz” dedi.


Elazığ’ın Keban ilçesinde, Fırat Nehri üzerinde yetiştirilen alabalık ve Türk somonu, dünya çapında büyük bir talep görüyor. Artuğ Su Ürünleri, 2009 yılında iki ortaklı olarak kurulmuş ve bugün 4 bin ton üretim kapasitesine ulaşarak Elazığ’ın önde gelen firmaları arasında yer alıyor. Su Ürünleri Mühendisi Fatih Yüksel, Fırat Nehri’nin su kalitesi, soğukluğu, oksijen miktarı ve debisinin, kaliteli ve lezzetli alabalık ve somon yetiştirilmesine olanak sağladığını belirtti. Yüksel, Elazığ’ın alabalık ve somon üretiminde Türkiye’de ilk sırada yer aldığını ve bu başarıyla gurur duyduklarını ifade etti.

Artuğ Su Ürünleri, özellikle alabalık ve somon üretimi üzerine yoğunlaşmış ve sürdürülebilir, kalite odaklı planlamalarla üretim kapasitesini her geçen gün artırmayı başarmıştır. Şirket, Türk somonu üretimine yavru somon yetiştirerek katkıda bulunuyor ve yatırımlarını uzun vadeli planlarla sürdürmeyi hedefliyor.


Su Ürünleri Mühendisi Fatih Yüksel, özel sektörün üniversitelerle yeterli düzeyde iş birliği yapmadığını ve bu alanda daha fazla koordinasyonun gerekli olduğunu vurguladı. Yüksel, sektörün en büyük sorunları arasında yetişmiş iş gücünün eksikliği ve tesislerin şehirlerden uzak konumları nedeniyle yaşanan altyapı problemlerinin yer aldığına değinerek Su ürünleri fakültelerinin mezun vermemesi ve işçi bulmada yaşanan zorluklarında sektörün karşılaştığı diğer önemli sorunlar olarak öne çıktığını söyledi.

 


ÜRETİMLERİNDE ALABALIK VE SOMON ÜRETİMİ BAŞTA YER ALIYOR
2009 yılında iki ortaklı olarak kurulan Artuğ Su Ürünleri, üretimine 30 Tonla başlayıp şu anda 4 Bin ton üretim gerçekleştirerek Elazığ’ın sektörde ki sayılı firmaları arasında yer alıyor. Firma ortaklarından Su Ürünleri Mühendisi Fatih Yüksel; “Sürdürülebilir ve kalite odaklı planlamalar uygulayarak üretim kapasitesini her geçen gün artıran firmamızın gerçekleştirdiği üretimlerinde Alabalık ve Somon üretimi başta yer alıyor. Çiftliklerde yapılan üretim yılın 12 ayı boyunca aralıksız devam ediyor. Karadeniz’de ve iç sularda gerçekleştirilen Türk somonu üretimine somon yavruları yetiştirerek katkıda bulunan firmamız yatırımlarına kalite odaklı ve uzun soluklu planlamalarla devam etme arzusundadır” ifadelerini kullandı.


ÜNİVERSİTEYLE BAĞLANTILI OLARAK ÇALIŞMIYORUZ
Özel sektörün Üniversiteyle bağlantılı olarak çalışmadığına da değinen Yüksel; “Özel sektör balık üretimi noktasında her geçen yıl kendisini katlayarak ilerliyor. Üniversite de bu konuda özel sektörle ortak hareket ederse belli bir zaman aralığında daha büyük hedeflere ulaşmak çokta zor değil. Aktif olarak üniversitelerle özel sektör koordineli çalışıyor, projeler üretiyor dersek çokta bu konuda doğru söylemiş olmayız” dedi.

EN BÜYÜK PROBLEMİMİZ YETİŞMİŞ İŞ GÜCÜ
Sektörün sıkıntılarına da değinen Yüksel; “Tesislerimizin çoğu şehirden uzak. Yol, su, elektrik problemleri halen devam eden tesislerimiz var. En büyük problemlerden biride yetişmiş personel. Uzun bir zamandır Su ürünleri fakültemiz mezunda veremiyor zaten. İşçi konusunda da çeşitli problemler yaşanıyor. En büyük problemimiz insan” diye konuştu.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.