DOLAR 33,9818 0.11%
EURO 37,7251 -0.39%
ALTIN 2.726,78-0,69
BITCOIN 18341070,44%
Elazığ
26°

HAFİF YAĞMUR

05:01

İMSAK'A KALAN SÜRE

   
   
5 Türk Bilim İnsanı Antarktika’da Araştırma Yapıyor..

5 Türk Bilim İnsanı Antarktika’da Araştırma Yapıyor..

ABONE OL
Tem 26, 2024 14:29
5 Türk Bilim İnsanı Antarktika’da Araştırma Yapıyor..
0

BEĞENDİM

ABONE OL
 

Beş Türk üniversitesinden bilim insanları, küresel iklim krizine çözüm bulmak amacıyla 4. Ulusal Arktik Bilimsel Araştırma Seferi kapsamında Antarktika ve Arktik Bölgelerinde veri topluyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden bilim insanları, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Seyir Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı, TÜBİTAK, Bulgaristan, İtalya ve Şili’den araştırmacılarla birlikte 16 proje yürütüyor. Sefer, 26 Haziran 2024 tarihinde başladı ve koordinatörlüğünü Prof. Dr. Burcu Özsoy, liderliğini ise Prof. Dr. Ersan Başar üstleniyor.

Arktik Bölge, küresel iklim değişikliğinin etkilerinin en net gözlemlendiği alanlardan biridir. Azalan deniz buzları deniz ekosistemini ve deniz yaşamını etkilerken, yeni deniz yollarının açılması deniz ticaretini de önemli hale getiriyor. Türkiye, bu bölgedeki bilimsel çalışmalar, uluslararası iş birlikleri ve düzenlediği eğitim ve farkındalık çalışmaları ile varlığını güçlendiriyor.

Sefer kapsamında; deniz suyu, sediman, plankton ve mikroplastik örnekler ile atmosferik/meteorolojik veriler, okyanus fiziksel parametreleri toplanıyor ve uydu verileriyle yersel doğrulamalar yapılıyor. İtalya Kutup Bilim Enstitüsü ile ortak yürütülen projeler için örneklemeler gerçekleştirilerek, İtalya’nın Svalbard’daki Dirigibile Bilim İstasyonuna teslim edilecek. Çalışmalarda, az yıllık deniz buzlarından numuneler alınarak soğuktaki canlı yaşamı ve enzim üretkenlikleri inceleniyor. Deniz suları ile DNA, mikroplastik, plankton ve pigment gibi deniz yaşamı ve yoğunluğu araştırılıyor.

 

Gemi üzerine kurulan Otomatik Meteoroloji İstasyonu (AWS) ile sıcaklık, güneşlenme şiddeti, nem, deniz suyu sıcaklığı ve rüzgar verileri kaydediliyor. Ayrıca, uydu sistemleri ile atmosferdeki radyasyon yayılımı ve uydu sinyal sistemleri hakkında çalışmalar yürütülüyor. Sefer, 25 Temmuz’da sona erecek ve elde edilen numuneler Türkiye’ye getirildikten sonra ilgili üniversiteler ve TÜBİTAK MAM laboratuvarlarında incelenecek .

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.