Kasıt Fıtığı neden oluşur ? Uzmunlar sigara içenlerde kasık fıtığı görülme olasılığının daha yüksek olduğunu ifade ediyor.
Uzun süre ayakta durmak, obezite, kronik kabızlık ve ağır egzersizler de kasık fıtığına yol açıyor.Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Murat Koca, kasık fıtığı hastalığı ve tedavisi hakkında bilgi verdi.
Kasık fıtığı, kasık bölgesinde, tek taraflı veya çift taraflı şişlik, hassasiyet veya kabarıklık gibi belirtilere yol açan bir hastalıktır. Bazen, kişi bölgede baskı hissi veya rahatlama hissi yaşar, bu da kasık fıtığı şüphesini uyandırabilir. İlerleyen durumlarda, bu şişlik testislere doğru yayılabilir ve bağırsaklarda sıkışırsa kabızlık atağı gibi belirtiler görülebilir. Ayrıca, kaslarda şişkinlik ve karın ağrıları da ortaya çıkabilir.
Doğumsal Kasık Fıtığı: Kanalın genişlemesinden kaynaklanır ve iç organların fıtık kesesine doğru hareket etmesine neden olabilir. Bu durumda, fıtık kesesine bağırsaklar veya yağlı dokular girebilir.
Sonradan Gelişen Kasık Fıtığı: Kas tabakasında veya karın duvarındaki zayıflıktan kaynaklanır. Zayıflık, doğum, kilo fazlalığı, kronik kabızlık, ağır egzersizler, obezite, yaşlanma, sedanter yaşam tarzı ve bazı bağ doku hastalıkları gibi faktörlerden kaynaklanabilir. Hamilelik dönemi de kasık fıtığı riskini artırabilir. Ayrıca, ağır işlerde ayakta uzun süre kalanlar ve sigara içenlerde de kasık fıtığı riski artabilir.
Bölgede şişlik
Zaman zaman kramplar ve hassasiyetler
Cinsel ilişkide ağrı
Yaşam kalitesinde düşüş
Kasık fıtığı, kasık bölgesindeki bir yırtık veya kanal genişlemesi nedeniyle oluştuğu için cerrahi tedavi gereklidir. Aksi takdirde, bağırsakların bu alana girmesi ve düğümlenme gibi istenmeyen komplikasyonlarla karşılaşılabilir.
Kasık fıtığı, genellikle fizik muayene ile teşhis edilir. Bazen, ultrason tetkiki kullanılarak da tanısı konulabilir. Tedavi ise cerrahi müdahale ile gerçekleştirilir. Fıtık boşluğuna bağırsakların girmesi durumunda acil cerrahi müdahale gereklidir.
Sigara içmek, kasık fıtığı riskini önemli ölçüde artırır. Bu nedenle, sigara içen kişiler kasık fıtığı belirtilerini gözlemlemeli ve gerekli müdahaleyi yaptırmak için bir uzmana başvurmalıdır.
Ağır işlerde ayakta uzun süre kalmak, obezite ve ağır egzersizler de kasık fıtığı riskini artıran faktörler arasındadır. Bu risk grubunda yer alan kişiler de kasık fıtığı belirtilerine karşı dikkatli olmalı ve gerekli önlemleri almalıdır.
Kaynak :Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi
ULUSAL
4 gün önceGÜNDEM
26 gün önceGENEL
03 Aralık 2024GÜNDEM
03 Aralık 2024GÜNDEM
03 Aralık 2024ELAZIĞ
03 Aralık 2024ULUSAL
03 Aralık 2024