Ghebreyesus, DSÖ’nün şimdiye kadar 75 ülkeden 16 binin üzerinde maymun çiçeği vakasını doğruladığını belirterek, virüs nedeniyle beş kişinin yaşamını yitirdiğini aktardı.
Acil Durum Komitesi toplantısında virüsün risk durumuna ilişkin bütün görüşleri dinlediğini kaydeden Ghebreyesus, “Komite, maymun çiçeği salgınının Uluslararası Halk Sağlığı Acil Durumu teşkil ettiğine dair fikir birliğine varamadı” dedi.
Ghebreyesus, Komite üyelerinden altısının maymun çiçeğinin PHEIC ilan edilmesi yönünde oy kullandığını, dokuz üyenin ise olumsuz oy kullandığı bilgisini paylaştı.
Komitenin tavsiyelerine karşın virüsün dolaşımı ve risk boyutuna ilişkin durumun net olmadığına dikkati çeken Ghebreyesus, “Virüse dair bilimsel kriterler, deliller ve diğer türlü bilgiler yetersiz olup bizi birçok bilinmezin içinde bırakmıştır” dedi.
Virüsün birçok ülkede ilk defa görülmeye başladığını da hatırlatan Ghebreyesus, “Virüs, yeni bulaşma şekilleriyle dünyada hızla yayılıyor ve buna dair çok az şey biliyoruz” şeklinde konuştu.
Ghebreyesus ayrıca, virüsün dünyada makul seviyede yayılmasına rağmen Avrupa’da çok daha hızlı yayıldığını da vurgulayarak, “Bu sebeplerden ötürü maymun çiçeği virüsünün Uluslararası Halk Sağlığı Acil Durumu teşkil ettiği kararına vardım” dedi.
DSÖ, maymun çiçeği virüsünün PHEIC ilan edilmesini ele almak üzere ilk olarak 23 Haziran’da toplanmıştı.
GÜNDEM
2 gün önceGÜNDEM
4 gün önceGÜNDEM
5 gün önceULUSAL
9 gün önceGÜNDEM
11 gün önceGÜNDEM
15 gün önceULUSAL
16 gün önce