DOLAR

34,4853

0.06%
EURO

36,2185

-0.37%
ALTIN(gr)

2.959,88

0,86%
BİST 100

9367.77

0,86%
   
   
2022 Yılına Büyük Umutlarla Giriyoruz…
116 okunma

2022 Yılına Büyük Umutlarla Giriyoruz…

ABONE OL
Oca 6, 2022 22:45
2022 Yılına Büyük Umutlarla Giriyoruz…
0

BEĞENDİM

ABONE OL
 

Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Asilhan Arslan, 2021 yılı değerlendirmesi ve 2022 yılı beklentileriyle ilgili yaptığı açıklamada, “Depremin etkileri ve pandemi süreci ile küresel ekonomik dalgalanmaların tüm olumsuz etkilerine rağmen, Elazığ TSO olarak 4 yıllık stratejik plandan taviz vermeden kararlılıkla tüm hedeflerimize adım adım yürüyoruz. 2022 yılı Elazığ adına yeni bir dönemin başlangıcı olacaktır. Kendi başarı hikayesini üyemiz ve halkımızla birlikte yazmanın mutluluğunu yaşıyoruz” ifadelerinde bulundu…

Dünya Ekonomisini COVİD-19 Olumsuz Etkilemeye Devam Ediyor…

Başkan Arslan, dünya ve Türkiye ekonomisiyle ilgili 2021 yılında yaşananları özetleyerek; “2021 yılının dünya ve ülkemiz açısından nasıl geçtiğine dair özet bir değerlendirmede bulunacak olursak, korona virüs salgınının neden olduğu ekonomik durgunluğun ardından toparlanma sürecine giren küresel ekonomiye, 2021 yılında yükselen enflasyon damgasını vurmuştur. Tedarik zincirinde yaşanan covid-19 salgınından kaynaklanan sıkıntılar, ekonomik normalleşmeyle artan tüketici talebini karşılayamayınca dünya genelinde fiyat artışlarını körüklemiştir.

Öte yandan, küresel toparlanma ile aşıya olan erişim arasındaki pozitif ilişki 2021 yılında daha da belirgin hale gelmiştir. Aşıya erişimin rahat olduğu ülkelerde ekonomik faaliyetlerde normalleşme gözlenirken, aşıya erişimin kısıtlı olduğu ülkelerde vaka ve ölüm sayıları artmış ve ekonomik toparlanmanın hızı yavaşlamıştır. Bu nedenle küresel toparlanma ülkeler arasında ayrışma göstermiştir. Küresel toparlanmanın dengesiz biçimde gerçekleşmesinde, korona virüs salgınında yeni varyantların ortaya çıkması ve kapanmaların yanı sıra, arz-talep dengesizlikleri, tüketim kalıplarındaki değişim, çip ve enerji krizi, nakliye maliyetlerindeki yüksek oranlı artışlar, ülkelerin mali destek politikalarındaki ayrışmalar da önemli rol oynamıştır. Nitekim, küresel risk iştahı korona virüsün daha bulaşıcı ve aşıya dirençli olduğu belirtilen Omicron varyantının etkisiyle baskı altında kalmıştır.

Küresel ölçekte salgına ilişkin kaygıların yeniden yükselmesiyle birlikte, pek çok ülkede korona virüsle mücadele tedbirlerinin kademeli biçimde yeniden uygulamaya geçirilmesi küresel ekonomik aktivitenin önümüzdeki dönemdeki seyrine ilişkin beklentileri olumsuz yönde etkilemiştir” dedi.

 

Ekonomideki Riskler ve İş Dünyasının Beklentilerini Dile Getirdik…

Başkan Arslan, Ülkemizde özellikle Ağustos ayından başlayan ve piyasaların ön görebilirliğini ortadan kaldıran döviz kurlarındaki dalgalanmalar ve bu sürecin ülke ekonomisine getirdiği riskler üzerine 4 kez medya üzerinde uyarılarda bulunduğunu belirterek, “Eylül ayında gazete röportajımız, Ekim, Kasım ve Aralık aylarında iki TV ve bir gazete söyleşimizde iş dünyasının yatırım, üretim, istihdam ve ihracat hedefinin önemi üzerinde durarak başta döviz kurları olmak üzere, enflasyonla mücadele ve iş dünyasının sürdürülebilir ekonomik yapı içerisinde yer almasıyla ilgili çok önemli uyarılarda bulunarak beklentilerimizin altını çizdik. Bu endişelerimiz ve taleplerimizi TOBB üzerinden ilgili bakanlıklara da ulaştırarak hem yerelde hem de üst kuruluşumuz üzerinden etkili olmaya gayret ettik. İş dünyasının çatı örgütü olarak hem sorumluluğumuz hem de hassasiyetimiz gereğince açık yüreklilikle çağrılarımızı yaparak atılması gereken adımlarla ilgili beklentilerimizi ifade ettik” dedi.

Döviz Kurlarındaki Kara Tablo Dağılmıştır, Sürdürülebilirlik Önem Kazanmıştır…

Başkan Arslan, Aralık ayı içerisinde açıklanan ‘Yeni Ekonomi Modeliyle’ dövizdeki dalgalanmaların önlenerek kara tablonun dağıtıldığını ancak bu durumun sürdürülebilir kılınarak iş dünyası ve piyasalarda güven ortamının oluşması için devamlılığının önemine dikkat çekti.

Arslan değerlendirmesinde; “Ekonomimizdeki aşırı dalgalanmalara çare olarak Hazine ve Maliye Bakanlığımız tarafından, ‘Yeni Ekonomi Modeli’ açıklanmıştır. Yatırım, üretim, istihdam ve ihracatı önceleyen bu modelde, para ve maliye politikalarının eşgüdümü ile tüm araçların etkin şekilde kullanılması öngörülürken, yüksek büyüme-yüksek cari açık sarmalından çıkılması hedeflenmektedir. Yeni ekonomik modelde düşük faiz ortamı ile yatırımların desteklenmesi, büyümenin ve istihdamın sürdürülebilir hale getirilmesi, rekabetçi kur avantajı ve yatırımların artmasıyla ihracatın artırılması ithalatın düşürülmesi ve nihayetinde cari açığın cari fazlaya evirilerek dış borca bağımlılığın ortadan kaldırılması amaçlanmaktadır. Ancak, tamamen ihracat ve döviz getirisi üzerine odaklanılmamalı. İç piyasanın taşıyacağı riskleri de hesaba katmalıyız. Şöyle ki şu son birkaç ayda cari fazla vermemize rağmen dövizdeki dalgalanmayı bastıramamamız, enflasyon beklentilerini ve risk primini yükseltti bu durum yatırım ortamını olumsuz etkileme riski yaratabileceği kanaatindeyim” ifadelerinde bulundu.

Elazığ Ekonomi ve Sanayisi Hızlı Toparlanma Sürecine Girmiştir…

Elazığ TSO Yönetim Kurulu Başkanı Asilhan Arslan, Elazığ ekonomi ve sanayisinde toparlanma sürecinin başladığına dikkat çekerek, “24 Ocak 2020 depreminin olumsuz etkileri, pandemi süreci, küresel ekonomik daralmalar ve Ülkemizdeki döviz kurlarındaki aşırı dalgalanmaların yaşandığı bu yıl belki ülkemiz ve dünya ekonomisinde son 10 yılın en zorlu süreci oldu. Bu döneme rağmen, ilimiz iş dünyası hem ticarette hem de üretim ve istihdamda bir önceki yıla göre daha iyi bir performans gösterdi. 2020 yılına göre ihracatımız neredeyse iki kat artarak 320 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. SGK verileri, çek-senet ve banka kredilerinin geri dönüşlerinde de yine bir önceki yıla göre daha iyi bir yıl geçirdik. Odamız yeni üye ve terk işlemlerine baktığımız zaman da yine yeni kayıtlarda yüzde 15 bir önceki yıla göre artışın olduğunu görmekteyiz.

Bu yıl Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğümüz tarafından ilimiz için 36 yeni Teşvik Belgesi düzenlendiğini görmekteyiz. Böylesine zorlu bir dönemde 36 yeni girişim küçümsenmemelidir. İnanıyorum ki, Yeni Ekonomi Programın 2022 yılı Mart-Nisan dönemine kadar güven ortamını tesis ederek kurlardaki aşırı dalgalanmaları önlemesiyle birlikte yeni yatırım sayısı en az iki katına çıkacaktır. Pandemi etkisiyle hizmetler sektörümüzün toparlanması bu yıl içerisinde beklenen seviyede olmamıştır. Yine inşaat ve taahhüt sektörümüzde girdi maliyetleri ve kur dalgalanmaları nedeniyle tarihi bir durgunluk ve zor bir süreç yaşamıştır.

Bu sektörlerimiz için de yine 2022 yılında umutlu olduğumuzu ve devletimizin destekleriyle ve alınacak yeni ilave tedbirlerle hızlı bir toparlanma dönemi yaşanacağına inanıyoruz” dedi.

63 Taleple Sektörel Beklentileri İlgili Makamlara Taşıdık…

Arslan, 2021 yılında Meslek Komite Üyelerinden gelen 63 ayrı sorun ve çözüm talebinin yerelde ve TOBB üzerinden ilgili bakanlıklara gönderildiğini ifade ederek, “Bu hizmet dönemimizde Meslek Komite Üyelerimizin de çok aktif şekilde görevlerini yapması neticesinde sahadan gelen 63 ayrı konuyu ilgili makamlara Oda olarak taşıdık. Bu sorunlardan yüzde 40’a yakınına çözüm üretirken, diğerleri kısmen çözülmüş veya süreçleri devam etmektedir. Odamızın hizmet kalitesinin yükselmesinde en önemli beslenme kaynağı olan Meslek Komitelerimizin bu denli aktif olması bir çok üyemizin sorunun çözümünde ön açıcı olmuştur. Bu nedenle tüm Meslek Komite Üyelerimize teşekkür ediyorum. Aynı performansı 2022’de artırarak devam ettireceklerine inanıyorum.”

Stratejik Plandan Taviz Vermeden Hedeflerimizi Gerçekleştiriyoruz…

Başkan Arslan, Odanın 2018-2022 yılı Elazığ TSO’nun Stratejik Plan Hedefleri doğrultusunda faaliyetlerini gerçekleştirdiğini belirterek, “Odamız tarafından hazırlanmış olan ve 4 ana başlık altında 103 maddeden oluşan stratejik planımıza sadık kalınarak her bir başlık altında belirlenen hedefler bir bir hayata geçirilmektedir. 2018 yılında başlayan ve 2021 yılı sonuna geldiğimizde planının %83’ünün gerçekleştirilmiş olduğunu görmekten gerçekten çok büyük bir mutluluk duymaktayım. Burada Meclisimize, Yönetimimize, Meslek Komitemize, Profesyonellerimize, Paydaşlarımıza ve tüm yöneticilerimize destek ve katkıları için yürekten teşekkür ediyorum.

2021 yılı hizmet dönemimiz içerisinde 4 ana başlık altında gerçekleştirdiğimiz her faaliyetin ayrıntısı 2021 Yılı Faaliyet Raporumuzda yer almaktadır. Raporumuz başta tüm üyelerimiz olmak üzere kamuoyunun ulaşabileceği şekilde Odamız web sitesinde yer almaktadır.

Ancak burada şunu belirteyim ki, TOBB Akreditasyon sistemi içerisinde A sınıfı oda statüsünde izleme sürecine girmiş olan Elazığ TSO, hem üyesine, hem de ilimize değer üreten çalışmalar gerçekleştirmekte ve artık bölgesel bir temsil yeteneğine kavuşmuştur. 1884 yılında kurulmuş olan ve 150 yıla yaklaşan mazisiyle Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası bu kadim kültürün önemli bir parçası olması misyonunu en etkili şekilde bugün de devam ettirmektedir” dedi.

2022’den Umutluyuz…

Başkan Arslan, pandemi sürecinin aşılama ile birlikte etkilerinin azalacağını bekledikleri 2022 yılında ilimizde yatırımların artacağını ve ticaretin normalleşeceğini ifade ederek, “Yeni Ekonomi Programı’nın sürdürülebilir kılınması ile birlikte, aşılamanın da etkisiyle pandemi sürecinin olumsuzluklarının azalacağını bekliyoruz. Altyapı çalışmalarını büyük bir hızla sürdürdüğümüz Teknova OSB, Tarıma Dayalı Besi İhtisas OSB, Tekstil Kent projesi ilimiz için çok sayıda yatırım için önemli bir çekim merkezi olacaktır. Bu süreçte işsizliğin azalması ve iç ticaretin canlanması en önemli beklentimizdir.”

Çok Ortaklı Yatırımlarımız ve Projelerimiz Değer Katacaktır…

Elazığ TSO öncülüğünde kurulan çok ortaklı yapılarla 2021’de yatırım süreçlerinin başlatıldığını ifade eden Arslan, “İlimizin yıllardan beri hep hayalini kurduğu çok ortaklı modelleri çok şükür kurarak hayata geçirdik. Biyogaz üretim tesisimiz ve gübre yatırımımız başlamış durumda. Oda tarihinin en büyük hibesini alarak ELAGRO İnovasyon Projemizi hayata geçiriyoruz. Tarım ve Hayvancılığın tüm süreçlerinin profesyonelce yönetileceği ve sürdürülebilir kılınacağı bu proje Elazığ için yeni bir dönemin başlangıcı ve rol modeli olacaktır. Bu yapı altında binlerce çiftçimiz ve projeye ortak olmak isteyen üyemiz yer alabilecektir. Buradan Türkiye’ye örnek olacak bir Elazığ hikayesi yazıyoruz. Tarım ve Hayvancılık başta olmak üzere ekonomik değer olabilecek her kaynağımızı halkımızın refahına kanalize ederek, bölgesinde sözde değil gerçek bir çekim merkezi oluşturacağız. 2018 yılından başlayan bu süreçlerin her bir adımı kararlı, istikrarlı, planlı ve projeli bir şekilde yürütülmüş ve artık uygulama süreçleri start almıştır. Bu yeni dönemin hikayesini tüm üyelerimiz ve halkımızla birlikte yazacağız.”

Üyelerimizin ve Tüm Halkımızın Yeni Yılını Tebrik Ediyorum…

Elazığ TSO’nun 2021 yılında aylar itibarı ile hizmet istatistiklerini de paylaşan Başkan Arslan, “Her bir yönetim organımız ve Odamız birimleri çok özverili ve mesai mefhumu gözetmeksizin bu başarıyı göğüslemişlerdir. Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası’nın son 4 yıldaki bu gelişim ve başarı öyküsünün altında azimli ve kararlı çalışma vardır. 2021 yılı birimler bazındaki hizmet istatistikleri incelendiğinde çok yoğun bir emeğin olduğu görülmektedir. Daha fazla çalışmaktan ve üretmekten geri durmadan, 2022’de kaldığımız yerden devam kararlılığı içerisinde olduğumuzu tüm üyelerimizle paylaşmak istiyorum. Bu

düşüncelerle 2022 yılının tüm üyelerimize ve halkımıza sağlık, huzur ve esenlikler getirmesini temenni ediyor, güven, destek ve dualarına talip olduğumuzu belirterek, Yeni yıllarını kutluyorum” dedi.

Lütfen Paylaş
 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.