DOLAR 32,3824 0.18%
EURO 35,0243 -0.2%
ALTIN 2.324,750,24
BITCOIN 2257774-0,98%
Elazığ

AÇIK

16:44

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

Örnek Devlet Adamı Gün Sazak

Örnek Devlet Adamı Gün Sazak

ABONE OL
Ara 26, 2021 21:39
Örnek Devlet Adamı Gün Sazak
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Merhum Gün Bey, Gümrük ve Tekel Bakanı olunca, işe Bakanlık teşkilatını A san Z ye tetkik eder. Vardığı sonucu şöyle ifade eder:
“ Ben, Bakanlık teşkilatını, gümrüklerin ve Tekel’in içinde bulunduğu durumu inceledim. Yolsuzluk, hırsızlık, kaçakçılık ağları yer yeri sarmış. Rüşvet ve korku herkesi susturmuş. Şimdiye kadar hiçkimse bu çürümüşlüğe el atmaya cesaret edememiş. Durum bu…”
Gün Bey, konuyu MHP Genel İdare Kurulunun ilk toplantısına götürür:
“ Ben, heyetimizin bir karar vermesini istiyorum. Partimizin yöneticilerinden ve milletvekillerinden hiç kimse, yapacağımız personel hareketlerine müdahaleye kalkışmayacak. Karşılanmayan istekler için ısrar etmeyecek. Bürokrat arkadaşlarımıza hiç bir konuda baskı yapmayacak. Kısacası, Gümrük ve Tekel Bakanlığındaki çalışmalarımıza partimizden hiç bir müdahale olmayacak. Sizler bu kararı vermezseniz, bu bakanlıkta benim yapabileceğim bir şey yok. “
Gün Bey, sözünde durur: Rüşvetin, hırsızlığın, yolsuzluğun, adam kayırmacılığın önlenebileceğini , kul hakkı yemeden, menfaat gözetmeden, kamu mallarının eşe dosta ve mahdumlara peşkeş çekilmeden bakanlık yapılabileceğini gösterir. O kadar başarılı olmuştu ki Uğur Mumcu ve Abdi İpekçi gazetelerinde Gün Sazak Beyi takdir eden öven yazılar yazmışlardı.
Gün Beyi , bu süreçte tesirli kimseler, büyük iş adamları ve koalisyon ortağı bazı milletvekilleri rahatsız edince; Türkeş Beye gider :İsterseniz sağlık sebebleriyle ben istifa edeyim, zira sizi zora sokacaklar “ der. Türkeş Bey “ sonuna kadar arkandayım. İstifa yok” der.
Uzatmayalım, derken TBMM de bir değişiklik olur. 31 Aralık 1977 de Güneş Motel Rezaleti yaşanır. 5 Ocak 1978 de 11 adet AP milletvekilinin transferiyle Bülent Ecevit Hükümeti kurulur. Ve kendiside hırsız olan Tuncay Mataracı, Gümrük ve Tekel bakanı ve Türkiye sınırlarıda tekrar yol geçen hanı olur.
Lanet olsun ki, maalesef 27 Mayıs 1980 tarihinde Gün Baba; taşaron Dev-Sol militanları tarafından şehit edilir. Yine ne yazık ki bu cinayet tam anlamda açığa çıkarılmadı.
Nur içinde yatsın, ruhu şad olsun.
YAVUZ KUZGUN
Yazarın Tüm Yazılarını Görmek İçin TIKLAYINIZ

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.