NE MUTLU TÜRK

ABONE OL
Nis 2, 2021 21:39
0

BEĞENDİM

ABONE OL
 

Önceki yazımda Yılmaz Özdil “Son Cüret” kitabını çok beğendiğimi ifade etmiştim. Kaleminize sağlık. Çünkü bu kitapta gerçek vatanseverleri tanımak şüphesiz içimdeki “ay yıldızı parlatıyor”. Ben kitaba bu gözle bakıyorum. Bu bakış açısıyla; milli mücadelede önemli bir şahsiyet olan bir başka vatanseveri tanıma fırsatı buldum. Bu isim: Alfred Rüstem Bilinski (Özdil, 2021) diğer bir ifadeyle Ahmet Rüstem bey (Beyoğlu, 2009).

Ne Mutlu Türk ifadesi belki de kendisi için tanımlayacak bir ifade. Adına idam fermanı çıkarılan ve Mustafa Kemal Atatürk’ün yakın çalışma arkadaşı Alfred (Ahmet) Rüstem bey. At izinin, it izine karıştığı bir halkın milli mücadele için canını verdiği yıllarda devleti için çırpınan biri. Ahmet Rüstem; 1862 yılında Midilli’de dünyaya gelen Babası Polonyalı, annesi İngiliz olan bir diplomat. Osmanlı vatandaşı ve kendi isteğiyle Müslümanlığı seçen bir vatansever. İlköğrenimini İzmir’de tamamladıktan sonra liseyi İstanbul’da tamamlayarak Avusturya’ya giden Alfred, Siyasal bilgiler eğitimi görür. Babası Saadettin Nihat Paşa ismini alır. Ahmet Rüstem; Almanca, Fransızca, İngilizce, Lehçe, Rumca, Arapça, Farsça’yı çok iyi düzeyde bilen bir entelektüeldir.

ABD’de Türklerin Ermeni soykırımı yaptığı ile ilgili tezlerini bir bir çürüten Rüstem; bu iddiaları o kadar güzel bir şekilde çürütmüştür ki 1914 yılında bu sebeple ABD’de “İstenmeyen adam” ilan edilmiştir. O dönemde hasta adam olarak nitelendirilen ve kuşatılan bir ülke, ABD’nin ülkenin birçok yerinde açtığı misyoner okulları ile yaptığı istihbarat ve dezenformasyonu çürütmek için canını dişine takan bir vatanseverdir. Rüstem; 8 Eylül 1914 gününde “Evening Star” gazetesine verdiği demeçle Amerikan basınında Ermenilerin katledildiği yolundaki haberlerin yalan olduğunu, Fransa, İngiltere ve Rusya’nın geçmişte yaptıklarını hatırlatarak, Amerika’nın Filipinleri işgal ettiğinde yerli halka uyguladığı Water Cure denen işkencelerine vurgu yapıp Amerika devletinin yüzkarası suçlarını yüzlerine vurmuştur ( Beyoğlu, 2009). Amerika’dan ayrıldıktan sonra Avrupa’da da boş durmayan Ahmet Rüstem bey İsviçre’de “La Guerre Mondiale et La Question Armenienne” isimli kitap yazarak Ermeni meselesini ve Osmanlı Devleti’nin konuya bakışını batılılara anlatmıştır. Milli mücadelede Anadolu’ya dönen Ahmet Rüstem bey, Adanalı ileri gelenleri bir araya toplayarak bölgenin Türk yurdu kalmasını savunan Kilikyalılar Cemiyetini kurmuşlardır.  Köken olarak Türk olmamasına rağmen Ne Mutlu Türküm Diyene düsturunu yaptıkları ve vatanseverliği ile aşılayan bir vatanseverdir. Ülkede son yıllarda bile sabahları çocuklarımızın okuduğu Ant’tan haz duymayan kitlelerin tanıması gereken bir şahsiyet. Bunun bir ırkçılık olmadığını, sadece bu ülkenin değerlerini ve milli ruhu kamçılayan bir ulusun uyanışını haykıran bir diplomat. Bu ülke bu vatanseverler sayesinde kuruldu. Aynı zamanda Ahmet Rüstem bey, 1897 yılında yüzbaşı rütbesi ile katıldığı Osmanlı-Yunan savaşında başarıları ile madalya ile ödüllendirilen bir askerdir (Anonymous, 2021).

Memleketin işgaliyle Kuvayi Milliye’ye katılan bu vatansever, Sivas kongresinde Mustafa Kemal’e danışmanlık yapan ve milli mücadelenin şahlanmasına vesile olan fikirlere yardımcı olan biridir. Çocuksu alınganlıkları ile zaman zaman Mustafa Kemal paşa ile aralarının açılmış olmasına rağmen milletvekilliğini bıraktıktan sonra yerleştiği Avrupa’da vefat edene kadar Türkiye Cumhuriyeti tarafından milletvekilliği maaşına yakın bir maaşla ödüllendirilen bir diplomat hüvviyetinde kalmıştır. Avrupa’da bulunduğu sürede Atatürk’e gönderdiği mektupta İngiltere ‘nin blöflerini Fransa ve İngiltere’nin birlikte hareket edemeyecek durumda olduğunu söyleyerek askeri harekatın devamı yönünde önemli bilgileri paylaşarak ülkesine hizmet etmeye devam etmiştir.

 

Türk soyundan olmamasına rağmen üstün bir vefa ve vatanseverlik örneği gösteren Ahmet Rüstem; iyi bir vatansever, büyükelçi, milletvekili ve yazar olarak Türkiye Cumhuriyetine yiğitçe hizmet etmiştir.

Ruhun şad olsun.

Sağlıcakla kalın.

Literatür

Anonymous, 2021. Atatürk’ü Düelloya Davet Eden Alfred Rüstem Bey Hakkında 8 Bilgi. https://listelist.com/alfred-rustem-bey/. Alıntılanma Tarihi: 05.03.2021.

Beyoğlu, S., 2009. Milli Mücadele’nin Az Bilinen Siması: Ahmet Rüstem Bey ( Alfred Bilinski 1862-1935). Tarih Dergisi, Sayı 46: 319-335.

Özdil, Y., 2021. Son Cüret. Sia Kitap.452 s.

Prof.Dr.İNANÇ ÖZGEN

Fırat Üniversitesi

Biyomühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi

Yazarın Tüm Yazılarını Görmek İçin TIKLAYINIZ 

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.