DOLAR 32,3624 0.11%
EURO 34,9511 -0.37%
ALTIN 2.323,100,17
BITCOIN 22919052,23%
Elazığ
12°

KAPALI

05:24

İMSAK'A KALAN SÜRE

İŞTE CESETLERİ YİYEN LEŞ BÖCEĞİ: Silphidae

İŞTE CESETLERİ YİYEN LEŞ BÖCEĞİ: Silphidae

ABONE OL
Nis 2, 2021 16:28
İŞTE CESETLERİ YİYEN LEŞ BÖCEĞİ: Silphidae
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Leş böcekleri ölü omurgalıların kalıntılarında yaşar ve yine bunlarla beslenir, larva ve ölmüş canlıların cesetleri ile beslenir.  Ne kadar iğrenç görünse de, bu önemli bir iş.  Leş böcekleri, gömücü böcekler olarak da bilinirler.

Doğada uzun zaman geçirmediyseniz ve ölü canlıları incelemediğiniz sürece bir leş böceğine asla rastlamayabilirsiniz.  Bazı türler yaz akşamları bahçe ışığınız etrafında toplanabilirler, bu yüzden şanslı olabilirsiniz belki. Leş böceğinin beslenmesini oldukça iğrenç bulsak da, bu çöpçüler hayati bir önem taşıyarak ekolojiye önemli katkılar sağlamaktadır. Leş böcekleri olmasaydı birçok hastalık ve istenmeyen görüntüler kalıcı olabilirdi.

Silpha böcekleri orta ila büyük, oval şekilli ve genellikle düzleşmiştir.  Genellikle siyahtırlar, bazen sarı bir pronotum ile. Nicrophorus böcekleri (bazen Necrophorus olarak yazılır ), leş parçalarını hareket ettirme ve gömme konusundaki olağanüstü yetenekleri sayesinde genellikle gömücü böcekleri olarak adlandırılır.  Vücutları uzun, kısaltılmış elytraları vardır.  Gömücü böceklerinin çoğu kırmızı ve siyah renktedir.

Bir aile olarak leş böceklerinin boyutları sadece birkaç milimetreden 35 mm’ye kadar değişse de, çoğu tür genellikle en uzun 10 mm uzunluğunda olur.  Silphidlerin antenleri ve 5 eklemli tarsi (ayakları) vardır.  Leş böceği larvaları, arka uçta sivrilen uzun gövdelere sahiptir.

Yazının tamamını okumak için TIKLAYINIZ

Kaynak: Ahmet TAŞÇI

LİNK: https://turkiyeyabanhayati.org/blog/detail/iste-cesedini-yiyen-bocek

NOT: Bu yazı Türkiye Yaban Hayatı  Dergisi sitesinden özel izinle alınıp yayınlanmıştır.

Türkiye Yaban Hayatı Dergisi resmi site adresi:

https://turkiyeyabanhayati.org/

TÜM YAZILARI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.