BILL GATES AİLESİ ve TARIM
444 okunma

BILL GATES AİLESİ ve TARIM

ABONE OL
Nis 2, 2021 15:22
BILL GATES AİLESİ ve TARIM
0

BEĞENDİM

ABONE OL
 

Microsoft’un kurucu Bil Gates ve eşi Melinda Gates; 2020 yılı raporlarına göre, ABD’de en fazla tarım arazisi alan ve özel çiftliklere yatırım yapan kişiler arasında ilk sırada yer almaktadır. Gates ailesi, 242.000 dönümlük tarım arazisine sahip ve bu rakam onu Amerika’nın en büyük tarım arazisi sahibi yapmaktadır.

Tarım sektörüne bu kadar yatırım yapmasının sebepleri ne olabilir?

Bu gerek ABD’de ve gerekse Dünya tarım pazarını elinde bulunduran büyük ölçekli yatırımcılar için öncelikli araştırma konuları içerisine girmiştir. Bu yatırımların en önemli nedenlerinden biri “Küresel Isınma’dır. Bugün gıda olmadan hiçbir teknolojinin anlamının olmayacağı malumdur. Bu düşünceden hareketle dünyanın en önemli bilişim sektörü yatırımcısının bu girişimi dikkate değerdir. Önceki yazılarımdan da üstüne basa basa söylediğim. ”Tarım olmadan, hayat olmayacağıdır” Ekonomide ki en önemli dalgalanma gıda ürünlerindeki dalgalanmalardır”

Gates özellikle “Impossible Foods” şirketine yaptığı yatırımları tarım arazisi alarak desteklemektedir. Bu sektör bitkisel ve hayvansal ürünler temelinde, özellikle de tarım sektörünün beyni konumunda ki et ürünlerinin üretimine yoğunlaşmıştır.

 

Bu şirket, bitki bazlı et ürünleri soya ve patates proteininden yapılan ancak sosis ve kıyma gibi görünen ve tadı olan ürünlere milyonlarca yatırım yapmıştır. Ürünler ayrıca et eş değerleriyle karşılaştırılabilecek miktarda demir ve protein içermekte, ancak kolesterol içermemekte ve glütensiz olmasıyla da geniş bir tüketici kitlerine hitap etmektedir. Bu husus da ileride yaşanacak gıda sorunlarına dikkat çekecek bir yatırım anlayışıdır. Gates’in 242.000 dönümlük tarım arazisi, Kaliforniya, Illinois, Iowa, Louisiana ve diğer 15 eyalete yayılmıştır.

Bill & Melinda Gates Vakfı  aracılığıyla;  yurt dışında bulunan gıda açısından dezavantajlı ülkelere yapılan yardımlarla varlığını hissettirmekte özellikle de, “küçük çiftçilerin iklim değişikliğine uyum sağlamasına ve düşük ve orta gelirli ülkelerde gıda üretimini daha üretken, dirençli ve sürdürülebilir hale getirmesine yardımcı olmak için araştırmalara odaklanan Gates Ag One’ın etkinliğini arttırmaya yönelmektedirler. Girişim; aynı zamanda sürdürülebilir tarım yöntemlerini mümkün olduğu kadar geniş alana yaymaya çalışmaktadırlar Özelliklede;  Kadın ve Küçük çiftçilerin girişimlerini desteklemeyi amaç edinmişlerdir.

Tri-City Herald gazetesinin haberine göre; Benton County’nin Horse Heaven Tepeleri’ndeki 14.500 dönümlük bir Doğu Washington tarım arazisi, yaklaşık 171 milyon dolara el değiştirmesi de yine Gates ailesinin son zamanlardaki yatırımları içerisindedir. Bu devasa bir anlaşmadır. Bu arazilerde tatlı mısır olmak üzere birçok tahıl sürdürülebilir olarak üretilmeye başlanmıştır. Özellikle “Mısır” üzerinde yatırımlarla GATES Vakfı dikkat çekmektedir. Özellikle küresel ısınma temelinde sera gazlarının salınımını azaltmak için “Yeşil Enerji Yatırımları da Gates ailesinin dikkatini çeken konular içerisindedir.

Yine; Bill ve Melinda Gates Vakfı (BMGF), uluslararası yardımda kilit bir oyuncu haline gelmiştir. Vakıf, yalnızca 2015 yılında Afrika ülkelerine tarımsal faaliyetler için 450 milyon doların üzerinde hibe dağıtmıştır. Girdi pazarlarına ve küresel tarım değer zincirlerine hakim olan tarım şirketlerine fayda sağlamayı ilke edinen vakıf, Monsanto, BASF, Coca Cola, PepsiCo, Unilever gibi şirketlere yatırım yaparak portföyünü geliştirmektedir.

Özellikle; 2018 yılında kurulan Gates Medikal Araştırmalar Kurumu yatırımları, Gates ailesinin gıda ve tarım sektöründeki yatırımlarla eşdeğer olarak faaliyet göstermesi de dikkati çeken bir diğer husustur. Yeni ürün geliştirme yatırımları bu sektörlerde işbirliği yapılan hususlar içerisindedir.

GATES özellikle Tarımsal inovasyon teknolojilerinin, yani bu sektördeki gelişmelerin iklim değişikliğini durdurmak için önemli olduğunu vurgulamıştır. Dünya nüfusunun ileriki yılarda ikiye katlanacağını gıda arzının en önemli husus olacağını dile getirmiştir. Belki de gelecekte en büyük savaşlar gıda ve su ihtiyacı için olacaktır. Yoksa teknoloji devi neden yatırım yapsın, değil mi?

Tarımla Kalın.

Prof.Dr.İNANÇ ÖZGEN

Fırat Üniversitesi

Biyomühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi

Yazarın Tüm Yazılarını Görmek İçin TIKLAYINIZ

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.