height="132" />
MEYAN

MEYAN

ABONE OL
Nis 2, 2021 15:19
MEYAN
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Latince adı ‘tatlı kök’ anlamına gelen ‘Glycyrrhiza glabra’ olan bitkinin Anavatanı Avrupa ve Asya’dır. Ülkemizde ise Güney Doğu Anadolu bölgesinde yetişmektedir.

Triterpenoid saponin glycyrrhizin (glycyrrhizic asit veya glycyrrhizinic asit olarak bilinir) en önemli aktif bileşiğidirAntiviral, Antiallerjenik, Antienflamatuar, Antikanser etkisi, Karaciğerlerdeki toksik maddelerin uzaklaştırılması ile Menopoz tedavisinde çok yüksek etki ve yeni ilaçların keşfinde ümit vardır.

Meyan bitkisi şifalı bir bitki olmasının yanında değerlendirilme yönü ile özellikle Güneydoğu Anadolu bölgesinde yerel’in Kola’sı olarak nitelendirilmektedir. Yüzyıllardır solunum ve mide rahatsızlıklarının ilacı olarak kullanılan meyan, özellikle ramazan aylarında iftar zamanı tüketilen bir içecek olması, boğazda bıraktığı kekremsi tat ile gerçek bir şifa kaynağıdır. Evlerde de aileler tarafından yapılarak özellikle gün boyunca aç kalan midelerde şişkinliği önleme yanında, hazım güçlüğü taşıyan kişilerde rahatlatıcı bir görev üstlenmektedir.

Bitkisel ilaç tatlandırıcı, şampuan gibi birçok ürün’ün geliştirilmesinde son yıllarda yoğun olarak kullanılan bir bitki olmasının yanında değerli bir farmokolojik özelliğe sahiptir. Faydaları saymakla bitmez, internetten daha detaylı bilgilere ulaşılabilir. Bu yazıda genellikle bu bitki ile ilgili son yıllarda yapılan bazı çalışma sonuçlarına değinmek istiyorum.

         Şekil 1. Meyan bitkisi, Kökü ve Şurubu.

Son Çalışmalar

1.Yapılan çalışmalarla meyan kökü haplarının günde iki kez uygulanan 2000 mg’lık  formülasyonlarının  akut sinüzit rahatsızlığında 3 gün içerisinde rahatlama oluşturduğu ( Martin et al., 2018).

2.Mycobacterium tuberculosis enfeksiyonlarına (Verem) karşı meyan kökü ekstraktlarının özellikle de öksürük ve göğüs hastalıklarına karşı (glabiridin)’in antimikrobakteriyel etki yaptığı bildirilmiştir (Gupt et al., 2008).

3.Özellikle meyan kökü ekstraktlarının vücuttaki lipid miktarını ve yağ tabakasını etkilediği yönünde ön çalışmalar yoğunlaşmıştır (Bosco et al., 2019).

4.Meyan’ın değerli yan ürünleri olan  glisirizik asit ve glabridin’in önemli antioksidant etkisi bulunmaktadır (Esmaeili et al., 2019).

5.Meyanın metaboliti Doxorubicin’in Antioksidan etkiyle kalp metabolizmasını düzenlediği, antikanserojen etki yaparak önemli iyileştirmeler gerçekleştirdiği (Upadhyay et al., 2020).

6.Titatnyum dioksit nanopartikülleri ile meyan’ın birlikte antikanserojen ve antibakteriyel etki yaptığı tespit edilmiştir ( Maheswari et al., 2020).

Meyan ve yan ürünleri ile ilgili yeni ilaç geliştirme çalışmaları devam etmekte, bu konuda yeni çalışmaların yapılması farmokoloji sektörü açısından değer taşımaktadır.

Sağlıcakla kalın.

Prof.Dr.İNANÇ ÖZGEN

Fırat Üniversitesi

Biyomühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi

Yazarın Tüm Yazılarını Görmek İçin TIKLAYINIZ

Literatür  

Bosco, A.D., ……………………………….2019. The antioxidant effectiveness of liquorice (Glycyrrhiza glabraL.) extractadministered as dietary supplementation and/or as a burger additive inrabbit meat. Meat Science. Meat Science, 1-5.

Esmaeili, H.,……………………………… 2019. Variation in the phytochemical contents and antioxidant activity of Glycyrrhiza glabra populations collected in Iran. Industrial Crops&Products. 137 (248-259).

Gupta, V.K., Fatima, A., Faridi, U., Negi, A.S., Shanler, K……………, 2008. Journal of Ethnopharmacology 116 (2008) 377–380.

Martin, B.R., Reshamwala, G., Short, M., 2018. Treatment of a Woman WithGlycyrrhizaglabrafor Acute Sinusitis: A Case Report. Journal of Chiropractic Medicine, 17:268-274.

Upadhyay, S., Mantha, A.K., and M. Dhiman., 2020.   Glycyrrhiza glabra (Licorice)root extract attenuates doxorubicininduced cardio toxicity via alleviating oxidative stress and stabilising the cardiac health in H9c2 cardiomyocytes. Journal of Ethnopharmacology, 258: 1-12.

Maheswari, P., 2020………..Bio-modified TiO2nanoparticles withWithania somnifera,Eclipta prostrataandGlycyrrhiza glabrafor anticancer and antibacterial applications. Material Science&Engineering., 108: 1-13.

Yazarın Tüm Yazılarını Görmek İçin TIKLAYINIZ

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.