DOLAR 32,3332 0.24%
EURO 35,0502 -0.23%
ALTIN 2.282,600,24
BITCOIN 22838891,33%
Elazığ

PARÇALI BULUTLU

13:15

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

AYDAL ÜNİVERSİTE MEZUNLARINDAKİ SUÇ ARTIŞINA DİKKAT ÇEKTİ

AYDAL ÜNİVERSİTE MEZUNLARINDAKİ SUÇ ARTIŞINA DİKKAT ÇEKTİ

ABONE OL
Ara 28, 2020 15:05
AYDAL ÜNİVERSİTE MEZUNLARINDAKİ SUÇ ARTIŞINA DİKKAT ÇEKTİ
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yeniden Refah Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Aydal yaptığı yazılı açıklamada, son 18 yılda üniversite ve lise mezunlarındaki suç artışının trajik boyutlara ulaştığını belirtti.

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Doğan AYDAL; “TÜİK verilerine göre AK Parti Hükümetinin iktidar olduğu 2002-2020 arasındaki 18 yıllık dönemde üniversite ve lise mezunu olup suç işleyen kişilerinin oranının toplamının bütün suçlular içinde yüzde 30 seviyesine ulaşması vahim bir durumdur.” dedi.

2002’de Üniversiteli ve liseli suçlu oran yüzde 13’tü

Aydal şunları kaydetti:

“Suçlar ve cezaları konusunda iyi değerlendirme yapamayan kesimlerin genelde “cahil” olduğu ve suçları bu sebeple işledikleri varsayılır. Bunda bir ölçüde gerçeklik payı da vardır. Ülkemizde 2002’de yapılan “suçluların eğitim düzeyi” araştırmasında ortaya çıkan tablo da bunu destekler mahiyettedir. 2002 yılında suç işleyenlerin %75’i okuma yazma bilmeyen, ilkokul bitirmemiş ve/veya ilkokul mezunlarıdır. Üniversite ve Lise mezunu suçluların toplamının bütün suçlular içindeki oranı ise sadece yüzde 13’tü.”

Ülkemizi iyi bir gelecek beklemiyor

Birçok ekonomik sebep öne sürülse de, mevcut hükümet döneminde eğittiklerimize “ahlak” konusunda etkili bir örnek olunamadığı, ders verilemediği ortadadır diyen Aydal, Temel Eğitim noktasında oluşan bu eksikliğimizin giderilemediği takdirde ülkemizi hayırlı bir gelecek beklemediğini söyledi.

Üniversite mezunu suçlu sayısı en çok artan iller

Aydal sözlerine şöyle devam etti:

” TÜİK’in açıkladığı rakamlara göre üniversite mezunu suçlu sayısı en çok artan iller sıralı olarak, İstanbul, İzmir, Antalya, Manisa, Konya, Ankara, Adana, Bursa, Kayseri ve Muğla’dır. Ancak Nüfusa oran göz önüne alındığında sıra değişmektedir. Üniversite mezunlarının suçlu olarak en çok hüküm giydiği üç il sırayla; Isparta ( on binde 7,28), Ardahan ( On binde 5,96) ve Manisa’dır( on binde 5,23). Ancak, Üniversite mezunu suçlu sayısının diğer suçlulara oranı düşünüldüğünde, 2002-2020 yılları arasında en çok artış gösteren üç il ise sırayla; Bayburt( %20), Tunceli( %13) ve Gümüşhane’dir( %8,64). Bayburt ve Gümüşhane’de genel suçlu sayısında az artış olmasına rağmen, suçluların eğitimi dikkate alındığında, Üniversite mezunu suçluların diğer suçlulara göre oranında, iller bazında, en çok artış gösteren iller olmaları da sosyolojik olarak ayrıca incelenmelidir. “

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.