DOLAR 32,3609 0.12%
EURO 34,9770 -0.3%
ALTIN 2.324,170,22
BITCOIN 22790841,35%
Elazığ
10°

PARÇALI BULUTLU

13:15

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

10 KASIM 1938

10 KASIM 1938

ABONE OL
Nis 2, 2021 13:12
10 KASIM 1938
0

BEĞENDİM

ABONE OL

10 Kasım. Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün hakkın rahmetine kavuştuğu gün. O’nun, silah arkadaşlarının ve Mehmetçiklerin ruhları şad olsun.

Atatürk’ün başlattığı hareket Türkiye ile sınırlı kalmamıştır. Aynı zamanda Batı dünyasının müstemlekesi konumunda olan onlarca ülke ve milletin bağımsızlık mücadelesinin ilham kaynağı olmuştur.

Atatürk, Türk olma şuurunu yeniden uyandırmanın yanında Sovyetler’in bir gün dağılacağını,Türk topluluklarının bağımsızlıklarına kavuşacaklarını ve Türkiye’nin o günlere hazır olması gerektiğini ifade eden bir liderdir.

Düşmanlarla çepe çevre kuşatıldığımız şu günlerde aklımızı başımıza alalım. Bilelim ki Atatürk düşmanlığı bu ülkeye zarar ziyan vermekten, emperyal güçlerin ekmeğine yağ sürmekten başka bir şeye yaramaz. Hasılı Türkiye’yi bölmek ve parçalamak isteyenlerin değirmenine su taşımayalım.

Ne Mutlu Türk’üm Diyenlere.

SELAM SANA CUMHURİYET TÜRKİYE’SİNİN İLK BAŞBUĞU

Atatürk’ü sevmek; Türkiye Cumhuriyetini sevmek demektir.

Atatürk sevmek; vatan sevdasıyla yanıp tutuşmaktır.

Atatürk’ü sevmek; tek millet, tek devlet, tek bayrak aşkını dolu dolu yaşamaktır.

Atatürk’ü sevmek; Türkiye’yi muasır medeniyet seviyesine ulaştırma mücadelesi içinde olmaktır.

Atatürk’ü sevmek; her türlü emperyalizme karşı çıkmaktır.

Atatürk’ü sevmek; “Ne mutlu Türk’üm” diyebilmektir.

CUMHURİYET TARİHİNDEN BİR SAYFA

Fransa’nın Albertville şehrinde üçü Türk olmak üzere dört Müslüman çocuk( onar yaşında) sabahın erken saatlerine evlerine baskın yapılarak karakola götürülüp dokuz saat gözaltında tutulurlar.

Çocukların tek suçu: “Öğretmenin öldürülmesine karşıyız. Ama oda keşke o karikatürleri ( Peygamber Efendimizi hicveden) göstermeseydi” sözü.

Bu hadise bana en zayıf zamanımızda yaşanan bir olayı hatırlattı :

“ Türkiye Cumhuriyeti 2 Ağustos 1926’da korkunç bir kazayla sarsılır. ‘Bozkurt’ isimli yolcu gemimiz, Fransızların ‘Lotus’ adlı gemisi ile Ege açıklarında çarpışır.8 Türk yolcu hayatını kaybeder. Türkiye mahkemelerinde Fransız kaptan 80 gün hapis cezasına çarptırılır.

Olay Lahey Sürekli Adalet Divanına gider. Yargılama 7 Eylül 1927’de biter. Adalet divanı Türkiye lehine karar verip Türk heyetine, Atatürk’e verilmek üzere yüksekliği 29 cm, uzunluğu 34 cm olan ‘Bozkurt heykeli’ hediye edilir. Lahey’de Türkiye’yi temsil eden heyetin başkanıda Adalet Bakanı Mahmut Esat Bozkurt’tur.

Not: O, Bozkurt heykeli Samsun Gazi Müzesinde.

YAVUZ KUZGUN
Yazarın Tüm Yazılarını Görmek İçin TIKLAYINIZ

 

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.