DOLAR 32,3252 0.22%
EURO 35,1067 -0.16%
ALTIN 2.308,331,37
BITCOIN 22867053,10%
Elazığ
12°

KAPALI

05:24

İMSAK'A KALAN SÜRE

BİR YENİÇERİ KADERLERİNİ DEĞİŞTİRDİ:  İTALYA’da  BİR TÜRK KÖYÜ MOENA ( LATURCHİA )

BİR YENİÇERİ KADERLERİNİ DEĞİŞTİRDİ: İTALYA’da  BİR TÜRK KÖYÜ MOENA ( LATURCHİA )

ABONE OL
Nis 2, 2021 12:50
BİR YENİÇERİ KADERLERİNİ DEĞİŞTİRDİ:  İTALYA’da  BİR TÜRK KÖYÜ MOENA ( LATURCHİA )
0

BEĞENDİM

ABONE OL

2019 Eylül ayında özel olarak ziyaret ettiğim bir İtalyan Köyü MOENA ( LaTurchia ) yı paylaşacağım sizinle.

Kapatılan Facebook hesabımdan bu köyle ilgili hem canlı video hem resim paylaşmıştım, lakin şu anda o hesabım kapatıldığı için o resimler ve videoya ulaşamıyorum. Bu sebepten ben yine tekrardan bu köyü ve bu köyün hikâyesini paylaşmak istedim.

Şu anda Fransa’da yaşadığım kasabaya 600 km uzakta İtalya-Avusturya sınırında yer alan Moena, bir İtalyan köyüdür ama Türk köyü diye bilinir. Alp dağlarının en ücra köşesinde, Avusturya sınırında yer alan köy, günümüzde bir kayak merkezi olarak tanınmaktadır. Hiçbirisi Türkçe bilmiyorlar, çoğu Türkiye’yi görmemiş, ama 337 yıldır bize sempati duyuyorlar. İtalya’nın Moena Köyü’ne bir yeniçerinin gelmesiyle kaderleri değişen “La Turchia Köyü”’nün hikayesi ise şudur.

2.Viyana kuşatması sonrası bir Osmanlı askeri, İtalya’da küçük bir kasabaya sığınır. Ölmek üzere olan bu Yeniçeri askeri, köylüler tarafından tedavi edilir. İyileşince de köyden bir kızla evlenir. Kasaba halkının ‘El Turco’ adını verdiği asker, o dönem dukalığın halktan istediği haksız vergilere karşı köyü ayaklandırır ve korur. Kendini ve Türk adetlerini bu yörenin insanlarına öyle sevdirir ki ölümünden sonra bile bu Türk gelenekleri yaşatılır.

Yukarıda bahsi geçen bu olaylar Orhan Yeniaras’ın “El Turco” adlı belgesel romanında anlatılmaktadır. El Turco’nun asıl adı Hasan’dır. Fakat isminden çok lakabıyla anılır. “Akranlarına göre iri yarı ve mücadeleci olduğu için ona Doğan ve Şahingillerden, avcı ve yırtıcı bir kuş olan Balaban lakabı verilmiştir.”

Köprülü döneminde keşfedilmiş ve II. Viyana Kuşatması sırasında orduya büyük yararı dokunmuştur. Ayrıca pek çok yabancı dil bilen bu Türk’ün meziyetleri kitapta şöyle yer alır: “Balaban, Devlet-i Âliye’ye çok yararlı hizmetlerde bulundu. Rusçadan başka Almanca ve İtalyanca da bildiğinden istihbarat toplamak için kılık değiştirerek Venedik, Viyana, Berlin ve Roma’ya defalarca girip çıkmıştı. Bu görevleri sırasında çoğunlukla rahip kılığına girerdi.”

Balaban Hasan Viyana kuşatmasında yaralanır ve ordu bozguna uğrayınca kaçarak İtalya taraflarına kadar gelir.

Balaban’ı Moenalı Mariana ve kardeşi dağda kuzularını otlatırken fark ederler. Çalılıkların arasında gördükleri yabancının ölmüş olduğunu düşünürler. Daha sonra dedeleri ve köy halkı yabancıyı köye getirir, iyileşmesi için uğraşırlar. Balaban kendine geldiğinde köy halkından olup biteni dinler. Bu küçük köyün kocaman yürekli insanları ona yardım edip iyileştirmiştir. Balaban artık gidebileceği bir yeri olmadığını bilmenin hüznüyle bu köyü kendi köyü beller. Zamanla hem köy halkı onu benimser hem de o bu köyü. Bilgisini, görgüsünü, her şeyini onlarla paylaşır. İtalyanca bildiğinden köylüyle rahatça anlaşabilmektedir.

Gel zaman git zaman El Turco -köylüler ona bu adı koymuştur- köyde huzurlu ve sakin bir hayat yaşarken bir gün bir olumsuzlukla karşılaşır. Alman derebeyleri köye gelir ve haraçlarını alıp, köyü yağmalayıp giderler. Özgürlüğüne düşkün olan Balaban buna anlam veremez ve onlara savaşmayı öğretir. Ok ve yay yapımını, ateşli silahları velhasıl savaş tekniğiyle ilgili bildiği her şeyi öğretir. Moenalılar ona minnettardır. Çünkü özgürlük ve kahramanlık kavramlarını o benimsetmiştir onlara. El Turco, 337 yıl geçmesine rağmen hatırasının yaşatılmasını belki de buna borçludur.

Moena’ya barış, huzur ve bolluk götüren El Turco kendisini kurtaran Mariana ile evlenir ve ömrünün sonuna kadar bu şirin köyde yaşar. O günden bugüne Moena köyü La Turchia ya da Rione Turchia olarak anılmaya başlar.

Moena 1683 yılından beri El Turco olarak adlandırdığı kişiyi atası bellemektedir. Ve bu köy halen Türk geleneklerini yaşatmaya çalışmakta. Her yıl Temmuz ayında sultan, yeniçerileri kılığına bürünen halk, renkli bir biçimde, evlerini Türk Bayrakları ile süsleyerek bir karnaval düzenlemektedir.

Orada bizi bekleyen bir köy var İtalya’da. Yolu düşenlerin gidip, görmesi hatta özellikle gidip görmeniz dileğiyle.

Sevgiler, saygılar ve selamlar.

SÜLEYMAN EFE KOCAZEYBEK
Yazarın Tüm Yazılarını Görmek İçin TIKLAYINIZ

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.