“Ayşe tatile çıksın” parolası ile başlayan adadaki katliam ve zulmü ortadan kaldırmak için düzenlenen Kıbrıs Barış Harekatının 46. Yılında (makamına saygım sonsuz ama şahsına zerre mizkal yok) şu akıncının ihanet açıklamasına bakın.
Şerefsiz sen kim oluyorsun şehitlerimizin kanı ile bedeli ödenmiş topraklardan türk askeri çıksın yerine yunan ve ingiliz askeri geldin diyorsın !
Hangi küfrü edersen et yakışıyor.
Kıbrıs Barış Harekatı’nda Türk ordusu, 498 şehit verdi. Bu şehitlerden bir taneside benim köylüm, akrabam MURAT ŞEN dir. Kıbrıs Türk tarafı ise, harekatta 70’i mücahit, 270 kişiyi kaybetti. Kıbrıs Türklerinin genel olarak verdiği şehit sayısı ise 1672 olarak kayıtlara geçti.
Kıbrıs barış harekatı özetle neden yapıldı ?
15 Temmuz 1974’te ‘Enosis’ hayranları olan Yunanistan taraftarları Rum taraftarları olan EOKA’cılara darbe ile ihtilal yaptılar. Bu darbe neticesinde Kıbrıs’taki yönetimi ele geçirerek buradaki bizim soydaşlarımıza katliam yaptılar. Yaşlısından, genç insanlara kadar herkese katliamlar yaparak dozerlerle toprağın altına gömdüler. Bu katliamlardan en büyüğü ise kanlı noel katliamıdır. Bundan 46 sene önce yapılmış bu katliam tarihin canlı derinliklerinde yer almaktadır. Cenevre görüşmelerinden bir sonuç çıkmayacağına kanaat getiren Başbakan Bülent ECEVİT dışişleri bakanı Turan GÜNEŞ e önceden belirlenen parolayı söyleyerek verdiği talimat ile ankarayı derhal arattı ve “AYŞE TATİLE ÇIKSIN” parolası ile kıbrıs barış harekatı başladı. Harekatın başlaması ile Başbakan Bülent ecevit in açıklaması ise tarihe şu şekilde geçti ;
“Biz aslında savaş için değil barış için, yalnız Türklere değil Rumlara da barış getirmek için Ada’ya gidiyoruz.”
Kıbrıs’ta yaşayan soydaşlarımızın can güvenliğini sağlamak için havadan indirme, havadan atma, denizden çıkartma şeklinde harekat gerçekleştirilmiş ve Türk askerinin üstün cesaret göstermesi sonucunda oradaki soydaşlarımızın mal ve can güvenliği sağlanmıştır. Kıbrıs barış harekâtı adada yaşayan bütün insanlığa barış getirmiştir.
Sonuçta harekat sayesinde Kıbrıs’ın bugünkü sınırları çizildi. 13 Şubat 1975’te Kıbrıs Türk Federe Devleti kuruldu. Rauf Denktaş, Federe Devlet ve Meclis Başkanı oldu. 15 Kasım 1983’te ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) kuruluşu dünyaya ilan edildi. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilk Cumhurbaşkanı da yine Rauf Denktaş oldu.
Bu konuyla alakalı daha detaylı bir yazı ileriki günlerde yazacağım.
Not : ( Paroladaki ayşe dönemin dış işleri bakanı Turan GÜNEŞ in kızının ismidir )
SÜLEYMAN EFE KOCAZEYBEK