DOLAR 32,3718 0.16%
EURO 35,0065 -0.23%
ALTIN 2.324,860,25
BITCOIN 2258276-1,05%
Elazığ

AÇIK

13:15

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

GÜNÜN EKONOMİ DEĞERLENDİRMESİ

GÜNÜN EKONOMİ DEĞERLENDİRMESİ

ABONE OL
Mar 2, 2021 13:14
GÜNÜN EKONOMİ DEĞERLENDİRMESİ
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Dün yurtiçinde gözler büyüme  ve imalat PMI verilerindeydi. İmalat PMI verisi Şubat ayında geçen aya göre düşerek 51.40 puan seviyesine geriledi. 

TÜRKİYE:  Dün yurtiçinde gözler büyüme  ve imalat PMI verilerindeydi. İmalat PMI verisi Şubat ayında geçen aya göre düşerek 51.40 puan seviyesine geriledi. 2021 yılının ilk çeyreğinde de imalat tarafında baskı sürmekte. 2020 yılının 4. çeyreğine ilişkin büyüme verisi de beklentilerin altında % 5.9 olarak açıklanırken yıllık bazda büyüme % 1.8 olarak kaydedildi. Dördüncü çeyrekte hanehalkı tüketimi, devletin nihai tüketim harcamaları, gayrisafi sabit sermaye oluşumu, mal  ve hizmet ithalatı ve mal ve hizmet ihracatı olmak üzere tüm kalemlerde artış görüldü. Büyüme tarafında  görülen nispi iyimserlik ve küresel borsalarda yaşanan yükselişle BİST100 endeksi günü  % 3,81 değer kazanarak günü 1.527,45 puandan tamamlarken toplam işlem hacmi 25,6 milyar lira olarak gerçekleşti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 6,68 ile metal, eşya, makina tek kaybettiren ise yüzde 0,10 ile spor oldu. Akşam saatlerinde  konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan , bugün itibarıyla yeni kontrollü normalleşme sürecini başlatıyoruz derken Bilim Kurulu, 100 bin nüfusa düşen vaka sayısı başta olmak üzere, çeşitli kriterlere göre illerimizi sınıflandırdı. Bu değerlendirmeye göre de 81 vilayetimiz, düşük riskli, orta riskli,  yüksek riskli ve çok yüksek riskli  olarak sınıflandırıldı. Tedbirlerin sıkılaştırılması veya gevşetilmesi kararı, salgının her bir ilimizdeki iyileşme veya kötüleşme durumuna göre verileceği vurgulandı. Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması, düşük ve orta riskli illerde tamamen kalkarken, yüksek ve çok yüksek riskli illerde bir müddet daha Pazar günü devam edecek. Ülkemizin tamamında süren akşam 21 ile sabah 5 arasındaki sokağa çıkma sınırlaması ise süreceği ifade edildi.

Bugün yurtiçinde veri akışı sakin. Küresel piyasalar içerde belirleyici olacakken BİST100’ün 1522 seviyesinin üstünde kalıcı olup olmayacağı yakından izlenecektir. Kurlarda da yükseliş eğilimi devam edebilir.

ABD:  Dün ABD’de büyümenin öncü göstergelerinden imalat PMI verisi 58,6 ile beklentiler dahilinde açıklanırken ISM imalat PMI verisi beklentilerin üzerinde 60,8 olarak gerçekleşti. Eylül 2018’den bu yana en yüksek veri olarak kaydedildi. ABD’de imalat sektöründe toparlanma devam ediyor. Dün imalat sektöründeki toparlanmanın devam etmesi  ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki geri çekilme ayrıca kısa zamanda Senato’da oylanması beklenen teşvik paketi gibi beklentilerle ABD borsaları günü sert alıcılı tamamladı. Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, ABD ekonomisinin koronavirüs salgınının etkilerinden bu yıl toparlanmaya devam edeceği konusunda iyimser olduğunu söyledi. Wall Street Journal’a konuşan Barkin, koronavirüse karşı aşılama, artan tüketici talebi ve güçlü tasarruf seviye ile daha fazla devlet teşviğinin kendisine ekonomisinin çok sağlıklı bir bahar ve vazgeçirmeye hazırlandığını işaret ettiğini belirtti. ABD Başkanı Joe Biden’ın koronavirüse karşı istediği 1,9 trilyon dolarlık ekonomik destek paketi bu hafta Senatoda görüşülecek. Demokratların Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer, Senato Genel Kurulunda yaptığı açıklamada, söz konusu paketi bu hafta ele alacaklarını bildirdi.

Bugün ABD’de  önemli bir veri akışı yokken Fed üyelerinden Brainard ve Daly’nin konuşması takip edilecek.

EURO BÖLGESİ:  Dün Euro Bölgesi’nde imalat PMI verisinin beklentiler dahilinde 57.9 olarak açıklandığını izledik.  Veri her ne kadar beklentiler dahilinde gerçekleşse de Mayıs 2018 tarihinden bu yana en yüksek seviye görüldü. İmalat sektöründe görülen bu toparlanma  Avrupa borsalarına da hafta başında pozitif yansımakta.  Euro Bölgesi’nin en büyük 4 ekonomisine baktığımızda İspanya ve Fransa’da imalat PMI beklentilerin üzerinde gelirken Almanya ve İtalya’da beklentiler dahilinde gerçekleşti.

Bugün Euro Bölgesi’nde  enflasyon  verileri ön planda olacaktır. TÜFE yıllık bazda % 0.9 olarak  beklenirken çekirdek TÜFE yıllık bazda % 1.1 tahmin edilmekte. Enflasyon verileri önümüzdeki dönem Avrupa Merkez Bankası’nın hem faiz hem parasal teşvik programında belirleyici olacağından yakından takip edeceğiz. Bunun dışında Almanya’dan gelecek istihdam değişimi ve perakende satış  verileri Dax üzerinde etkili olabilir.

BİST100

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 1491 seviyesinin altında önce 1466 ve arkasından 1431 puana kadar geri çekilme potansiyeli yüksek. 1522 seviyesinin üstüne çıkılmadıkça yükselişler satış fırsatı olarak değerlendirilebilir.

Yukarıda ise 1534 direncinin kırılması halinde önce 1548 ve arkasından 1575 direncine doğru hareketler hız kazanabilir.

VİOP

Teknik olarak baktığımızda VIOP endeksinde yukarıda ise 1633 seviyesinin kırılması halinde önce 1667 ve arkasından 1691 direnci test edilebilir.

Aşağıda ise 1607 desteğinin altında önce 1574 ve arkasından 1540 desteğine doğru düşüşler kaydedilebilir.

USD/TRY

Teknik olarak baktığımızda USD/TRY kontratlarında kanalın kırılmasıyla alış baskısının hız kazandığını görüyoruz.

Aşağıda 7.2785 seviyesinin kırılması halinde önce 7.2490 ve arkasından 7.1550 seviyesi test edilebilir.

Yukarıda ise 7.3480 direncinin üzerinde önce 7.4395 ve arkasından 7.4920 direncine doğru yükseliş görülebilir.

ALTIN

Teknik olarak baktığımızda altın kontratlarında güçlü satış baskısı devam ediyor. 1707 seviyesinin altında önce 1694 ve arkasından 1680 desteğine kadar düşüş devam edebilir.

Yukarıda 1728 direncinin kırılması halinde önce 1742 ve arkasından 1760 direnci test edilebilir.

ŞİRKET HABERLERİ

#AGHOL ANADOLU GRUBU HOLDİNG – AND Anadolu Gayrimenkul’ün paylarının, Quick Sigorta ve Corpus Sigorta şirketleri tarafından satın alınmasına yönelik bağlayıcı olmayan bir mutabakat sağlandığı ve pay devir bedeli’nin 70 milyon TL seviyesinde olacağının tahmin edildiği açıklandı.

#ARCLK ARÇELİK – Fitch tarafından Şirketin Yabancı Para ve TL cinsinden Uzun Vadeli Kredi notları ile Uzun Vadeli Ulusal Kredi Notunun teyit edildiği, notların “negatif” olan görünümlerinin ise “durağan” olarak revize edildiği açıklandı.

#ARTI ARTI YATIRIM HOLDİNG – Borsa tarafından şirket paylarının Borsa kotundan çıkarılmasına karar verildi.

#BERA BERA HOLDİNG – Mecliste kabul edilen ve Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren kanun kapsamında şirket aleyhine açılmış yaklaşık 3.000 davanın sona ermesinin beklendiği, mahkemelere depo edilen 155 milyon TL’den 15 milyon TL’lik kısmının nakit olarak çıkmasını takiben şirkete 140 milyon TL’nin kalmasının beklendiği, söz konusu tutarın yatırımların finansmanı ve işletme sermayesi ihtiyacında kullanılacağının açıklanması kapsamında, verilen kararlar sonrasında 98,5 milyon TL nakit girişi sağlandığı açıklandı.

#DENGE DENGE HOLDİNG – Şirketin yönetim kontrolüne sahip Mustafa Uğur Bayraktar’ın sahip olduğu 6.224.999,94 adet A grubu imtiyazlı payların 4.325.000 adedinin Erdal Kılıç’a, devri kapsamında, pay devirleri ile birlikte Erdal Kılıç’ın Şirket’in toplam oy haklarının %47.30’una sahip olması sebebiyle doğan Zorunlu Pay Alım Teklifi fiyatının 3,2384 olarak belirlendiği ve Zorunlu Pay Alım Teklifi’nin 2 – 15 Mart tarihleri arasında gerçekleşeceği açıklandı.

#ECZYT ECZACIBAŞI YATIRIM / #KLMSN KLİMASAN / #MAALT MARMARİS ALTINYUNUS – VBTS kapsamında şirket paylarına 16 Mart’a kadar brüt takas tedbiri getirilirken, mevcut durumda BİST – 50 payları dışındaki paylarda SPK kararı gereği açığa satış yasağı bulunmakta.

#ESEN ESENBOĞA ELEKTRİK – Halka arz kapsamında elde edilen 201,5 milyon TL fonun 45,4 milyon TL’sinin Özyer Group’tan Güneş Enerjisi Santrali satın alımında, 100,3 milyon TL’sinin Angora Elektrik şirket satın alımında, 10,5 milyon TL’sinin EPC faaliyetleri için güneş paneli satın alımında, 45 milyon TL’sinin ise işletme sermayesi için kullanıldığı açıklandı.

#GARFA GARANTİ FAKTORİNG – Fitch tarafından şirketin Uzun Vadeli TL ve YP notlarının görünümünün, Negatif ‘ten Durağan’a yükseltildiği açıklandı.

#INTEM İNTEMA – Şirketin %100 bağlı ortaklığı İntema Yaşam’ın devralınması suretiyle kolaylaştırılmış usulde INTEM bünyesinde birleşilmesi işleminin tescil edildiği açıklandı.

#ISBIR İŞBİR HOLDİNG – Şirket bağlı ortaklığı İşbir Sentetik’in kayıtlı sermaye tavanıyla kayıtlı sermaye sistemine geçmesi için başvurulan tadil metninin SPK tarafından onaylandığı açıklandı.

#MARKA MARKA YATIRIM HOLDİNG – Şirketin %45 iştiraki Markam Redist Kozmetik’in internet satış sitesi çalışmalarının tamamlanarak, ürünlerin internet sitesi üzerinden iç ve dış piyasada satışlarına başlandığı açıklandı.

#MSGYO MİSTRAL GYO – Şirketin Mistral İzmir projesi kiracılarına 15 Mart’tan itibaren geçerli olmak üzere, brüt 476 m 2 ’lik ve ofis niteliğindeki bağımsız bölümün, 8 yıl süreli, aylık kira ödemeli olarak kiralanması için ek bir sözleşme imzalandığı ve sözleşme sonrası Mistral İzmir projesinde sözleşmeler gereği aylık tahakkuk eden toplam kira tutarının 1,0 milyon TL’ye ulaştığı açıklandı.

Kaynak:Acar Menkul
Hibya Haber Ajansı

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.