height="132" />
KÜRESEL PİYASALARDA SON DURUM

KÜRESEL PİYASALARDA SON DURUM

ABONE OL
Şub 19, 2021 15:22
KÜRESEL PİYASALARDA SON DURUM
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Makro verilerle pekişen enflasyon endişeleri nedeniyle satıcılı seyir izledi

Dün piyasalarda neler oldu?

Dün ABD piyasaları dün açıklanan makro verilerin enflasyon endişelerini pekiştirmesi sonucunda satıcılı seyir izledi. Makro veriler tarafında Philadelphia Fed imalat endeksi aylık bazda 3,4 puan gerilemesine karşın beklentileri aşarken, haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisi 13 Şubat haftasında 861K ile son bir ayın en yüksek seviyesinde gerçekleşti. Ayrıca bir önceki haftanın verisi de 793K seviyesinden 848K seviyesine yukarı yönlü revize edildi. Sanayi cephesinde güçlü gelen veri aşılama sürecinin olumlu ilerlemesinin yansımalarını taşırken, beklentileri karşılayamayan istihdam verilerinin teşvik beklentilerini güçlendirerek enflasyonist görünümü pekiştirdiğini görüyoruz. ABD 10 yıllık tahvil faizi hafif geri çekilmesine karşın dün %1,2790 ile yüksek seviyelerini sürdürdü. Tahvil faizlerinin risk algısında yarattığı baskı ışığında VIX endeksi 24,23 seviyesini test ederken, MOVE endeksi ise 56 seviyesini aşarak enflasyon beklentileri doğrultusunda tahvil faizlerinde önümüzdeki süreçte yükseliş eğiliminin hakim olacağı yönündeki öngörüleri teyit etti. Endeksler cephesinde de, S&P 500 endeksi %0,44 düşüşle 3.913,97 puandan kapanırken, Dow Jones endeksi %0,38 değer kaybı ile 31.493,34 seviyesine geriledi. Nasdaq endeksi ise %0,72 düşüşle ile 13.865,36 seviyesinden tamamladı.

Bugün ne bekliyoruz?

Bu sabah GOÜ piyasaları da, enflasyon görünümüne ilişkin endişelerin risk algısı üzerindeki yansımaları nedeniyle satıcılı seyir izliyor. ABD vadeliler tarafında da negatif seyir hakim. Bugün ABD ve Euro Bölgesi’nde açıklanacak olan PMI verilerinin makro görünüm hakkında vereceği işaretlerin piyasalar üzerindeki baskının seyrini belirleyeceğini düşünüyoruz. Ayrıca G7 toplantısına ilişkin gelişmelere ek olarak, Beyaz Saray’ın nükleer anlaşma konusunda İran’la diplomatik yollarla görüşmek konusunda istekli olacağını belirtmesi yönündeki habere ilişkin taraflardan gelecek mesajlar da kritik olacak

Bugün yurt dışında ABD’de ve Euro Bölgesi’nde PMI verileri takip edilecek. ABD imalat PMI öncü verisinin Şubat ayında aylık bazda 0,5 puan düşüşle 58,7 seviyesine gerilemesi bekleniyor. Hizmet PMI verisinin de 0,3 puanlık ılımlı düşüşle 58 seviyesinde gerçekleşmesi tahmin ediliyor. Euro bölgesinde de imalat verisinin Şubat ayında aylık 0,5 puanlık ılımlı düşüşle 54,3 seviyesine gerilemesi bekleniyor. Hizmet verisinin de 0,5 puanlık hafif yükselişle 45,9 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. PMI verilerine yönelik öngörülerin bölge ekonomisinin devam eden kısıtlamalar nedeniyle ABD ekonomisinden negatif ayrışmasını sürdüreceğine işaret ettiğini gözlemliyoruz. Makro veriler dışında bugün G7 toplantısı takibimizde olacak. Toplantıda, ABD Başkanı Biden’ın konuşmalarında ABD-Çin gerginliğine vurgu yapması bekleniyor.

Gelecek gündemde neler var?

Yeni haftada ABD’de üretim cephesinde Chicago Fed Ulusal Aktivite endeksi,Chicago PMI, Dallas Fed imalat endeksi, dayanıklı mal siparişleri verileri izlenecek. Diğer yandan, çekirdek tüketim harcamaları, kişisel gelirler, kişisel harcamalar ve tüketici güveni verileri de takibimizde olacak. Üretim cephesinde dayanıklı mal siparişleri Ocak ayı öncü verisinin manşet ve çekirdek bazda aylık olarak sırasıyla %1,4 ve %0,6 artışlar kaydetmesi bekleniyor. Chicago PMI Şubat ayı verisinin ise 2,8 puan düşüşle 61 puan seviyesine gerilemesi bekleniyor. Kişisel gelirler ve harcamalar tarafında piyasa beklentileri verilerin aylık bazda sırasıyla %9,4 ve %0,5 artışlar kaydedeceği yönünde. Fed tarafından önemle takip edilen kritik enflasyon indikatörü çekirdek kişisel tüketim harcamaları Ocak ayı verisinin aylık bazda %0,1 artış göstermesi bekleniyor. Diğer yandan, Conference Board tüketici güveni verisinin Şubat ayında aylık bazda 0,7 puan artışla 90 seviyesine yükselmesi bekliyor. Michigan tüketici güveni verisinin ise 76,2 seviyesinde teyit edilmesi bekleniyor. Hatırlanacağı üzere öncü veri piyasa beklentilerinin aksine aylık 2,8 puan azalışla 76,2 değerine gerileyerek 6 ayın en düşük seviyesini kaydetmişti. Euro Bölgesi’nde de TÜFE ve tüketici güveni verileri izlenecek. Asya cephesinde ise Japonya’da enflasyon, sanayi üretimi ve perakende satışlar verisini izleyeceğiz. Çin’de de PBOC’nin faiz kararı toplantısı gündemimizde olacak.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.