height="132" />
DÜN PİYASALARDA NELER OLDU?

DÜN PİYASALARDA NELER OLDU?

ABONE OL
Şub 5, 2021 09:29
DÜN PİYASALARDA NELER OLDU?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Küresel piyasalarda fiyatlamalar: İstihdam piyasasına yönelik toparlanma işaretleri ve Yellen’ın piyasa destekleyici söylemlerinin etkisiyle alıcılı seyir izledi

Dün piyasalarda neler oldu?

Dün ABD piyasaları, haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisinin istihdam piyasasının toparlanma gösterdiği yönündeki doneleri pekiştirmesine ek olarak, Hazine Bakanı Yellen’ın piyasa dostu söylemlerinin desteğiyle alıcılı seyir izledi. 30 Ocak haftasına ilişkin haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisi 28 Kasım’dan bu yana görülen en düşük seviye olan 779K seviyesinde, beklentiden iyi gerçekleşti. Ayrıca, 23 Ocak haftasına ilişkin veri de 847K’dan 812K seviyesine revize edildi. Devam eden başvurular cephesinde de olumlu görünüm hakimdi. ABD Hazine Bakanı Yellen da verdiği demeçte, küçük işletmelerin yardıma ihtiyaçları olduğunu vurgularken, Biden’ın bunu partiler üstü bir şekilde yapmayı amaçlayarak işbirliği aradığını belirtti. Paket cephesinde güçlü bir şekilde hareket edilmesi gerektiğini vurgulayan Yellen, Biden’ın sunduğu paketin geniş bir yelpazede ihtiyaçları karşılayacağını ifade etti. Paketin ayrıca çocuk yoksulluğunu da %50 azaltacağının tahmin edildiğini sözlerine ekledi. Yellen ayrıca piyasaların düzgün şekilde çalıştığından emin olunması gerektiğini de vurguladı. S&P 500 endeksi, bankacılık ve teknoloji sektörü hisselerinde görülen alımlar öncülüğünde %1,08 yükselişle 3.871,74 puan seviyesinden kapanış yaparak, yukarı yönlü seyrini dördüncü güne taşıdı. Dow Jones endeksi de %1,09 artış kaydederek 31.055,86 puan seviyesine yükseldi. Nasdaq endeksi de %1,23 değer kazancıyla 13.777,74 puan seviyesinden günü tamamladı. Son dört günde elde edilen getirilerle ABD endeksleri Kasım ayından bu yana en güçlü haftalık performanslarını gösterdi. Dow Jones endeksi %3,6 getiri sağlarken, S&P 500 ve Nasdaq endeksleri sırasıyla %4,2 ve %5,4 yükseliş kaydetti.

Bugün ne bekliyoruz?

Bu sabah GOÜ piyasalarında da makro verilerin makro verilerle ortaya koyulan istihdam cephesindeki iyileşme ve vaka artışlarının sakinleşmesiyle ABD’de kısıtlamaların kaldırılmasının gündemde olmasının ekonomik toparlanmayı güçlendireceği yönündeki beklentilerle alıcılı seyir izliyor. Ayrıca, Hong Kong cephesinde halka arz edilen Kuaishou Technology hisselerinin ilk işlem gördüğü günde %200 yükseliş kaydetmesi de Asya özelinde destekleyici bir unsur olarak öne çıkıyor. ABD vadeliler cephesinde de bugün açıklanacak yılın ilk tarımdışı istihdam verisi öncesi ılımlı alıcılı seyir görülüyor.

Bugün yurt dışında, ABD cephesinde tarımdışı istihdam verisi takip edilecek. 2021 yılının ilk tarımdışı istihdam verisinin 100K artış kaydedeceği tahmin ediliyor. İşsizlik oranının %6,7 seviyesindeki seyrini sürdürmesi beklenirken, ortalama saatlik kazançların aylık ve yıllık bazda sırasıyla %0,3 ve %5 artışlar kaydedeceği tahmin ediliyor.

Gelecek gündemde neler var?

Yeni haftada ABD’de TÜFE, haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve Michigan tüketici güveni verileri takip edilecek. Ocak ayı TÜFE verisinin manşet ve çekirdek bazda yıllık %1,5 artış kaydetmesi bekleniyor. Michigan tüketici güveniŞubat ayı öncü verisinin de 1,7 puanlık ılımlı artışla 80,7 seviyesine yükseleceği tahmin ediliyor. Euro Bölgesi’nde sanayi üretimi ve Sentix yatırımcı güveni verileri izlenecek. Asya cephesinde de, Japonya’da cari denge ve ÜFE verisi izlenecek. Aralık 2020’de yıllık bazda %2 düşüş kaydeden Japonya ÜFE verisinin Ocak ayında da %1,6 gerileyeceği tahmin ediliyor. Çin’de de TÜFE ve ÜFE verileri takibimizde olacak. Aralık ayında yıllık bazda %0,2 artış kaydeden TÜFE verisinin Ocak’ta %0,2 gerileyeceği öngörülüyor. ÜFE verisinin ise yıllık bazda %0,3 artış kaydedeceği tahmin ediliyor. Beklentinin gerçekleşmesi halinde Şubat 2020’den bu yana negatif bölgede seyreden veri ilk kez artış kaydetmiş olacak. Güçlü ÜFE verisinin sanayi sektörü karlılığı açısından olumlu bir indikatör olduğunu ve yuan cinsi varlıkları desteklediğini de belirtmek isteriz.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı

apk indir

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.