HÜDA PAR Elâzığ İl Başkanı Yasin Kavaklı, yaptığı açıklamada; “24 Ocak 2020 Elazığ depreminin üzerinden bir yıl geçti. Ancak Depremin oluşturduğu yaralar maalesef halen aynı acıyı ve tazeliğini koruyor. Depremle birlikte başta şehrin çehresi olmak üzere birçok alanda değişim meydana geldi.
Deprem sonrası yapılan çalışmalarda telafisi mümkün olmayan hatalar yapıldı. Halk, ciddi şekilde resmi kurumlar arasında koşturuldu. Kira ve eşya yardımları mağdur olan vatandaşımızın bir kısmına verilmedi. Halen bazı mahallelerde yapımı devam eden kimi konutların ne şekilde yapıldığı tam olarak bilinmemektedir. Bununla birlikte yapıların metre kareleri halkı razı etmemiş, halka ait arsaların TOKİ tarafından alıkonulduğu iddia edilmektedir. İnşa edilen binalarda şehrin yaşam şekli ve kültürü dikkate alınmalıydı. Toplu konutların yapıldığı bazı yerlerde okul, cami ve sosyal alan her nedense unutulmuştur.
Çarşı şeklinde olan iş yerleri, binaların altına yapılarak halkımızın ticari hakları kısıtlanmıştır. Halka ait iş yeri arsaları TOKİ’nin kullanımına sunularak, binalar yaptırılmıştır.
Kurumlar arasında koordine sağlanamamış, ödenekler ve destekler vatandaşımıza adil ve sağlıklı ulaştırılmamıştır. İnşaatların yapımı firmaların çıkarlarına bırakılmış, yollar daraltılmış ve mahallelerin dokusu değiştirilmiştir. Orta hasarlı kavramı üretilerek binlerce konut ve iş yeri belirsizliğe terk edilmiştir.
Ağır hasarlı binaların yıkımında büyük sorunlar meydana gelmiştir. Şehir adeta toz bulutuna dönüştürülmüş, yollar haftalarca trafiğe kapatılmış ve esnafın ticareti aksatılmıştır. Yıkımı için boşaltılan kimi binalar metruk bina halinde bırakılarak tehlike saçan kötü madde bağımlılarının adeta kullanımına terk edilmiştir.
Konut ve iş yerlerini deprem sigortası yaptıran vatandaşlara DASK tarafında ya gülünç rakamlar ödenmiş ya da konutun farklı sebeplerle yıkıldığı gerekçe gösterilerek ödemeler yapılmamıştır. Deprem sonrası korana salgını etkisini gösterince sorunlar katmerleşerek mağduriyeti artırmıştır. Esnafa verilen kredi destek ödemelerinin ertelenmesine dair çağrılar dikkate alınmayarak Elazığlı esnaf zor durumda bırakılmıştır.
Tüm sorunların kaynağı, afet koordine yaklaşımının yetersiz ve eksik olması ve bağlayıcı bir yasanın olmayışıdır. Bundan dolayı Elazığ’a görevlendirilen her kişi kendi görüşüne ve hassasiyetine göre çalışma yürütmüştür. Afetler kanunu yeniden düzenlenmeli ve halkın mağduriyetlerini karşılayacak maddelerle hazırlanmalıdır.
6.8 depreminin sene-i devriyesinde, bir yıl önce enkazın altında kaybettiğimiz, Elazığ’da 37, Malatya’da 4 olmak üzere toplam 41 canımızı rahmetle anıyorum. Yakınlarına bir kez daha taziyelerimi iletiyor, sabır niyaz ediyorum. Allah böylesi afetlerden halkımızı muhafaza etsin, bu gibi günleri bir daha göstermesin” dedi.
ULUSAL
2 gün önceGÜNDEM
4 gün önceGÜNDEM
8 gün önceULUSAL
9 gün önceULUSAL
10 gün önceULUSAL
15 gün önceGÜNDEM
15 Aralık 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.