DOLAR 34,0399 0.05%
EURO 37,9482 0.2%
ALTIN 2.818,18-0,23
BITCOIN 20139340,85%
Elazığ
26°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

   
   
BASKİL MYO’DAN KÖY MUHTARLARINA KURAKLIKLA MÜCADELE MEKTUBU

BASKİL MYO’DAN KÖY MUHTARLARINA KURAKLIKLA MÜCADELE MEKTUBU

ABONE OL
Oca 21, 2021 10:28
BASKİL MYO’DAN KÖY MUHTARLARINA KURAKLIKLA MÜCADELE MEKTUBU
0

BEĞENDİM

ABONE OL
 

Bölgemizde yaşanan kuraklık nedeniyle Baskil MYO tarafından köy muhtarlarına “Kuraklık ve Çözüm Önerileri” başlıklı mektup gönderildi.

Muhtarlara gönderilen mektupta;

“Dünyada ve ülkemizde yaşanan pandemi dolayısıyla yüz yüze bilgilendirme toplantılarının mümkün olmadığı anlaşılmaktadır. Pandemi sürecinin bitiminde, bölgemizde yaşanan “Kuraklık ve Bilinçli Tarım Sulaması, İçme Suyu Kullanımı” gibi başlıklar kapsamından Yüksek Okulumuzda geniş bir toplantı planlamaktayız. Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Fahrettin GÖKTAŞ Bey’in talimatları doğrultusunda ileri bir tarihte Yüksek Okulumuzda yapılacak olan bilgilendirme ve bilinçlendirme toplantısında bilimsel ve teknik açıdan açıklayıcı bilgiler verilecektir. Bu metin; Tarımsal yayım noktasında köyünüzde yaşayan çiftçilerimizi bilgilendirmek ve bilinçlendirmek maksadıyla hazırlanmıştır. Metin bağlamında;

Kuraklık; yağış miktarının uzun yıllar ortalamasından daha az gerçekleşmesi sonucunda, arazi ve su kaynaklarının olumsuz etkilenmesine ve hidrolojik dengede bozulmalara neden olan, süresi ve zamanının tahmin edilmesi son derece zor olan doğal bir olay olarak tanımlanmaktadır.

Kuru tarım alanlarında; toprak rutubetinin korunması, kuraklığın olumsuz etkilerini önleme bakımından önemlidir. Toprak rutubetinin üretim dışı kullanımını önlemek için bir kısım önlemler alınabilir. Örneğin toprak yüzeyindeki bitki artıkları, ıslak toprağı solar enerjiden korur ve buharlaşmayı düşürür. Bu sebeple geleneksel yoğun toprak işleme yöntemi ile toprak üst yüzeyi bitki artıklarından arındırılmamalıdır.

 

Toprağı devirerek işleyen pulluk yerine toprağı yırtarak kabartan aletlerin kullanılması daha uygundur. Bu şekilde kurak alanlarda toprak nemi korunarak, yağışın düşük olduğu kurak yıllarda hem toprak neminden azami ölçüde faydalanmış olunur, hem de su ve rüzgâr erozyonunun yapacağı tahribat minimum düzeye çekilmiş olur.

Sulu tarım alanlarında olası tarımsal kuraklıkta sulama suyunun etkin kullanılması gerekmektedir. Su tasarrufu sağlamak için; kapalı sistem kanallar kullanılmalı, aşırı sulamalardan vazgeçilmeli, açık kanal sistemlerinin temizliği yapılmalı, yağmurlama sulama yerine ağaç taç iz düşümüne damla sulama tercih edilmeli, ekim ve hasat zamanları doğru seçilmeli, doğru tahmin edilen su miktarı ile bitki stres altına sokulmadan uygun zamanlarda sulama yapılmalıdır. Gübreleme için fertigasyon sistemi kullanılmalıdır. Fertigasyon, katı ve sıvı gübrelerin sulama sistemlerindeki suyla birlikte özellikle bitkinin kök bölgesi civarında bulunan toprağa uygulanmasıdır. Bu uygulama ile su kullanım etkinliği önemli derecede artmaktadır.

Bitkiye ihtiyacından fazla su verilmemelidir. İhtiyaçtan fazla kullanılan su yüzey toprağını da yıkayarak verimli toprakların yok olmasına taban suyunu yükselterek de bitkilerin havasız kalmasına yol açabilmektedir. Yüzey sulamada gün ortasında yapılan sulamalarda yüksek sıcaklıklardan dolayı buharlaşma yolu ile su kaybı artmaktadır. Yağmurlama gibi üstten su uygulamalarında; günün fazla sıcak olmayan sabah saatleri tercih edilmelidir, özellikle rüzgârlı havalarda sulama yapmaktan kaçınılmalıdır. Çok güneşli saatlerde sulama yapmak

buharlaşma kayıplarını artırmakta, rüzgâr ise su zerreciklerini sulama alanı dışına taşıyarak kayıplara yol açmaktadır. Tarımsal kuraklığın yaşanmaması dileğiyle” denildi.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.