DOLAR 32,3624 0.11%
EURO 34,9511 -0.37%
ALTIN 2.323,100,17
BITCOIN 22919052,23%
Elazığ
12°

KAPALI

05:24

İMSAK'A KALAN SÜRE

AÇEV’in GEZİCİ ARACI DEPREM BÖLGESİ ELAZIĞ’da

AÇEV’in GEZİCİ ARACI DEPREM BÖLGESİ ELAZIĞ’da

ABONE OL
Oca 6, 2021 15:38
AÇEV’in GEZİCİ ARACI DEPREM BÖLGESİ ELAZIĞ’da
0

BEĞENDİM

ABONE OL

27 yıldır erken yaştaki her çocuğun güvende, sağlıklı, mutlu ve öğreniyor olması için çalışan Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV), 2020’nin Ocak ayında Elazığ’da meydana gelen deprem sonrasında bölgede yaşayan çocuk ve yetişkinlere yönelik psikososyal destek sağlanması hedefiyle harekete geçti.

AÇEV, yılın ilk yarısında bölgede yürüttüğü  personel eğitimlerinin ardından, afet sonrası uzun vadede ortaya çıkabilecek travmalara müdahale etmek amacıyla  Gezici Hizmet Aracı Projesi’ni hayata geçirdi. Meridiam SAS, FİBA Grup ve Turkish Philanthropy Funds (Türk Hayırseverler Vakfı) desteği ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Elazığ İl Müdürlüğü işbirliğinde yürütülen proje kapsamında oluşturulan gezici hizmet aracı, Elazığ’a ulaştı.

Afet sonrası ortaya çıkabilecek psikolojik sorunların giderilmesi, aile ve toplum düzeyinde ilişkilerin yeniden kurulması ve geliştirilmesi, afetten etkilenenlerin normal yaşamlarına geri dönmesi süreçlerine katkıyı kapsayan psikososyal destek çalışmaları, hayatta kalanlar açısından büyük önem taşıyor. AÇEV, 24 Ocak 2020’de gerçekleşen Elazığ Depremi sonrasında bölgede yürütülebilecek insani yardım çalışmalarına yönelik incelemelerde bulundu ve deprem sonrası kurulan STK Afet Platformu’nun parçası oldu. Gezici Hizmet Aracı projesi ile, depremden etkilenenler için yürütülen psikososyal destek çalışmalarına katkı sunulması ve afet sonrası yaşamın çocuklar ve aileleri için iyileşmesine yönelik adımlar atılması hedefleniyor.

MEKANSAL DESTEK SAĞLANACAK

İçinde üç görüşme odası, bir çocuk-oyun görüşme odası ve bir mutfak bulunan aracın yapımı ve iç donanımı için gerekli destek FİBA Grup ile Meridiam şirketi tarafından sağlandı. 9 Aralık’ta İstanbul’dan Elazığ’a doğru yola çıkan Gezici Hizmet Aracı, 28 Aralık itibarıyla Elazığ’da psikososyal destek çalışmaları için mekan hizmeti vermeye başladı.

Elazığ Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından psikososyal destek çalışmaları için görevlendirilmiş ruh sağlığı çalışanlarıyla yapılan Kapasite Güçlendirme Eğitimleri ise, projenin başka bir boyutunu oluşturuyor. Depremden kısa bir süre sonra başlayan çevrimiçi eğitimlerle, afetten etkilenenlerin yanı sıra hem bölgede çalışanların da iyi olma hali hem de araçta yürütülecek çalışmaların daha yetkin hale gelmesi hedefleniyor. Eğitim ve Danışmanlık Merkezi Akademidem, projede il müdürlüğü bünyesinde hizmet verecek personelin eğitimlerini gerçekleştirirken, New York merkezli Turkish Philanthropy Funds (Türk Hayırseverler Vakfı)’ın  bu projeye verdiği destekle Gezici Hizmet Aracı’na katkı sağlıyor.

HİZMETLERİN KALİTE STANDARTI YÜKSELECEK

Elazığ Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Selahattin Bozkurt, aracın afet sonrası kent yaşamına yapacağı katkının altını çizerek sözlerini şöyle sürdürdü: “AÇEV ile gerçekleştirilen protokol kapsamında geçen hafta ilimize ulaşan özel yapım dorse ile birlikte sunulacak hizmetlerin kalite ve standartları yükselecektir. Dorse içinde görüşme yapacak psikososyal destek ekiplerimiz, Temmuz ayından bu yana aldıkları eğitimlerle tam donanımlı bir şekilde ve büyük bir heyecanla işlerinin başına geçmeye hazırlar.”

AÇEV Genel Müdürü Burcu Gündüz Maşalacı ise, Vakfın geçmiş dönemde yaşanan büyük afetler sonrası çocuklar ve aileleri için yaptığı çalışmalardaki deneyimlerini projeye aktardıklarının altını çizerek, “AÇEV olarak,  1999 Marmara depremi sonrası İzmit Rehabilitasyon Merkezi’nin (İREM) ve 2011 Van depremi sonrası Travma Sonrası Aile Danışma Merkezi’nin kurulmasına, farklı kurumların kaynaklarını ve uzmanlıklarını da yönlendirmelerini sağlayarak öncülük ettik. Elazığ depreminin ardından hayata geçirdiğimiz Gezici Hizmet Aracı Projesiyle de, travma sonrası bölgedeki çocukları ve anne-babalarını destekleyerek uzun vadede ortaya çıkabilecek psikolojik travmaları önlemeyi amaçlıyoruz. Gezici hizmet aracımız, ilerleyen aylarda Türkiye’nin farklı afet bölgelerinde de destek hizmeti vermeye devam edecek.” dedi.

Hibya Haber Ajansı

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.