DOLAR 32,4630 0.43%
EURO 35,1333 -0.09%
ALTIN 2.325,200,25
BITCOIN 22931261,89%
Elazığ
12°

KAPALI

05:24

İMSAK'A KALAN SÜRE

TIBBİ LABORATUVAR TEKNİKERLERİ ATANMAYI BEKLİYOR

TIBBİ LABORATUVAR TEKNİKERLERİ ATANMAYI BEKLİYOR

ABONE OL
Ara 24, 2020 18:08
TIBBİ LABORATUVAR TEKNİKERLERİ ATANMAYI BEKLİYOR
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye’de 70 bine yakın laboratuvar teknikeri bulunuyor. Sağlık Bakanlığı Tıbbi laboratuvar teknikerleri atama için 205 kişilik kontenjan açtı. Duruma tepki veren Tıbbi Laborantlar Platformu’ndan yapılan açıklamada, en az 5 bin tıbbi laboratuvar teknikeri ataması yapılması istendi.

Sağlık kuruluşlarındaki iş bölümünde çok önemli bir görevi üstlenen tıbbi laboratuvar teknikerleri atama engeline takılıyor. Ülkemizde yetişmiş yetmiş bin laboratuvar teknikerinin bulunduğu bilinirken söz konusu alana atama için açılan kontenjan sayısı ise çok çok düşük kaldı. Bu bağlamda aralık ayında 12 bin sağlık çalışanı alımı yapılacağı bizzat Sağlık Bakanı Fahrettin Koca duyurulurken branş dağılımında tıbbi laboratuvar teknikerleri için ön lisansta 137, ortaöğretimde ise 68 kişilik kontenjan açıldığı öğrenildi.

EN AZ BEŞ BİN KİŞİLİK KONTENJAN TALEP EDİLİYOR

Sağlık Bakanlığı’na çalışan alımında tıbbi laboratuvar teknikerliği için iki yüz beş kişilik kontenjan açılırken atama bekleyen 70 bin tıbbi laboratuvar teknikerliği açıklanan sayının çok düşük olduğunu kaydetti. Konuya ilişkin olarak Tıbbi Laborantlar Platformu’ndan yapılan açıklamada da en az 5 bin tıbbi laboratuvar teknikeri ataması yapılması istendi. Açıklamada, “Mezun sayısı sadece önlisans laborantlarda 70 binken ve her yıl ortalama 10 bin mezun verilirken, özellikle şehir hastanelerinin laboratuvarlarında, taşeron alımları arttığı için yüksek puan alan kişiler dahi işsiz kalmaktadır. Yerlerine cihaz elemanı adı altında taşeron olarak ne yazık ki laborant bile olmayan kişiler çalıştırılmaktadır. TSM (Toplum Sağlığı Merkezi) laboratuvarlarında yine tıbbi laboratuvar eğitimi olmayan kişiler çalıştırılmaktadır. Bunun önüne geçilmeli ve tıbbi laborantlar kendi çalışma alanlarında görevlendirilmelidir” ifadeleri kullanıldı.

“LABORATUVARDA HER HATA CİNAYETTİR”

Laboratuvarlarda yapılan her hatanın cinayet olduğu belirtilen açıklamada, “İnsan hayatının söz konusu olduğu bu durumda çeşitli laboratuvarlarda eğitimlerini tamamlamış tıbbi laboratuvar teknikerleri çalışmalıdır, zira laboratuvarda her hata cinayettir. Bunların yanında laborantlar her analizi çeşitli fiziksel, biyolojik ve kimyasal riske maruz kalarak çalışmasına rağmen risk grubu meslekler içinde yer almamaktadır, bu konuda acilen düzenleme ve iyileştirilme yapılmalıdır. Biz tıbbi laborantlar iş beğenmeme derdinde değil, kendi işimizi yapabilme derdindeyiz. Tıbbi Laboratuvar Platformu olarak bu duruma el atılmasını, taşerona son verilip istihdamın artırılmasını talep ediyor ve bunun mücadelesini veriyoruz” denildi.

YAŞANAN SORUNA ÇÖZÜM BULUNMALI

Tıbbi Laborantlar Platformu’ndan yapılan açıklamanın yanı sıra tıbbi laboratuvar teknikerleri de Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği atama kontenjanına dair açıklamalarda bulundu. Sosyal medyada görüşlerini dile getiren tıbbi laboratuvar teknikerleri, yaşanan soruna çözüm getirilmesi gerektiğini kaydettiler.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.