DOLAR 32,3725 0.16%
EURO 34,9560 -0.33%
ALTIN 2.324,230,22
BITCOIN 22716840,84%
Elazığ
10°

PARÇALI BULUTLU

13:15

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

TÜRK ECZACILAR BİRLİĞİ’ NDEN İLAÇ KARARNEMESİ GÜNCELLENSİN TALEBİ

TÜRK ECZACILAR BİRLİĞİ’ NDEN İLAÇ KARARNEMESİ GÜNCELLENSİN TALEBİ

ABONE OL
Kas 30, 2020 17:37
TÜRK ECZACILAR BİRLİĞİ’ NDEN İLAÇ KARARNEMESİ GÜNCELLENSİN TALEBİ
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Haber: BSHA/Erkan DOĞAN

Türk Eczacılar Birliği, eczane ekonomilerinin sistematik bir biçimde kötüye gittiğini öne sürerek, İlaç Kararnamesi’nin bir an önce güncellenmesi gerektiğini bildirdi.

2020 Yılı İlaç Temin Protokolü, 25 Eylül tarihinde Birliğimiz ve SGK arasında imzalandığını belirten Türk Eczacılar Birliği yetkilileri, “Vatandaşlarımızın ilaca erişimi, hastaların ilaçlarını rahatlıkla eczanelerden alabilmeleri çısından Türk Eczacıları Birliği ve Sosyal Güvenlik Kurumu arasında belirli aralıklarla imzaladığımız Protokollerin önemi büyük. Ülkemizin tüm dünya ile birlikte olağanüstü süreçlerden geçtiğinin, bu Protokol’ün olağanüstü koşullar altında imzalandığının farkındayız. Ancak topluma ilaç ve eczacılık hizmeti vermekte olan biz eczacılar gün geçtikçe güç kaybediyoruz, eczane ekonomilerimiz sistematik bir şekilde kötüye gidiyor. Ve bizler sorunlarımızın bir an evvel çözüme kavuşturulmasını talep ediyoruz. Eczacının geliri çok büyük oranda devlet tarafından belirlenen ilaç fiyatlarına ve kârlılık oranlarına bağlıdır. İlaç Fiyat Kararnamesi doğrultusunda ilaç fiyatları arttıkça kâr oranları düşmektedir. İlaç fiyatları, diğer pek çok ürün gibi genel olarak artma eğilimi gösterirken eczacı kârlılığı ise düşme eğilimindedir. 2004 yılı İlaç Fiyat Kararnamesi’nin ardından ise ilaç fiyatları çok uzun süre sürekli düşüş eğilimine girmiştir. Bu düşme eğilimi çok uzun süredir devam etmektedir. Ancak daha sonra kısmi artışlar yaşansa da 2007 yılından bu yana İlaç Fiyat Kararnamesi’nde eczacı kâr oranları ve kademelerinde değişiklik yapılmadığı için bu durum eczane ekonomilerine olumlu şekilde yansımamıştır” şeklinde konuştu.

“Eczanelerde Ekonomik Daralma Yaşanıyor”

TEB’in açıklamasında şu ifadelere yer verildi, “Yıllardır ekonomik anlamda sıkıntılar yaşayan eczanelerimiz, COVID-19 pandemisi ile birlikte daha da içinden çıkılamaz bir ekonomik daralma ile yüz yüze gelmiş durumdadır. Ocak ayından itibaren geçerli olmak üzere ilaç fiyatlarına kur ayarlaması yapıldığında ilaç fiyatları artacak ancak bu durum aynı oranda eczane gelirlerine yansımayacak, hatta aksi bir durum söz konusu olacaktır. Eczanelerimizin finansal sürdürülebilirliği, eczacılarımızın ekonomik kaygılardan uzak nitelikli ve kesintisiz ilaç sağlık danışmanlığı hizmeti verebilmesi adına Sağlık Bakanlığımızdan bir an evvel İlaç Fiyat Kararnamesi’nde düzenleme yapılmasını talep ediyoruz”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.