height="132" />
SALGINLA BİRLİKTE İHTİYAÇLARDA BÜYÜDÜ

SALGINLA BİRLİKTE İHTİYAÇLARDA BÜYÜDÜ

ABONE OL
Ara 4, 2020 17:16
SALGINLA BİRLİKTE İHTİYAÇLARDA BÜYÜDÜ
0

BEĞENDİM

ABONE OL

 

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, İzmir’de gerçekleştirilen İzmir, Aydın, Manisa, Muğla, Uşak ve Denizli ilinin ele alındığı Ege Bölgesi İlleri Değerlendirme Toplantısı’nın ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Yaptığı açıklamada, görüşmenin en önemli gündem maddelerinin koronavirüs salgınının İzmir’deki seyri ve sağlık yatırımları olduğunu ifade eden Koca, koronavirüs salgını ile birlikte sağlık alanındaki ihtiyaçların daha da büyüdüğünü, kentin ihtiyaç duyduğu farklı yatırımlar, proje çalışması yapılan sağlık tesisleri ve özellikle şehir hastanesi hakkında detaylı değerlendirmeler yaptıklarını bildirdi.

Türkiye geneli ve İzmir’deki sayılar

Koronavirüs salgınında, ülke genelinde hasta sayılarının artışa geçtiğini belirten Koca, “Ancak bu artışın ülkenin her yanında eşit olmadığını biliyoruz. İzmir bu anlamda bakanlık olarak mercek altına aldığımız merkezlerimizden biri oldu. Yoğun nüfusu ve birçok tatil yöresini içinde barındırması nedeniyle İzmir önemli bir insan akışının yükünü taşıyor. Bu nedenle İzmir’in ülke çapında salgın kontrolü adına kritik bir rolü var. İzmir’de bir ay öncesine göre yüzde 42 oranında vaka artışına şahit olduk. Yaptığımız hızlı ve etkili müdahaleler ile bu artışın kontrol altına alındığını ve son bir haftada vaka artışının yüzde 10’lara kadar gerilediğini söylemek istiyorum. Bir hafta 10 gün sonra daha stabil döneme, daha sonra da düşüşe geçmesini bekliyoruz.”

Sevindirici gelişme

Son dönemde İzmir’de sevindirici bir gelişme yaşandığına da dikkati çeken Koca, “İzmir’de zatürre oranı yüzde 8,2’den 4,9’a kadar düştü. Yani yüzde 40 düşüş sağlandı. Hastane yatışlarında da bu anlamda stabil bir döneme girdiğimizi söylemek istiyorum. İzmir’de şu an 445 filyasyon ekibimiz sahada çalışıyor. Türkiye genelinde temaslıların taraması yani filyasyon 15 saat içinde yapılıyor. İzmir’de ise şu an 19 saat. Bunu önce Türkiye ortalamasına daha sonra da 12 saate çekmeyi hedefliyoruz. Türkiye, dünyada filyasyonu en iyi yapan ülkelerden biri hatta tek ülke olduğunu da söyleyebiliriz. Bu gücümüzü İzmir’de de yoğun şekilde sahaya sürdük. Önümüzdeki günlerde bunun etkisini daha da görmeyi umuyoruz”

Bakan Fahrettin Koca, Valilik ziyaretinin ardından İzmir Katip Çelebi Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesinde tedavi gören hastaları ziyaret etti.

Bakan Koca, İzmir Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığında gerçekleşen “Ege Bölgesi İlleri Değerlendirme Toplantısı” sonrası düzenlediği basın toplantısında bölge ve Türkiye’de koronavirüs salgınına karşı yürütülen mücadeleye ilişkin değerlendirmede bulundu.

İzmir’i merkez alarak Manisa, Aydın, Muğla, Uşak ve Denizli illerindeki mevut durumu ve sağlık hizmetlerini detaylarıyla değerlendirdiklerini söyleyen Koca, “Koronavirüs salgını ülkemizin sağlık altyapısının sınandığı bir dönem. Türkiye bu süreçte özelikle son 18 yılda oluşturduğu güçlü sağlık altyapısı ve insan gücüne yaptığı yatırımlarla kazandığı tecrübe ve özverili sağlık çalışanlarıyla başarılı bir sınav veriyor. Ülkemiz yerli üretim kapasitesiyle tüm dünyanın malzeme ve ilaca erişimde zorluklar yaşadığı bu dönemde öncelikle kendi ihtiyacını karşıladı sonra da 150’den fazla ülkeye tıbbi malzeme, ilaç hatta solunum cihazı yardımında bulunabildi. Bu imkanlarla gurur duymak tüm vatandaşlarımız hakkı” dedi.

Bölgedeki mücadelede son rakamlar

Son ay İzmir’de vaka sayısında artış oranının yüzde 42 olduğunu dile getiren Koca, şu bilgileri verdi:

“İzmir’de son hafta ise artış yüzde 10 oranında gerçekleşti. Aydın’da son bir haftada bir ay öncesine göre yüzde 5 düşüş görüyoruz. Manisa’da son bir ayda yüzde 30 vaka artışı, son 1 haftada stabil görülüyor. Muğla’da son 1 ayda vaka sayısı stabil seyrediyor. Denizli’de son aya göre yüzde 60 oranında artış görüyoruz. Uşak’ta ise son hafta yüzde 40 vaka artışı görülüyor.

Filyasyon ekip sayısı İzmir’de 350’den 460’a, Aydın’da 105’ten 130’a, Muğla’da 91’den 120’ye, Manisa’da 170’ten 220’ye, Uşak’ta 35’ten 55’e, Denizli’de165’ten 220’ye çıkarıldı.”

İzolasyonda kalması gereken kişilerin toplum içine karışmasının toplum sağlığını tehdit ettiğini vurgulayan Koca, “Bu davranışı tespit edilen kişileri öğrenci yurtlarında izolasyona almaya başladık. İzmir için de uygulama başladı. Toplumun sağlığı açısından bu kabul edilebilir bir durum değildir. Hastalık bulaştıracağını bilerek insanlarla temas etmek, topluluk arasına karışmak, toplu ulaşım araçlarını kullanmak, şehirlerarası yolculuklar yapmak vicdanlara sığmayacak davranıştır” dedi.

Erken ilaç tedavisine başlanmasıyla hasta yönetiminde önemli bir başarının sürdürüldüğünü belirten Koca, “Yoğun bakıma giren, ağır hasta tanımına uyan, can kaybıyla sonuçlanan hasta sayılarımız dünya ortalamasının altındadır. Bu neticede, test sayımızın yüksek tutulması, temaslıların tespiti ve izolasyonu, hastaların erkenden tedaviye alınması gibi çabalar çok etkili olmuştur. Bu hususta sağlık çalışanlarına minnet borçluyuz. Türkiye’nin sağlık ordusunun her mensubu bu konuda üstüne düşeni hakkıyla yerine getirmiştir” diye konuştu.

“İzmir şehir hastanesine kavuşacak”

Ege Bölgesi’ndeki sağlık yatırımlarından bahseden Koca, “Salgın esnasında şehir hastanelerinin ne kadar büyük bir katkı yaptığını görüyoruz. Her bir odası yoğun bakıma çevrilebilen bir yapının önemini Kovid-19 nedeniyle herkes görüyor. Manisa Şehir Hastanemizi geçtiğimiz yıl hizmete açmıştık. Yakında İzmir de şehir hastanesine kavuşacak. Bayraklı Şehir Hastanesi 2 bin 60 yatağı ile İzmir’e, İzmirlilere yakışır bir proje olarak Ege’nin sağlık hizmetlerine önemli bir katkı sağlayacak. Bu yatırımımızı 2021’de tamamlayacağız. Sadece bu bölgenin insanına sağlık hizmeti vermeyecek. Sağlık turizmi açısından da önemli bir hizmet merkezi olacak, İzmir’in daha da gelişmesine katkı sağlayacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

KAYNAK: Sağlık Bakanlığı web sitesi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.