DOLAR 32,3660 0.11%
EURO 35,0553 -0.15%
ALTIN 2.321,630,12
BITCOIN 22954022,85%
Elazığ
12°

KAPALI

05:24

İMSAK'A KALAN SÜRE

RAHMET VE MİNNETLE ANIYORUZ

RAHMET VE MİNNETLE ANIYORUZ

ABONE OL
May 13, 2023 11:52
RAHMET VE MİNNETLE ANIYORUZ
0

BEĞENDİM

ABONE OL

12 Mart 1921 İstiklâl Marşımızın kabul tarihi…

Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy tarafından kaleme alınarak Türk Milletine ve kahraman Türk Ordusuna armağan edilen İstiklal Marşımızın kabulünün üzerinden 97 yıl geçti.

1921 yılında Maarif Vekili Hamdullah Suphi Bey tarafından gazetelere ilanı verilen “Milli Şiir Müsabakasına” 724 adet şiir gönderildi.

Gelen şiirlerde aranılan coşkunun ve duygunun olmadığını düşünen Hamdullah Suphi Bey, Mehmet Akif Ersoy’un birinciye verilecek olan para ödülünden dolayı yarışmaya katılmadığını öğrenince kendisine bir mektup göndererek yarışmaya katılmasını istedi.

Hamdullah Suphi Bey’in isteğini kıramayan Mehmet Akif, şiiri yazmaya karar verdi. Kendisine verilen bu önemli görev ve sorumluluğun bilinciyle ilk mısra ortaya çıkana kadar sancılı bir süreç yaşadı.

Arkadaşı Hasan Basri’nin evinde boş bir odada gelen ilham ile  “Korkma! Sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak” dizesini duvara kazıdı Mehmet Akif…  Ardından oradan ayrılarak kaldığı Tacettin Dergahı’na döndü ve şiirin kalan kısmını yazdı.

Şair ilk mısranın ortaya çıkışı ile ilgili, “Ülkenin her yanı düşmanla boğuşuyor diye düşünürken Peygamber Efendimizin Mekke’den Medine’ye yanında sadece Hz. Ebubekir ile yaptığı Hicret’ini hatırladım. Ebu Cehil’in yanında binlerce insan vardı. Mağaraya sığındıklarında Ebubekir’in endişelendiğini fark eden Peygamber Efendimizin (S.A.V) “Korkma Ebubekir. Allah bizimledir” deyişini düşündüm. Peygamberimizin daha büyük bir zorlukta teslim olmayışı aklıma geldi ve böylece ilk mısrayı yazdım” dedi.

Her kıtasını ayrı bir güzellik ve özenle kâğıda döken üstat kendisine yakışır bir itina ile kaleme aldığı Milli Marşımızı Peygamberimiz Hz. Muhammed’in (S.A.V) doğum tarihi olan 571 heceden ve İstanbul’un fetih tarihi olan 1453 harften oluşturarak esere ayrı bir maneviyat kattı.

Her cümlesinde Kurtuluş Savaşı’nın kazanılacağına olan inancı, bağımsızlığı, hak, iman, vatan ve din konularını bir bir işleyerek kaleme aldığı “Kahraman Ordumuza” isimli şiiri tamamlayıp yarışmaya gönderdi.

Ön elemeyi geçen 7 şiir 12 Mart 1921 de Mustafa Kemal Atatürk’ün başkanlığını yaptığı meclis oturumunda tartışmaya açıldı. İlk sırada Hamdullah Suphi Bey tarafından okunan Mehmet Akif Ersoy’un şiiri karşısında milletvekilleri büyük bir heyecana kapıldı. Diğer şiirlerin okunmasına gerek görülmeyerek Ersoy’un şiiri coşkulu alkışlarla “İstiklal Marşı” olarak kabul edildi.

Ersoy, kabul etmediği fakat kanunen kendisine yarışma ödülü olarak verilen 500 lirayı “Dar’ül Mesai” isimli şehit eşlerinin oluşturduğu bir derneğe bağışladı.

Ne diyebiliriz ki…

Kıt kanaat yaşamasına rağmen ödül konduğu için yarışmaya katılmak istemeyen daha sonra arkadaşının ricasını kıramayarak kendisine verilen görevi layıkıyla yerine getiren vatan, millet sevdalısı şairimiz Mehmet Akif Ersoy ve taşıdığı hislerle kaleme aldığı bir sanat şaheseri olan İstiklal Marşımız…

Her mısrasında Türk ve İslam ruhunun hislerini titreten eşi benzeri olmayan bir eser… Okuduğumuz, dinlediğimiz her an tüylerimizi ürpertip, göğsümüzü kabartan… Milli mücadele yıllarını ve yapılan fedakârlıkları hatırlatan, bir daha o günlerin yaşanmaması için dualar ettiğimiz,  bizler için vazgeçilmez olan bağımsızlık sembollerimizden biri…

Tam 97 yıldır her okunuşunda milletimize zorlu bir mücadelenin ardından kazanılan bağımsızlığını, vatan sevgisini, cesareti, iman gücünü, birlik ve beraberliğini hatırlatmaya devam ediyor.

Türk Milletine ve Kahraman Türk Ordumuza verilen en güzel hediye…

Geçmişte olduğu gibi günümüzde de bağımsızlığına ve vatanına yönelen tehlikelere birlik ve beraberlik içerisinde karşı koyan Türk Milleti bundan sonrada bağımsızlığımızın sembollerine ve milli değerlerimize sahip çıkmaya ve korumaya devam edecektir.

Türk Milletinin Milli mücadele ruhunu 97 yıldır canlı tutan dizelere imzasını atan, vatan ve millet sevgisini her şeyin üstünde tutan milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy başta olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyorum.

“Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın.

Yazarın Tüm Yazılarını Görmek İçin TIKLAYINIZ

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.