DOLAR 34,2199 0.28%
EURO 37,1363 0.18%
ALTIN 2.983,340,99
BITCOIN 23276551,19%
Elazığ
10°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

   
   
HAYBECİ HAYTA

HAYBECİ HAYTA

ABONE OL
Eki 15, 2024 17:16
HAYBECİ HAYTA
0

BEĞENDİM

ABONE OL
 
 Biraz önce matemle baktığım fotoğraf,kısa süre önce göreve başlayan,daha bir yıllık evli, 27 yaşındaki şehit polis memuresine ait.Karıştığı bir asayiş vakası nedeniyle göz altına alınmaya çalışılan bir adi hırsız,kahraman evladımızı gözünü kırpmadan şehit etmişti.Yine görevi başındaki polisimizi sırtından bıçaklamaya çalışan bir kişi de göz altına alınmıştı.Dikkatinizi celp ederim,son dönemde önüne gelen GBT si bozuk kriminal tipler hakkında benzer suçlardan çok sayıda işlem yapıldı.
 Peki terör örgütü mensupları dahi,şehrin göbeğinde polis memuruna silah doğrultmayı göze alamazken bu GBT si bozuk haybeci haytalar,bir kamu görevlisine nasıl silah doğrultabiliyor?
Anadolu insanı, polis memuruna,jandarmaya hep saygı gösterip,görevini yapmasına yardımcı olup izzeti ikramda bulunmak isterken bu haytalar,polisimize silah doğrultur,bıçak sallar oldu.Bir kısmının savunmaları genelde ortak:Yok efendim, fitaminliymiş, mineralliymiş, promilliymiş, madde almış bağımlıymış da kendini kaybetmişmiş! Suç işleme kastı yokmuş, Haydi oradan! Bu martavalların ceza hukukunda asla yeri olamaz. TCK 34.maddesinin ikinci fıkrası son derece açık;İradi olarak alınan alkol veya uyuşturucu madde etkisinde iken suç işleyen kişi hakkında cezayı azaltan veya kaldıran sebepler, hiçbir şekilde tatbik edilmez.
 Nitekim Ceza kanunumuz kutsal kamu görevini yerine getiren polis memurlarımıza karşı işlenen suçları ,suçun nitelikli hali olarak kabul ederek cezayı ağırlaştırmıştır.TCK 82.maddesine göre:Kastan öldürme suçu kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle işlenmiş ise ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilir.
TCK 82.maddesine göre kastan yaralama  suçu kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle işlenmiş ise hapis cezası yarı oranında artırılır.TCK 125.maddesine göre bir kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret eden kişiye ağırlaştırılmış hadden ceza verilir.TCK 265.maddesine göre Yargı görevini ifa eden Kamu görevlisine karşı görevini yapmasını engellemek amacıyla, cebir veya tehdit kullanan kişiye de nitelikli halden  hapis cezası verilir.
Bu vakıaları, yeterli tedbirin alınmadığı,güvenlik güçlerinin yetersiz kaldığı,yasaklı madde bağımlılığının artarak kontrol dışına çıktığı gibi yaklaşımlara girerek işin ucunu siyasete getirmeye çalışmak da doğru değil,zira bu husus ulusal güvenlik sorunu hududunda olup topyekün mücadeleyi icap ettirir.
Elbette ki İçişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı’mız polis memurlarına saldıran bu haytalarla ilgili gerekli önlem ve tertibini alıyor.Adalet Bakanımız Sayın Yılmaz TUNÇ da açıklamalarında,’bu tür eylemlere asla müsamaha gösterilmeyeceğini ve soruşturmaların titizlikle sürdürüleceğini’ vurgulamıştır.
Hayta kelimesi de sövgü bile olmayıp, mecazen ‘başıboş,bir baltaya sap olamamış kimse’ manasına gelen bir sıfattır ki bu GBT si bozuklara iltifat sayılır. Son cümlem de şu olsun; Türkiye Cumhuriyeti Devleti bu güne kadar hangi terör örgütüne müsamaha gösterdi de bu haybeci haytalara  meydanı boş bırakacak.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.