DOLAR

32,5038

0.08%
EURO

34,7826

-0.12%
ALTIN(gr)

2.496,26

0,50%
BİST 100

9693.46

0,50%
height="132" />
Türkiye’nin En Çok İhracat Yapan 2’nci Sektörü Kimya

Türkiye’nin En Çok İhracat Yapan 2’nci Sektörü Kimya

ABONE OL
Haz 26, 2021 17:02
Türkiye’nin En Çok İhracat Yapan 2’nci Sektörü Kimya
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Pandemi sürecinde hayati önemi bir kez daha anlaşılan kimya sektörü, 27 sektöre girdi sağlayarak ülke ekonomisi için büyük bir katma değer oluşturuyor. 2020 yılında dünya ekonomisi ve küresel ticaret pandemi gölgesinde zorlu bir süreç geçirirken, Türk kimya sektörü 18,3 milyar dolarlık ihracat ile Türkiye’nin en fazla ihracat gerçekleştiren 2’nci sektörü oldu.

Pandemi etkisiyle 2020 yılında küresel kimya sektör ihracatı yüzde 12 daralırken, Türk kimya sektör ihracatı ise yüzde 11 dolayında daraldı. Sektör ihracatı dünyadaki yüzde 0,6’lık payını ise korudu. Plastikten kozmetiğe, ilaçtan kauçuğa, medikalden boyaya kadar pek çok farklı alt sektörden 7 bin üzerinde aktif ihracatçı firmayı temsil eden İKMİB, Türkiye’nin toplam kimya ihracatının yüzde 59’dan fazlasını gerçekleştirdi.

İKMİB’in üye firmalarını başarılı ihracatlarından dolayı onurlandırmak ve teşvik etmek amacıyla bu yıl 6’ncısı düzenlenen 2020 İKMİB İhracatın Yıldızları Ödül Töreni, 18 Haziran 2021 tarihinde hibrit olarak gerçekleştirildi. İKMİB’in youtube kanalından da canlı olarak yayınlanan törene TC. Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister ve ödül alan firma temsilcileri katıldı. Ödül Töreni’nde kimyanın alt sektör ve ürün gruplarında toplam 35 kategoride ilk 5’e giren 175 firma ödül almaya hak kazandı.

“Kimya sektörü bir ülkenin gelişmişliğinde temel göstergelerden biri” 

2020 İKMİB İhracatın Yıldızları Ödül Töreni’nde konuşan TC. Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, Türkiye’nin bu yıl ilk çeyrekte yüzde 7 büyüdüğünü hatırlatarak, “2’nci çeyrekte çok daha yüksek büyüme rakamlarını yakalayacağız ve seneyi artı noktada büyümeyle kapatacağız. Birçok sektörde sıkıntılar yaşandı, pandemiyi yaşadık, inşallah geçmişte kalacak. Çok hızla aşılamayı tamamlamaya çalışıyoruz. İnşallah turizmin de açılmasıyla cari işlemlerde de büyük bir rahatlamaya kavuşacağız” dedi. Kimya sektörünün bir ülkenin gelişmişliğinde temel göstergelerden biri olduğunu dile getiren Turagay şunları söyledi: “Mayıs ayında ihracat şampiyonumuz kimya sektörümüz oldu. Kimya sektörünün Türkiye’nin toplam ticaretindeki payını daha da yükseltme potansiyeli var. Biz bugün kimyada hala yüzde 60-70 dışa bağımlıyız. Bu bağımlılığı azaltmamız gerekiyor. Bunun için de çok çalışmamız lazım. Büyük yatırımlar yapmamız lazım. Hükümetimizin ajandasında da bu yatırımlar var. Kimya sektörü dediğimiz zaman dünya ticaretinin yüzde 25’ini oluşturuyor. Bizdeki payı yüzde 12,5 civarında. Bu payı artırmamız lazım. Hepimiz aynı yoldayız ve tek bir yola başımızı koyduk. O da ihracatımızı artırmak, ihracata dayalı büyüme stratejisini layıkıyla gerçekleştirebilmek. Yüzde 7’lik büyüme gerçekleştirdik ilk çeyrekte bunun 1,1 puanı ihracatın katkısı. Bunu daha da artırmamız lazım. Bu sene inşallah 200 milyar doları geçeceğiz, o sınırı da kaldıracağız ama daha fazla katma değerli ihracat yapmamız lazım daha fazla çalışmamız lazım. Geçen sene dünya ekonomisi yüzde 3,3 küçüldü ama bu sene yüzde 6 büyüyecek. Dünya ticareti yüzde 5,8 daraldı ama bu sene yüzde 8 büyüyecek. İnanılmaz bir likidite var piyasada. Türkiye’miz de potansiyeliyle bu likiditeyi çekebilecek en önemli ülkelerin başında geliyor” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.