height="132" />
TARİHİN DERİNLİKLERİNDEN GELEN MÜTHİŞ BİR HİKÂYE: NİĞDELİ ALİ

TARİHİN DERİNLİKLERİNDEN GELEN MÜTHİŞ BİR HİKÂYE: NİĞDELİ ALİ

ABONE OL
Nis 2, 2021 13:25
TARİHİN DERİNLİKLERİNDEN GELEN MÜTHİŞ BİR HİKÂYE: NİĞDELİ ALİ
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tarihin derinliklerinden gelen müthiş bir hikâye paylaşacağım sizlerle

Niğdeli Ali.

Bu fotoğrafta neden Seyit Onbaşı’nın arkasında başka bir asker vardır ve kimdir? Hiç düşündünüz mü?

Olayın asıl kahramanları Seyit Onbaşı ve mermi olmasına rağmen neden bu fotoğraf karesine bir başka asker girmiştir.

Fotoğraf karesine giren asker tesadüfen orada bulunan biri değildir. Kendisi namı diğer Niğdeli Ali yani Ali Çolak’tır.

Niğdeli Ali ilk savaş tecrübesini 1912 yılında katıldığı Balkan Harbi’nde edinir. Balkan Harbi’nin bitiminde evine Niğde’ye dönen Ali evlenir. Fakat bu kez de Birinci Dünya Savaşı patlak verir ve Ali’yi Çanakkale cephesine çağırırlar.

Niğdeli Ali cepheye ulaşmak için trenle Balıkesir’e kadar gider. Fakat Balıkesir’den Çanakkale’ye herhangi bir vasıta bulamaz. Kutsal vatan toprağının düşman ayakları altında ezilmesini içine sindiremeyen Ali, cepheye varmak için Balıkesir’den Çanakkale’ye kadar yürür. Çanakkale’deki birliğine vardıktan sonra Mecidiye Bataryasında görevlendirilir.

Mecidiye Bataryası son derece önemlidir. Çünkü diğer birlikler yok olmuştur. Bunun farkında olan İngilizler bu bataryayı hedef alır ve savaş gemisinden atılan tahrip gücü yüksek bir mermi ile bataryayı vururlar.

Batarya Komutanı Yüzbaşı Hilmi Bey hemen bölgeye gelir. Yaralı ve sağ kalan askerleri arayan ararken de ağlayan yüzbaşı imdat feryatlarının geldiği yöne doğru giderek toprağın altındaki Niğdeli Ali’yi kurtarır.

Niğdeli Ali ayağa kalktıktan sonra yaralı arkadaşları var mı diye gezerken ayağına bir şey takılır. Bunun bir ayak olduğunu fark eden Ali patlamanın etkisiyle diklemesine yere saplanan bir arkadaşını yine Yüzbaşı Hilmi bey ile toprağın altından çıkarır. Toprağın altından çıkarılan ikinci kişi ise Seyit Onbaşı’dır.

Bu olayların yaşanmasından kısa bir süre sonra ellerinde kalan son top mermisini Seyit Onbaşı topun ağzına sürer. Niğdeli Ali’ye ise bataryanın üstüne çıkmasını ve atılan merminin isabet edip etmediği kontrol etmesini söyleyip topu ateşler.

Saniyeler sonra Niğdeli Ali bağırır: ‘Seyit Onbaşım vurduk! Gemi isabet aldı’. Düşmana ait en büyük savaş gemisi olan İngilizler ‘in Ocean zırhlısı Ege’nin sularına gömülmeye başlamıştır.

Saygılarımla…

SÜLEYMAN EFE KOCAZEYBEK
Yazarın Tüm Yazılarını Görmek İçin TIKLAYINIZ

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.