height="132" />
SAVAŞ HALLERİ NEDEN SONA ERMEZ?

SAVAŞ HALLERİ NEDEN SONA ERMEZ?

ABONE OL
Nis 2, 2021 15:30
SAVAŞ HALLERİ NEDEN SONA ERMEZ?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Toplum içerisinde mevcut çoğunlukla aynı düşünmeyenlerin faşist ilan edilişinin artış göstermesi ile faşizm kavramının bilinmesi zorunluluk haline gelmiştir.

Demokratik düzen yerine aşırı, çarpıtılmış bir ulusçuluğa dayanan bir baskı düzeni kurmayı amaçlayan öğreti olan Faşizm Fransızca kökenli bir kelimedir. Kök Faşizm literatüre Umberto Eco ile giriş yapmıştır. Kök Faşizmi en iyi şekilde anlamak için öncelikle Eco’nun düşüncelerini bilmek gerekir.

Faşizmin ilk özelliği gelenek kültüdür . Gelenekçilikte doğru bir kez açıklanmıştır ve bu açıklama sonsuza dek geçerlidir .Yapılması gereken şey bu açıklamayı yorumlamaya devam etmektir . Gelenekçilik modernizmi reddeder. Aydınlanma çağı modernizm çürümüşlüğün başlangıcıdır. Bu sebeple Faşizm “irrasyonalizm “olarak tanımlanabilir.

Modern Kültürde bilim camiası görüş ayrılığını ilerleme yolu olarak görmektedir ancak kök faşizm de bu ihanettir. Faşizm yarattığı korkuyu abartarak görüş birliği arar. Faşizm yapısı gereği ırkçıdır. Faşizm, toplumsal ve bireysel hayal kırıklığından doğar, en tipik özelliği ekonomik ve siyasal anlamda aşağılanmalara maruz kalan orta sınıfa çağrıda bulunmasıdır.

Faşizmin belirtisi yabancı düşmanlığıdır, yandaşlar kendini sosyal yaşantı, ekonomik ve fikri özgürlükte kuşatılmış hissetmelidir. Hazırlanan uluslararası komployu açığa çıkarmanın en etkili yolu Yabancı düşmanlığına başvurmaktır. Ancak bunu başarabilmek içinde Faşizmin köklerinden biri de içeride olmalıdır .

Daha önce Faşizm yandaşlarının kendilerinin aşağılanmış hissetmeleri gerektiğini söylemiştik. Faşizm yandaşları bunun yanında düşmanları yenebileceklerine de emin olmalılar . Sürekli olarak retorik ayarın (etkili konuşma sanatı) değiştirilmesiyle düşmanlar hem çok güçlü hem de çok gösterilebilir.

Faşist rejimler yapıları gereği düşman gücünü nesnel olarak değerlendirmekten aciz oldukları için kaybetmeye mahkumdur. Kök Faşizmde herkes olmak üzere yetiştirilir. Kahramanlık bir ilkedir. Kahramanlık kütü ölümle sıkı ilişkiye sahiptir. Faşist kahraman ölümü arzular ama bu arzusu daha çok başkalarının ölümüne yol açar.

Faşizme göre yaşamak için mücadele edilmez, mücadele etmek için yaşanır. Barışseverlik kötüdür bu sebeple sürekli bir savaş istemi vardır . Ancak sürekli olarak savaş hali zor olacağından Kök Faşizm yönünü cinselliğe çevirir. Kök Faşizmde kadın hor görülür ve standart olmayan cinsel tercihlere karşı tahammülsüzlük vardır. Sürekli olarak ortaya konan cinsellik oyunlarını da devam ettirmek mümkün olamayacağından ikamesi olan silahlanma ortaya çıkar.

Bahsettiğimiz sürekli savaş ortamı bu yüzden sona ermez.

Saygılarımla…

MELİKE ALTUNTAŞ

Yazarın Tüm Yazılarını Görmek İçin TIKLAYINIZ

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.