height="132" />
(M)AAŞIN (T)AMAMI (V)ERGİLERE

(M)AAŞIN (T)AMAMI (V)ERGİLERE

ABONE OL
May 13, 2023 11:36
(M)AAŞIN (T)AMAMI (V)ERGİLERE
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İnsanlar geçim sıkıntısı ve çaresizliği içerisinde hayatlarını idame etmeye çalışırken MTV’ye %40 oranında zam yapıldığı açıklandı.

Başbakan yardımcısı Mehmet Şimşek yapmış olduğu açıklamayla Savunma Sanayide duyulan ihtiyaçtan dolayı yapıldığı belirtilen zam oranını duyurduktan sonra gelen tepkiler üzerine, önce sadece 2018 de alınacak araçlar için geçerli dedi. Sonra hareket eden tüm araçlar için geçerli dendi. Sonrasında “MTV zammı yanlış anlaşıldı yasayı geri çektik, 2018’de görüşeceğiz” şeklinde yeni bir açıklama yaptı. En son söylenen ise Bakanlar Kurulunda yeniden görüşüleceği oldu. Hakkımızda hayırlısı… Bakalım akıbetimiz ne olacak?

Açıklamaların arasında 2018 yılında bir defaya mahsus alınacağı da söylenen MTV zammı aklıma 1999 yılında meydana gelen Gölcük depremi akabinde depremzedelere yardım adı altında cep telefon faturalarından sadece bir yıl alınacağı söylenen, fakat nedense o günden beri hayatımızdan hiç çıkmayan ÖTV’yi getirdi.

Kısa bir nostalji yaşadıktan sonra Ülkemizde her alanda ve her kalemde her türlü verginin çok yüksek oranlarda uygulandığını görmezden gelenlere hatırlatarak, konu hakkında kendi düşüncelerimi aktarmak isterim.

Düşünen birey eleştirir. Eleştiri doğru yapıldığı takdirde ise içine düşülen yanlışlıklar düzeltilir. Yeter ki niyet halis olsun… Yaşadığımız yoğun, karmaşık, sıkıntılı hayat mücadelemizde artık neyi düşüneceğimizi şaşırsak ta, bazı uygulamalara anlam veremesek te düşünmek iyidir…

Bazıları gibi hükümetin aldığı tüm kararları alkışlayarak yalakalık yapacak değilim. Haksız ve yanlış alınmış kararlarda tepkimizi ortaya koymamız gerekir. Sonuçta vatandaşın oylarıyla iktidara gelen hükümetin yaptığı her uygulamayı elini vicdanına koyarak değerlendirmesi en önemli görevi…

Başbakan, Bakanlar ve milletvekilleri zammı çok doğal bir durummuş gibi görseler de kıt kanaat geçinmeye çalışan vatandaş için durum normal değil…

Günümüzde taşıt eskisi gibi lüks değil, bir ihtiyaç haline geldi. Ülkemizde yaşayan araç sahiplerinden %90’ı vasat veya vasatın altında araçlar kullanıyor. Ayağını yerden kesecek düşük modelli bir araç ile ihtiyacını karşılamaya çalışıyor. Yani herkes 150 bin TL’lik araçlar kullanmıyor. Dolayısıyla araç kullanımını lüks statüsüne koyarak MTV ‘ye uygulanmaya çalışılan zam büyük haksızlık…

Önce zam yapılması, sonra geri çekilmesi karara bağlanmaması aklımıza bazı sorular getiriyor… Şimdi eğer denildiği gibi Savunma Sanayimizin bizim MTV vergisine yapılacak zamdan gelecek paraya ihtiyacı vardıysa yasa neden geri çekildi de yeniden görüşülecek? Bu kadar tepki beklenmiyor muydu? Hele ki Savunma deyince akan suların duracağı mı zannedildi? Yoksa ülkemizin savunulmasından vaz mı geçildi?

Neyse… Paraya ihtiyaç duyulduğunda akıllara ilk gelen vergilerle halktan toplamak yerine, vatandaşın sırtındaki vergi yüküne daha fazlasını eklemeye çalışmadan devlet bütçesini rahatlatmanın pek çok yolu var… Zaten fazlasıyla fedakârlık gösteren gariban vatandaşın boynuna binmenin âlemi yok… İlgililer düşünemiyor veya düşünmek istemiyor olabilir… O zaman biz vatandaş olarak bir kaç öneri sunalım.

Yıllardır kemer sıkma ve tasarruf politikası uygulatılan vatandaş gibi, Devletimizde tasarruf ve kemer sıkmaya gidebilir.

İlle de MTV’ye zam yapılacaksa lüks sınıfına giren araçların MTV’sine %40 değil daha hatırı sayılır bir zam yapılsın. Üst düzey gelire sahip yurttaşlar da daha fazla katkı yapmış olsun.

Mademki savunma sanayimizin ihtiyacı var devletimiz bütün holdinglere, sermayeleriyle orantılı mecburi ödeme getirsin.

Milli Savunma Bakanı, Ankaragücü futbol takımına vatandaşın kesesinden bağış çeki dağıtmasın…

Büyük ve kodaman firmalara vergi indirimi yapılmasın.

Futbol kulüpleri milyonlarca dolarların, euroların hesabını versin.

Milli takım teknik direktörlerine ödenen fahiş maaşlar, tazminatlar, galibiyet primleri makul rakamlara çekilsin.

Milletvekili maaşları azaltılsın, iletişim giderleri adı altındaki binlerce liralık ödemeler kaldırılsın…

Belediyeler lüzumsuz harcamaları sonuna kadar kıssın… Ne idüğü belirsiz sözde sanatçılara bir konser için benim kesemden 300 bin TL. ödenmesin…

Çeşitli devlet kurumları, bakanlıklar şunlar bunlar, çeşitli toplantılarını Antalya’da beş yıldızlı lüks otellerde, devletin parasını israf ederek yapmasın…

Makam arabası tahsis edilen şahıslar sıradan araçlar kullansın. Fahiş fiyatlı makam araçları kullanmasın. Ayrıca bir vatandaş kıytırık aracını 15-20 yıl kullanırken, makam araçları beş yılda bir değiştirilmesin.

Lüks yatların ve kotralar ile özel uçakların vergileri arttırılsın.

TV’lerde lüzumsuz program sunucularına program başına milyonlar ödenmesin.

Aklıma gelen bu örnekleri çoğaltmak mümkün… Demek ki kaynak yaratmak çok basit… Kaynak deyince aklınıza ilk gelen “Orta Direk Vatandaş” olmasın.

Sonuç olarak konumuz MTV zammı olduğundan dolayı MTV diyorum. Yazdıklarım tüm vergiler ve haksız uygulamalar için geçerli. Lütfen biraz vicdan, merhamet…

Tarih derslerinden hepimiz şu cümleyi hatırlarız… “Vatandaş ağır vergiler altında eziliyordu” zaman geçtiği halde değişen hiçbir şeyin olmadığını görüyoruz.  Vatandaş hâlâ ağır vergiler altında ezilmeye devam ediyor. Sormak istiyorum… Bu gidişata ne zaman dur denilecek?

Yazarın Tüm Yazılarını Görmek İçin TIKLAYINIZ

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.