Ticaret Bakanlığı, kuru soğan piyasasında arzın güçlendirilmesi ve fiyat dalgalanmalarının önüne geçilmesi amacıyla yeni bir düzenlemeyi hayata geçirdi. Alınan kararla, kuru soğan ithalatında uygulanan gümrük vergisi 31 Ağustos’a kadar geçici olarak yüzde 5’e düşürüldü.
Bakanlık, kararın arkasında bu yıl yaşanan olumsuz iklim koşullarının üretime etkisi ve tüketicinin ürüne makul fiyatlarla ulaşmasını sağlama hedefinin bulunduğunu belirtti. Tarım ve Orman Bakanlığı ile yapılan ortak değerlendirmeler sonucunda, hasadın devam ettiği süreçte piyasadaki arzın desteklenmesi için bu adımın atıldığı ifade edildi.
Geçici uygulamanın sona ereceği 1 Eylül itibarıyla ise yeni sezon ürünlerinin piyasaya daha yoğun girmesiyle birlikte kuru soğan ithalatındaki gümrük vergisi yeniden yüzde 49,5 seviyesine çıkarılacak.
Yetkililer, temel gıda ürünlerinde arz-talep dengesini korumaya yönelik çalışmaların süreceğini vurgulayarak, hem üreticiyi hem de tüketiciyi gözeten tedbirlerin piyasa koşullarına göre uygulanmaya devam edeceğini bildirdi.
