DOLAR 32,3473 0.29%
EURO 35,1240 -0.03%
ALTIN 2.309,821,44
BITCOIN 22898213,11%
Elazığ
10°

AZ BULUTLU

05:24

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kürklü Düğün Böceği

Kürklü Düğün Böceği

ABONE OL
May 31, 2021 10:03
Kürklü Düğün Böceği
0

BEĞENDİM

ABONE OL

YEREL İSMİYLE HASAN DAĞI (HAROĞLU) DÜĞÜN BÖCEĞİ

Hasan Dağı (Haroğlu) habitatında varlığını teyit ettiğimiz ve yaşam alanı açısından önemli bir lokasyon olan ekosistemde bu endemik türün bulunması önemli bir bulgudur. Her ne kadar sosyal medyada bu böcek daha önce vardı, yeni mi bulundu söylemleri olsa da, bu bulgunun yükseklik ve türün bolluğu açısından çok önemli bir yer tuttuğu aşikardır.

Tür, bulunduğu lokasyonda miktarı, bolluğu ile dikkat çekmiştir. Daha önceki yıllarda ülkemizin belirli alanlarında kısmi olarak tespit edilen tür, bulunduğu alanlarda tek tük tespit edilmiştir. Türün Fransız araştırmacılarla yapmış olduğumuz bilimsel çalışma ve genitalia (teşhis karakteri) teyidi ile türün tespiti kesinleştirilmiştir.

Türün Türkçe isminin verilmesi, türün üzerinde yoğun bir şekilde beslediği Ranunculus sp. Düğün çiçeğinde bulunuşu ve bu bitkide bol miktarda tespit edilmesi önemliydi. İsmi ile yaklaşık 50 alternatif değerlendirilmiş, bu isim ile ilgili yoğun çaba sarf edilmiştir. Tür artık bu isimle Ekşi Sözlük’de de teyit edilmiş, Türkçe isim verilen doğal habitatta yaşayan ender böceklerden olmuştur.

Türün stereobinoküler mikroskopta yapılan incelemelerinde gözlerinin rengi ile oldukça dikkat çekmiş, gözlerinin resimlendirilmesi bilim dünyası için yenilikler içermektedir. Yukarı Fırat Kültür Derneği başkanı Aygün Çam ile yapmış olduğumuz arazi gezisinde bu tür ilk olarak kendisinin dikkati ve yönlendirilmesi ile tarafımdan incelenmiş, detaylı olarak not edilmiştir.

Anadolu Ajansı Elazığ muhabiri İsmail Şen’in bu böcek ile bazı sağlık problemleri olmasına rağmen yoğun ve sarp arazi koşullarında saatlerce yürümüş, 3 saate yakın detaylı çekimi ve 100’den fazla fotoğrafla türün tanıtılmasında büyük katkısı olmuştur. Bir haber için saatlerce çekim yaparak, haberin sunuluşunda ve böceğin isimlendirilmesinde ki öneri ve katkılarıyla iyi bir gazetecilik ve gözlemcilik örneği göstermiştir. Böceklerle ilgili yapılan ilimiz açısından önemli sayılabilecek haberleri açısından son dönemde İhlas haber ajansı, A Haber, Anadolu Ajansı’nın temsilcilerinin de son dönemlerde önemli katkıları olmuştur. Şöyle ki, özellikle  İHA (İhlas Haber Ajansı)’nın “Çin’den sonra Elazığ’da ikinci kayıt” haberi ulusal ve yerel önemli basın kuruluşlarında en çok kullanılan haberler içerisinde olmuştur. Bu anlamda İHA’nın katkısı takdire şayandır.Ünlü Rus haber sitesi Sputnik’te bu haberi sitesinin en üstünde yer vermiştir.

Peki, bundan sonra bu böcekle ilgili neler yapılabilir?

*Böceğin yoğun olarak bulunduğu bu alanın çevrilmesi, Mayıs Haziran aylarında çocuklarımıza Doğa gezisi kapsamında böcek fobisini yenecek, doğa sevgisini aşılayacak projelerin hayata geçirilmesi,

*Bu bölgeye gezilerin düzenlenmesi, Dağın girişine böceğin heykelinin yapılması, gidiş yollarına, renkli tablo ve resimli Kürklü Düğün böceği Yaşam alanına gider levhaları ile yönlendirme yapılması, yörenin tanıtılması,

*Yörede dağların fiziki yapısını bozan kazıların hukuki temelde önlenmesi, ekosistemin bozulmaması ki bu bölgede Urartulardan kalan önemli tarihi eser kalıntıları bulunmaktadır.

*Kürklü düğün böceği yaşam alanında sinevizyon gösterileri, maketler, hediyelik eşyalar yapılması, bu alanda önemli bir turizm gelirinin sağlanması için yönlendirmelerin yapılması,

*Alanda böceğinde çok sevdiği halk müziği ve yöresel müziklerin tanıtılması “ Aygün Çam beyin müzik ziyafetinde böceklerin harmonik (Düzenli) uçuşları ve toplanması “ dikkate değerdi.

Hayırlı bayramlar dilerim. Sağlıcakla kalın…..

Böceğimiz Ülkemize, Elâzığ’ımıza, Baskillimize Hayırlı olsun.

Güzel, Şirin, Çok, Çok güzel Böcek.

Prof.Dr.İNANÇ ÖZGEN

Fırat Üniversitesi

Biyomühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi

Yazarın Tüm Yazılarını Görmek İçin TIKLAYINIZ

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.